Annonce
Ugeavisen Vamdrup

På boligmarkedet siden 1971: EDC i Vamdrup runder det skarpe hjørne

Ejendomsmæglerne Ole Kronholm (til venstre) og Lars Slangerup (i midten) overtog EDC-forretningen i Vamdrup efter Lars Østergaard-Christensen for fire år siden. Her ses de foran EDC-butikken på Jernbanegade. Foto: Thomas Holl
50 års jubilarer er efterhånden ret sjældne, men i Vamdrup kan man fredag den 7. maj fejre en af slagsen, når EDC-forretningen på Jernbanegade tager hul på sit sjette årti.

VAMDRUP: Der var engang, hvor en ejendomshandel kunne klares på et enkelt stykke papir. Sådan er det ikke just længere.

Det ved man alt om hos EDC-mæglerforretningen i Vamdrup, der nu har jubilæum. Fredag den 7. maj er det således 50 år siden, at Gudny Østergaard-Christensen etablerede Ejendomsmæglerfirmaet Østergaard-Christensen på privatadressen Enghaven 9.

Siden har virksomheden og dens medarbejdere oplevet både rigtig gode og mindre gode tider og samfundskonjunkturer, og forretningen eksisterer i dag i bedste velgående på Jernbanegade, hvor den har ligget i 25 år.

Annonce

Her i 2021 drives virksomheden af ejendomsmæglerne Ole Kronholm og Lars Slangerup, der overtog den efter Gudny Østergaard Christensens søn, Lars, for fire år siden. Det vender vi tilbage til.

En anden tid

Lars Østergaard-Christensen husker, hvordan det gik til, da hans mor etablerede forretningen i 1971.

- Hun købte et næringsbrev for 80 kroner hos politimesteren i Kolding, og dermed kunne hun kalde sig ejendomshandler. Det var andre tider dengang – man kunne købe en ny og nøglefærdig villa på 150 kvadratmeter for 250.000 kroner, og jeg vil tro, at et gennemsnitligt ejendomsmæglersalær var på godt 8000 kroner, fortæller Lars Østergaard-Christensen, der oprindeligt er bankuddannet.

I 1972 flyttede hans mor forretningen til Vestergade 20 i Vamdrup, hvor den lå de følgende 25 år, og i 1976 kom Lars og hans far, Tage Østergaard-Christensen, ind i virksomheden. Forældrene nåede begge at arbejde godt 20 år i forretningen, inden de trak sig tilbage.

Annonce

Eget computersystem

Dengang foregik det meste af det administrative arbejde på skrivemaskine, men i 1981 var forretningen en af de første ejendomsmægler-virksomheder i Kolding-området, der fik installeret et computersystem.

Nogle år senere blev den så desuden en del af Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC (Ejendomsmæglernes Data Centrum), der var blevet etableret i 1971. EDC var den første ejendomsmæglerkæde i Danmark, der inddrog moderne datasystemer som grundlag for sin forretning.

Mange vil sikkert huske, at ejendomsmæglerforretningen i en årrække lå på Vestergade i Vamdrup. Privatfoto

- Optagelsen i kæden gav os desuden indkøbs- og markedsføringsmæssige fordele, og samtidig kunne vi bevare vores selvstændighed og uafhængighed, forklarer Lars Østergaard-Christensen.

En anden afgørende begivenhed fandt sted i juli 1989, hvor forretningen, som nu hed EDC Østergaard-Christensen, indledte et samarbejde med kreditforeningen BRF. Dermed blev Vamdrup-forretningen en del af BRF’s salgskorps, der bestod af godt 240 ejendomsmæglerforretninger. Dette samarbejde er for længst forbi, og nu koncenterer EDC sig om at sælge boliger.

Annonce

15 år med stor optimisme

Lars Østergaard-Christensen blev eneejer af forretningen i 1993.


Vi har heldigvis ikke været berørt af corona-krisen, men vi følger naturligvis myndighedernes restriktioner

Ole Kronholm og Lars Slangerup, ejendomsmæglere


- Den bedste periode i min tid i virksomheden var fra 1993 og frem til finanskrisen. Her var renten lav, folk kunne låne penge, og der var generelt optimisme i samfundet. Alt kunne lade sig gøre, siger han og fremhæver i den forbindelse medarbejderne.

- De har bestemt haft deres del af æren for, at det er gået så godt. Lad mig bare nævne Carl Otto Mastrup, der kom fra Aktivbanken, og Lone Thorndahl, som stadig er ansat i firmaet.

Annonce

Tre kriser

Men der har også været bump på vejen, siger den erfarne ejendomsmægler.

- Vi har oplevet tre kriser. I 1979-80 var der rigtig mange tvangsauktioner, og i 1987 kom kartoffelkuren, som i allerhøjeste grad levede op til sit navn. Endelig var der finanskrisen i 2008, hvor vi mistede en meget stor del af vores omsætning, siger Lars Østergaard-Christensen.

I foråret 2017 solgte han som nævnt sin forretning til Ole Kronholm og Lars Slangerup.

- Planen var egentlig, at jeg ville gå på pension et halvt år senere. Men der kom til at gå 38 måneder, før jeg takkede af, lyder det med et smil fra Lars Østergaard-Christensen, der vurderer, at firmaet har solgt i omegnen af 5000 ejendomme siden 1971.

Annonce

Ikke berørt af corona

I dag driver Ole Kronholm og Lars Slangerup da også en sund forretning. Foruden forretningen i Vamdrup har de en afdeling i Vejen.


Planen var egentlig, at jeg ville stoppe et halvt år senere. Men der kom til at gå 38 måneder, før jeg takkede af

Lars Østergaard-Christensen, tidligere ejendomsmægler


- Vi er 11 mæglere, der primært dækker de gamle Vamdrup og Lunderskov kommuner samt hele Vejen Kommune. Vi står rigtig stærkt og har heldigvis ikke været berørt af corona-krisen. Men vi følger naturligvis myndighedernes restriktioner. Vi spritter af, bærer mundbind og har kun én familie inde ad gangen til vores boligfremvisninger, siger Ole Kronholm og Lars Slangerup.

De vurderer, at coronaen nærmest har haft en positiv effekt for en branche som deres og har alene i de tre første måneder af 2021 haft flere end 100 ejendomshandler.

- Folk har haft rigtig meget tid alene og har måske brugt den til at reflektere over deres boligsituation. Om det måske var tid til at prøve noget andet, siger de to ejendomsmæglere.

Annonce

Jubilæumskonkurrencer

Ole Kronholm og Lars Slangerup ville gerne have fejret EDC-forretningens jubilæum med et fysisk arrangement, men det forhindrer coronaen til gengæld.

- I stedet holder vi to konkurrencer, hvor vi sætter henholdsvis Lego-legetøj og en tur til Legoland for hele familien på højkant. I den første kan byens børn tegne et 50-års jubilæumshus og aflevere tegningen i butikken, og den anden konkurrence finder sted i forbindelse med et jubilæumsløb i Vamdrup, hvor man skal besøge en række af byens butikker og finde en kode. Alle kan være med - og man kan selvfølgelig blot gå turen rundt i gaderne, siger Ole Kronholm.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Ny forening vil sætte endnu mere gang i Vamdrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Kunstgræsbane i oplandet rykker et stort skridt nærmere

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vamdrup

Forsinket jubilæum: Ødis Skole rundede de 60 år

Ugeavisen Vamdrup

Ny ejer: Torvesalonen i Vamdrup bliver til Park Styling

Ugeavisen Vamdrup

Så blev det konfirmationstid i Vamdrup

Ugeavisen Vamdrup

I anledning af Genforeningen: Ødis Bramdrup får grænsesti

Ugeavisen Vamdrup

Peder siger farvel til Vamdrup Kirke - næsten

Ugeavisen Vamdrup

Brandfolk var på øvelse i midtbyen i Vamdrup

Ugeavisen Vamdrup

40-års jubilæum

Ugeavisen Vamdrup

Gadeteater: Vamdrup-elever fik en snak med skulpturen

Ugeavisen Kolding

Jepsen giver intimkoncert i kontorlokaler

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: Hanne siger farvel til Torvesalonen

Ugeavisen Vamdrup

Renoveringen af Ødis Forsamlingshus er gået i gang

Ugeavisen Vamdrup

Udvider forretningen: Jens har øget sit fokus på kloakarbejde

Ugeavisen Vamdrup

For andet år i træk: Crazy Hours i Vamdrup er aflyst

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: Nu svinger Sara saksen i privaten på Hvidøre

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: Krolfklubbens bane atter hærget af knallertkørere

Ugeavisen Vamdrup

Hvem skal være Årets Vamdrupper? Du kan stadig indstille personer

Ugeavisen Vamdrup

Mehmet fra Vamdrup har åbnet sin egen møbel-webshop: - En drøm er gået i opfyldelse

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: 83 procent af fjernvarmeledning er færdig

Ugeavisen Vamdrup

Populær sport kommer til Vamdrup: Arena Syd bygger padelbane

Ugeavisen Kolding

Stepping Natur- og Idrætsbørnehus får store muligheder efter støtte fra råd og fond

Ugeavisen Vamdrup

Hotel Vamdrup er åbnet igen: Tror på travl sommer

Annonce