Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Politikere vil sælge biblioteket: - Det er vigtigt, at det stadig bliver et aktivt hus i byen

- Vi flyttede hertil i 2007, så jeg har ikke noget nostalgisk forhold til ejendommen. Men jeg synes, det er et dejligt, roligt hus, og det håber jeg også, at det nye bibliotek bliver, siger Lotte Jakobsen. Foto: Søren Gylling
Når biblioteket flytter til Kinotorvet, kommer den historiske bygning i Jernbanegade til at stå tom. Derfor skal den sælges, mener man i kulturudvalget.

Vamdrup: Biblioteket i Vamdrup skal sættes til salg. Eller det skal i hvert fald den historiske bygning, som i dag rummer det lokale bibliotek. Det mener kulturudvalget i Kolding Kommune, som netop har haft bibliotekets fremtid på sin dagsorden.

- Endelig har vi fundet det projekt for biblioteket i Vamdrup, som vi har drømt om. Det betyder, at den nuværende bygning udfases i kommunal sammenhæng, for vi har ingen interesse i at skulle drifte flere bygninger end nødvendigt, siger Jesper Elkjær (SF), der er formand for kulturudvalget.

Projektet, han taler om, drejer som det kommende kulturhus, der skal opføres på Kinotorvet i sammenhæng med den nuværende biograf. Kulturhuset får netop biblioteket og biografen som de bærende søjler. Huset kan realiseret, efter at kommunen senest har sendt to millioner kroner i retning af Vamdrup, og hvor fonden bag Dansk Autologik A/S har valgt at støtte projektet med 5,7 millioner kroner.

Annonce

Ok at sælge

Hvis man spørger en trofast låner, Poul Erik Jespersen, der arbejder som guide, er der ingen problemer med at skille sig af med den nuværende bygning, der oprindeligt blev opført som bolig for tolderen, da det moderne Vamdrup blev grundlagt som grænsestationsby efter krigsnederlaget i 1864.

Poul Erik Jespersen glæder sig over de muligheder, der åbner sig for et nyt Vamdrup Bibliotek. Blandt andet synes han, at det nuværende er temmelig trangt, og hvor mange funktioner skal fyldes ind på forholdsvis få kvadratmeter. Det skyldes blandt andet, at man i dag kun benytter 1. salen som mødelokale. Foto: Søren Gylling

- For mig er det ikke så vigtigt, om ejendommen er ejet af det offentlige eller af private, siger Poul Erik Jespersen, som mener, at det væsentligste er, at ejendommen vil være aktiv og i brug:

- Det vigtigste er, at man får solgt huset videre til nogen, som vil bruge det aktivt. Det vil være trist, hvis det kommer til at stå midt i byen som ligegyldig oplagringsplads for køleskabe eller noget i den stil. Jeg ved ikke, hvordan man sikrer sig den slags i en salgskontrakt, men det vil i hvert fald være afgørende for Vamdrup, at der ikke kommer til at stå en død bygning lige midt i centrum, siger Poul Erik Jespersen.

Annonce

Hyggeligt hus

En anden låner, Lotte Jakobsen, har heller ikke problemer med, at bygningen bliver solgt.

- Hvis det kan bruges af andre til noget fornuftigt så hellere end gerne, siger hun om et muligt salg af bygningen.

Men hun vil nu savne det lidt, for hun holder af stemningen her i Jernbanegade 1. Og hun håber, at det nye biblioteket bliver lige så hyggeligt og hjemligt som det nuværende.

- Jeg kan godt lidt, man kan komme her og gå stiller rundt og tulle i sine egne tanker, uden at man skal forvente en masse larm og støj. Så jeg håber, at det nye bibliotek også bliver et roligt sted, selv om det selvfølgelig også skal være et levende hus med masser af aktiviteter, siger Lotte Jakobsen.

Vamdrup Bibliotek fremtræder ikke, som da det blev opført i 1866, men det er stadig en historisk bygning, der fortæller om dengang, stationsbyen Vamdrup blev grundlagt. Foto: Søren Gylling

Hvilke aktiviteter, der i så fald rykker indenfor i Jernbanegade 1, er uvist før et salg. Men lokalplanen sætter sine begrænsninger for anvendelsen for den bevaringsværdige bygning.

Jernbanegade 1 er beliggende inden for lokalplanens område B, hvor bebyggelsens stueetage kun må anvendes til butiksformål, restaurations- og cafevirksomhed samt offentlige formål. De øvrige etager må kun anvendes til bolig og offentlig og privat service såsom kontorer, klinikker og lignende.

Salget af det nuværende bibliotek er vedtaget i kulturudvalget, men det skal også godkendes i økonomiudvalget og i byrådet, før der bliver slået et til salg-skilt op.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Efter lang corona-pause: Kinogruppen vil sætte gang i musikken igen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Er det fedt at være ung i Vamdrup?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup Byforum er klar til fremtiden

Ugeavisen Vamdrup

Udsigt til billigere varme: Ny fjernvarmeledning mellem Vamdrup og Lunderskov er nu færdig

Ugeavisen Vamdrup

Nye ladestandere hos Vamdrup Biler

Ugeavisen Vamdrup

Fra Vamdrup til Spanien - bogaktuelle Per er blevet forfatter på fuld tid

Ugeavisen Vamdrup

Krolfere dyster om klubmesterskabet

Ugeavisen Vamdrup

Søger midler til nyt udstyr: Vamdrups akuthjælperbil skal kunne rykke hurtigere ud

Ugeavisen Vamdrup

Årsmøde i Vamdrup Byforum: Ildsjælene er klar til at tage en tørn mere

Ugeavisen Vamdrup

For første gang i halvandet år: Sjov Fredag vender tilbage

Ugeavisen Vamdrup

Politikere vil sælge biblioteket: - Det er vigtigt, at det stadig bliver et aktivt hus i byen

Ugeavisen Kolding

Brian overtager tanken efter Erling

Ugeavisen Vamdrup

Efter lange corona-måneder: Lindely er klar til ny sæson

Ugeavisen Vamdrup

Skoleelever cyklede 40.000 kroner ind til skolegårdsprojekt

Ugeavisen Vamdrup

Håndboldtrænere og -ledere hædret for frivillig indsats i corona-perioden

Ugeavisen Kolding

Puljemidler sætter fart i lokal forening

Ugeavisen Kolding

Art deco-udstilling åbner i Christiansfeld

Ugeavisen Vamdrup

Efter corona-forsinkelse: Messe med modeltog bliver nu sat på skinner

Ugeavisen Vamdrup

Nye ramper ved Arena Syd byder på udfordringer for skatere på alle niveauer

Ugeavisen Vamdrup

Elever i 7. klasse kan få håndbold på skoleskemaet

Ugeavisen Vamdrup

Nu skal der trædes i pedalerne: Vamdrup er klar til den store cykelfest

Ugeavisen Vamdrup

Handelsforeningen er med i cykelfestlighederne i Vamdrup

Ugeavisen Vamdrup

Jens og Peter har overvældende succes med lille opfindelse: Snart er deres dims til salg i meget af Europa

Annonce