Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Lokalhistorisk Arkiv inviterer til Arkivernes Dag: Bliv klogere på Vamdrup og omegn

Henry Ammitzbøll og Inger Sørensen har begge deres daglige gang på lokalarkivet i Vamdrup flere gange om ugen, og de vil også begge deltage i Arkivernes Dag, som i år også bliver afviklet i coronaens tegn med både håndsprit og afstand. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Den 14. november løber den årlige Arkivernes Dag af stablen, og hos lokalarkivet i Vamdrup inviterer man til åbent hus, hvor alle er velkomne til at kigge forbi og særligt også til at bidrage med ny viden om husene i byen.
Annonce

OBS: Note den 29. oktober klokken 11.50: Arkivernes Dag er blevet aflyst som følge af de nyeste coronarestriktioner.

Vamdrup: Lørdag den 14. november står i lokalarkivernes tegn, når der over hele landet afvikles Arkivernes Dag, og på lokalarkivet i Jernbanegade i Vamdrup har man fundet på et helt særligt tema til dagen inspireret af en tidligere lærer i byen Iver Hansen Byriel.

- Han blev født i 1860 og brugte en del af sine senere år på at finde ud af og nedskrive historierne om, hvem der har boet hvor og hvornår i forskellige områder i Vamdrup, siger den daglige leder af lokalarkivet Inger Sørensen, mens hun bladrer i en af de gamle bøger med optegnelser over blandt andet husene på Østerbyvej:

- Det har været en meget stort arbejde dengang, for der var jo ikke gadenavne og husnumre, så han måtte fare rundt fra sted til sted for at finde ud af det hele. Det er på mange måder ham, vi står på skuldrene af her på arkivet, så det giver også mening, at det er ham, der danner rammen om Arkivernes Dag, siger Inger Sørensen, som er den daglige leder af lokalarkivet.

Annonce

Kendskab er vigtigt

Det var lidt en tilfældighed, at det lige til denne års Arkivernes Dag blev de gamle dokumenter fra Iver Hansen Byriel, som bliver omdrejningspunktet, men et besøg fra både to søstre og fra en ældre kvinde fra USA satte skub i tankerne hos både Inger Sørensen og hos Henry Ammitzbøll, som fast kommer på arkivet et par gange om ugen.

- De to søstre var på jagt efter nogle gamle skolekammerater, og hende kvinden fra USA var gået i gang med noget slægtsforskning, og hun havde så fundet ud af, at hun havde noget fjern familie her i byen, som hun var på jagt efter viden omkring. Hun ville gerne se, hvor de havde boet, og det kunne vi hjælpe hende med, fordi vi har de her optegnelser, siger Henry Ammitzbøll, mens Inger Sørensen tager over:

- Det er derfor, det er så vigtigt, at man kommer ind forbi os, hvis man har noget information om, hvem der har boet de forskellige steder, og særligt også hvis man har billeder af enten husene eller personerne. Det kan virkelig være brugbart, siger Inger Sørensen.

Arkivernes Dag finder sted den 14. november, og der vil være åbent på lokalarkivet i Jernbanegade fra klokken 9 til 16. Man er velkommen til at kigge ind forbi, hvad enten man blot er nysgerrig, hvis man har dokumenter og billeder, man gerne vil donere, eller man har materiale, man godt kunne tænke sig at få scannet ind.

- Vi har kaffe på kanden hele dagen, og vi har selvfølgelig håndsprit til alle, og så har vi museet i samme bygning her, så vi har mulighed for at fordele folk rundt i huset, så man ikke kommer for tæt på hinanden, siger Inger Sørensen.

Huset her ligger på Østerbyvej 23. Ejendommen er udstykket fra Østerbygaard i 1927 og opført som et såkaldt statshusmandsbrug. Arkivfoto: Lokalhistorisk Arkiv i Vamdrup


Vi har selvfølgelig håndsprit til alle, og så har vi museet i samme bygning her, så vi har mulighed for at fordele folk rundt i huset, så man ikke kommer for tæt på hinanden.

Inger Sørensen, Lokalhistorisk Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce