Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Kulturhus bliver forsinket og mange millioner kroner dyrere: Licitation skal gå om

Vores Hus i Vamdrup bliver en hel del dyrere end oprindeligt antaget. Illustration: Tegnestuen Mejeriet
Prisen på Vores Hus-projektet i Vamdrup bliver grundet høje prisniveauer øget med 46 procent. Derfor skal licitationen gå om, og hele projektet bliver forsinket. Oprindeligt var budgettet på 14 millioner kroner, men besparelser gør, at licitationsprisen nu lyder på 20,2 millioner kroner.

Vamdrup: Der er nu endnu længere udsigter til, at Vamdrups nye kulturhus Vores Hus bliver en realitet.

Efter kulturudvalgets møde mandag morgen, hvor det kom frem, at projektet bliver hele ni millioner kroner dyrere end først beregnet, blev det besluttet, at licitationen skal gå om i løbet af foråret.

- Jeg har forståelse for, at det har været en lang proces for folk i Vamdrup, men derfor er det også vigtigt, at det her projekt skal i mål, for det er et utroligt spændende projekt. Vi skal finde den rigtige løsning, og vi ved, at det er en vanskelig opgave, siger udvalgsformand Eva Kjer Hansen (V).

Annonce

Vores Hus

Når Vamdrups nye kulturhus står færdigt, kommer det blandt andet til at rumme biograf, bibliotek, 120 kvadratmeter kulturfoyer, 68 kvadratmeter multisal, mødelokaler og et område med læse-/studiepladser. Der er også tilført et ekstra kælderlokale på 50 m2, således at projektet i højere grad kan leve op til Kulturudvalgets ønske om, at huset også skal kunne rumme andre af byens grupper og foreninger.

Projektet har er som udgangspunkt finansieret af Kolding Kommune (6,625 mio.), Vamdrup Kino (900.000,-), Jens Holms Biblioteksfond (600.000,-) og Bent O. Jørgensens Fond, der står bag Dansk Auto Logik (5,735 mio.). Hvor den ekstra sum penge skal findes er ikke afklaret endnu.

Det oprindelige budget lød på 13,8 millioner kroner, men det skal grundet høje prisniveauer på særligt på jord- og beton, el og VVS-entrepriserne forøges til mere end 23 millioner kroner. Rådgiverne bag projektet har dog udarbejdet et spareforslag på knap 1,4 millioner kroner, og sammen med en ny udbudsform på licitationen det betyder, at det den samlede sum på entreprisen ender på 20.242.791 kroner - en merudgift i forhold til det samlede budget på 6,3 millioner kroner.

Snak med fonde

- Vi skal finde ud af, hvor projektet kan gøres billigere, eventuelt på noget andet materiale. Samtidig er det vigtigt, at vi tager de rigtige beslutninger i stedet for at finde halve løsninger, og derfor må det her gerne tage nogle ekstra måneder at komme frem til, siger Eva Kjer Hansen, der anslår, at hele projektet nu bliver mellem et halvt og et helt år forsinket.

Første spadestik skulle oprindeligt være taget i slutningen af 2021. Siden blev det udsat til den 2. maj i år, og nu er det altså endnu usikkert, hvor projektet kan gå i gang. Derfor bliver åbningen af kulturhuset - der var planlagt til uge 7 i 2023 - naturligvis også forsinket.

- Vi skal også have en snak med de to fonde, der allerede har givet penge, og det kunne også være en mulighed, at kommunen giver noget ekstra, men i så fald er det jo en budgetsag, siger udvalgsformanden.

Vi skal finde ud af, hvor projektet kan gøres billigere, eventuelt på noget andet materiale. Samtidig er det vigtigt, at vi tager de rigtige beslutninger i stedet for at finde halve løsninger, og derfor må det her gerne tage nogle ekstra måneder at komme frem til

Eva Kjer Hansen

Som udgangspunkt er udsigten til en ny licitation ikke noget, der får Kinogruppen til at klappe i deres hænder. Den mener, at den forventede besparelse er beskeden, og set i lyset af dette, samt de usikkerheder, der er omkring tidshorisont, materialeprisstigninger og projektets endelige kvalitet og brugervenlighed finder gruppen det meningsløst at skulle ud i en forsinkende licitation.

Eva Kjer Hansen håber og tror dog på forståelse hos folk i Vamdrup, når virkeligheden om en fordyrelse på ni millioner kroner synker ind, og man indser, at det ikke lige er penge, der kan findes på stående fod.

Annonce

Formand ærgrer sig

I Kinogruppen i Vamdrup er man selvsagt ærgerlige over, at projektet med Vores Hus nu bliver udsat på grund af højere prisniveauer, og at licitationen på byggeriet skal gå om. Det siger Maibrit Petersen, der er formand for gruppens bestyrelse.

- Vi er overraskede over, at priserne er steget så meget. Vi har arbejdet med projektet i over fem år, så det var selvfølgelig ikke lige det, vi havde håbet på, siger hun.

Kulturudvalget har arbejdet med fire forskellige scenarier, efter det stod klart, at det oprindelige budget på 13,8 millioner kroner ikke kunne holde. Et af dem inkluderede accept af det hidtidige licitationsresultat inklusiv et udvidet kælderrum, og det var det scenarie, man havde håbet på i Kinogruppen.

- Det ville betyde, at både Kinogruppen, biblioteket og foreningerne kunne få sine ønsker til huset opfyldt, siger Maibrit Petersen.

Imidlertid valgte udvalget en anden løsning, som altså betyder, at licitationen - en såkaldt hovedentreprise i omvendt licitation - skal gå om i løbet af foråret.

- Jeg vil gerne understrege, at denne løsning er den bedst opnåelige, når nu situationen er, som den er, og vi håber selvfølgelig også på, at kælderen stadig kan blive en del af huset. Vi kan ikke gøre så meget andet end at afvente en ny licitation, siger Maibrit Petersen.

Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Efterskole bygger ud for 18 millioner kroner: Hele byen vil få gavn af det nye byggeri

Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup-gruppe giver koncert i Arena Syd: - Vi skal passe på, at vi ikke kvæler kulturen i de små byer

Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Lokalblads underskud er for stort: Håber på hjælp fra borgerne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vamdrup

Slår et slag for fællesskabet: Ødis er klar til byfest

Ugeavisen Vamdrup

Knap 200 medarbejdere hos stor industrivirksomhed skal have ny direktør

Ugeavisen Vamdrup

Kino-formand efter stor million-bevilling: - Vi er overvældende glade

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup Fjernvarme orienterer i Ødis

Ugeavisen Vamdrup

Får flere værelser med eget bad: Hotel Vamdrup har gang i renoveringen

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup kan blive en af de frie bymidter: Byforum har planer om bypark og byforskønnelse

Ugeavisen Vamdrup

Her skal nyt produkt med kæmpepotentiale produceres og sælges til hele verden

Annonce