Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Kære Vamdrup... Hjælp os med at samle minder

Kirsten Wehmüller har sin ugentlige gang på arkivet i Vamdrup og har i mange år arbejdet som historielærer. Arkivfoto: Jacob Schultz
Annonce

Genforeningen var en begivenhed af stor betydning for vores by. En del indbyggere var født i Sønderjylland og havde ret til at deltage i afstemningen. De skulle indskrives og have udfyldt rejsepas af de lokale myndigheder, inden de rejste. Arkivet har for nylig været så heldige at modtage et sådant rejsepas. Hvis du ligger du inde med oplysninger eller genstande knyttet til dette begivenhedsrige år, hører vi gerne fra dig!

For Vamdrups vedkommende betød Genforeningen et tab af arbejdspladser og en årrække med stagnation. Måske kan du bidrage med viden om vores område i 1920-erne?

Lokalhistorisk Arkiv har gennem årene modtaget utallige billeder, der dokumenterer livet på gårdene i omegnen. Men vi mangler noget: Vi har næsten ingen billeder fra husmandsbrug. Vi har protokoller og gamle faner fra husmandsforeninger i Vamdrup, Ødis og Ødis Bramdrup. Heraf fremgår det, at man kan blive optaget som medlem, hvis ens jordtilliggende ikke overstiger 14 td. land.

Disse foreninger er alle stiftet kort efter år 1900. For ca.100 år siden blev der oprettet en række statshusmandsbrug, hvor større gårde solgte jord fra. Det skete fx i Ødis sogn i 1922, da Drenderupgård udstykkedes, og lidt senere i 1920-erne udstykkedes en række husmandsbrug fra Østerbygård. De ligger alle på Østerbyvej.

Vi er interesserede i både billeder af bygninger, dagligt liv, husdyrhold, bygningsændringer og luftfotos – både gamle og helt nye har interesse. Det er nok de færreste steder, hvor der stadig bor efterkommere efter gårdens første ejere, men måske har du fundet eller fået overdraget gamle dokumenter, da du overtog stedet?

Du kan komme ned på Lokalhistorisk arkiv med materiale hver tirsdag fra kl. 14-17.

Vi beder dig ikke om at afgive dine gamle fotos, men vil gerne have lov til at skanne dem! Måske har du ingen fotografier, men erindringer fra livet på et lille landbrug. En sådan fortælling er lige så værdifuld for os!

Kære Vamdrup: Hjælp os med at samle minder!

Om skribenten

Kirsten Wehmüller er tidligere historielærer.

hun er oprindeligt fra Vejle-området og er uddannet lærer fra Aarhus. Hun kom til Vamdrup i 1976 som nyuddannet lærer.

Hun har sin ugentlige gange på Lokalhistorisk Arkiv på jernbanegade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce