Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Preben brænder for sit job: - Der er aldrig to dage, der er ens

Preben Lorenzen foran stationen i Vamdrup, hvor han er brandstationsleder og holdleder. Foto: Thomas Holl
Jobbet som brandmand er for længst blevet en livsstil for Preben Lorenzen fra Vamdrup. Han er netop nu ved at uddanne sig til redningsdykker.

VAMDRUP: Én gang brandmand, altid brandmand.

Sådan er det for 46-årige Preben Lorenzen fra Vamdrup, der i 25 år har været tilknyttet det danske brandvæsen. Blandt andet har han i en lang årrække haft sin gang på TrekantBrands station i Vamdrup, og for nogle år siden besluttede han at blive brandmand på fuld tid.

- Det, jeg godt kan lide ved jobbet, er uforudsigeligheden, for der er aldrig to dage, der er ens. Jeg kan godt lide, at jeg aldrig helt ved, hvad dagen bringer, siger han.

Annonce

Ville være politibetjent

Preben Lorenzen stammer fra Kolding, men har boet i Vamdrup i godt 25 år. Hans oprindelige plan var at blive politibetjent, men det måtte han opgive, fordi han er farveblind. I stedet tilmeldte han sig det daværende beredskabskorps. Først var han i Haderslev, hvor han i 1996 blev uddannet brandmand. Senere kom han til beredskabsstyrelsen i Herning, hvor han blev delingsfører og holdleder, inden han tilbragte et halvt år ved beredskabsstyrelsen Bornholm i Allinge.

- Jeg har været vidt omkring, men det endte altså med, at jeg kom til Vamdrup. Min daværende kone og jeg købte et hus på Margrethevej, og samtidig fik jeg arbejde hos Vamdrup VVS, fortæller Preben Lorenzen, der har to voksne børn.

Annonce

Brandmand på fuld tid

Preben Lorenzen er i øjeblikket ved at uddanne sig til redningsdykker. Her træner han i det kolde vand. Foto: H.E. Haulrich

Han har siden 2004 været brandstationsleder og holdleder på stationen i Jernbanegade. I det civile liv blev han i 1998 ansat som maskinarbejder hos Alfa Laval i Kolding, men for fem år siden valgte Preben Lorenzen at satse 100 procent på en tilværelse hos brandvæsenet, da han søgte og fik en stilling som brandmand hos TrekantBrand i Vejle.

Faktisk banker hans hjerte for redningsopgaverne i en sådan grad, at han netop nu er i gang med uddannelsen som redningsdykker. Sidste år uddannede han sig også til erhvervsdykker.


Jeg har da indimellem måttet forlade en fødselsdag – blandt andet min egen, hvor vi havde huset fuldt af gæster – fordi alarmen lød


Annonce

Barske oplevelser

Hans omgivelser har for længst affundet sig med, at han kan blive kaldt ud på en opgave når som helst.

- Men sådan er jobbet, og det skal man være forberedt på. Jeg har da indimellem måttet forlade en fødselsdag – blandt andet min egen, hvor vi havde huset fuldt af gæster – fordi alarmen lød, fortæller Preben Lorenzen.

Omvendt er han god til at skille job og fritid ad.

- Som brandmand kan man komme ud for barske oplevelser, og dem skal man være i stand til at lægge fra sig, når man kommer hjem. Kan man ikke det, skal man finde noget andet at lave, siger han.

Preben Lorenzen i aktion ved en bilbrand på Røddingvej i Vamdrup. Foto: H.E. Haulrich

- Men samtidig er det vigtigt, at man får snakket om de oplevelser, man har. Vi har et særligt beredskab af folk, som har til opgave at snakke med brandfolk, der har været ude for voldsomme hændelser, så de kan få det bearbejdet. Og sort humor kan også være et godt redskab til at komme videre, hvis man har været ude for noget voldsomt, siger Preben Lorenzen.

Annonce

Dykker i Lillebælt

Jobbet som brandmand fylder rigtig meget i hans tilværelse, men der bliver også tid til andre ting. I hvert fald til en vis grad, for hans øvrige interesser har også relationer til hans arbejdsliv.

- Når man er brandmand, er det vigtigt at holde sig i form. Derfor har jeg et motionsrum nede i kælderen. Jeg er også medlem af en dykkerklub i Fredericia og kan godt lide at dykke i Lillebælt, og så underviser jeg i førstehjælp og elementær brandbekæmpelse, siger Preben Lorenzen og tilføjer med et smil.

- Så ja, man må sige, at jeg i høj grad brænder for mit job.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce