Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Slår et slag for biodiversiteten: Drenderup Skov har fået sine egne livstræer

Børnene fra Børnehuset ved Marielundskolen i Kolding kender efterhånden Drenderup Skov ud og ind. Forleden var de med til at sætte skilte op på de træer i skoven, der er valgt til at være livstræer. Foto: Thomas Holl
Lokale i Ødis har udpeget en stribe gamle træer i Drenderup Skov til "livstræer". Det er træer, der aldrig må fældes, fordi de bidrager til at sikre skovens plante- og dyreliv. Naturstyrelsen står bag projektet, der omfatter alle statens skove.

DRENDERUP: Gamle træer er vitale for biodiversiteten i de danske skove. Men der er ikke så mange af slagsen tilbage.

Gamle træer kan imidlertid være med til at sikre dyre- og plantelivet i skovene. Derfor er det vigtigt at bevare dem, mener man hos Naturstyrelsen, som har opfordret danskerne til via en app at udpege såkaldte livstræer rundt i statens skove. Levende og gerne atypiske træer med huller, store, brækkede grene eller med mange svampe - træer, som aldrig må fældes, netop fordi de er vigtige for biodiversiteten i skovene.

Forsinket på grund af corona

For et par år siden tog en gruppe borgere i Ødis imod udfordringen.

- Genkendelighed er meget vigtig for børnene, og efterhånden har de lært Drenderup Skov rigtig godt at kende, sagde pædagog Troels Ebsen, der her er fotograferet sammen med nogle af børnene fra Børnehuset ved Marielundskolen i Kolding. Foto: Thomas Holl

- Vi mødtes en gruppe på godt 40 mennesker - børn, forældre og bedsteforældre – i Drenderup Skov for at lede efter træer, som måske kunne blive livstræer. Vi fandt rigtig mange og fik dem registreret via Naturstyrelsens app. Men så kom coronaen desværre, og derfor er det først nu, at vi kan få sat skilte på de træer, der er valgt til at være livstræer, fortæller Inge M. Thomsen fra aktivitetsudvalget i Ødis.

Ødis-borgerne registrerede i første omgang flere end 50 træer, som, de tænkte, kunne egne sig til formålet. Det antal blev siden reduceret til godt 30 af Jørgen Møller-Nissen, der er skovfoged i Skov- og Naturstyrelsen, og som forleden var kommet til Drenderup Skov for at være med til at forsyne disse træer med skiltene.

Med på turen rundt i skoven var foruden Inge M. Thomsen og andre medlemmer af aktivitetsudvalget også en gruppe børn og pædagoger fra Børnehuset ved Marielundskolen, der er en specialskole i Kolding. Og det var ikke tilfældigt. For børnene kender efterhånden Drenderup Skov som deres egne bukselommer.

Annonce

Kender skoven godt

Der er ikke så mange gamle træer tilbage i Danmark. Og det er ikke, fordi de ikke kan blive gamle. Bøgen kan blive mere end 300 år gammel og egen mere end 1000 år gammel. Årsagen er, at skovene næsten var væk for godt 200 år siden. Kun to procent af landet var dækket af skov efter en lang periode med overudnyttelse af skovene til træ og græsning for landbrugsdyr. Foto: Thomas Holl


Livstræerne står rundt i hele skoven og må aldrig fældes. Og det kunne jo måske være sjovt for familier, der er ude at gå i skoven, at prøve at se, om de kan finde alle træerne

Inge M. Thomsen, aktivitetsudvalget i Ødis


- Vi kommer her hver tirsdag og torsdag. Det handler jo først og fremmest om at lære børnene om naturen, men samtidig er genkendelighed meget vigtigt for dem, og efterhånden har de lært Drenderup Skov rigtig godt at kende. Blandt andet har de været med til at give flere af områderne i skoven deres egne navne - når vi skal hen til ”Æbleskoven”, ved de, at det er der, vi spiser æbler om sommeren, og ved ”Paraplyen” kan de lege i læ for regnen, fortæller pædagog Tobias Ebsen, inden forsamlingen begav sig ud for at sætte skilte på træerne.

- Livstræerne står rundt i hele skoven og må aldrig fældes. Og det kunne jo måske være sjovt for familier, der er ude at gå i skoven, at prøve at se, om de kan finde alle træerne, siger Inge M. Thomsen.

Aktivitetsudvalget i Ødis indgik for nogle år siden en samarbejdsaftale med Naturstyrelsen, der ejer Drenderup Skov. Det har blandt andet resulteret i opførelsen af en shelter og en bålhytte, anlæggelsen af en hestesti og altså senest projektet med  livstræerne.

Livstræer

Naturstyrelsens projekt Livstræer har til formål at frede træer - især gamle træer, som er vitale for biodiversiteten i skovene. Der skal udpeges fem livstræer per hektar i statsskovene. Det betyder, at der over en årrække skal udpeges og markeres i alt 500.000 livstræer.

Livstræer er vært for et rigt dyre- og planteliv og bidrager til en stor artsrigdom i skovene. Livstræerne beskyttes, så de kan blive ældgamle og huse sjældne og truede arter - eksempelvis svampe, mosser og insekter - indtil de dør og vælter omkuld i skovbunden.

Alle kan være med til at udpege livstræer i statens skove. Til det formål har Naturstyrelsen udviklet en gratis webformular, som gør det muligt at foretage registreringen med sin smartphone eller tablet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Ny forening vil sætte endnu mere gang i Vamdrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Kunstgræsbane i oplandet rykker et stort skridt nærmere

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vamdrup

Forsinket jubilæum: Ødis Skole rundede de 60 år

Ugeavisen Vamdrup

Ny ejer: Torvesalonen i Vamdrup bliver til Park Styling

Ugeavisen Vamdrup

Så blev det konfirmationstid i Vamdrup

Ugeavisen Vamdrup

I anledning af Genforeningen: Ødis Bramdrup får grænsesti

Ugeavisen Vamdrup

Peder siger farvel til Vamdrup Kirke - næsten

Ugeavisen Vamdrup

Brandfolk var på øvelse i midtbyen i Vamdrup

Ugeavisen Vamdrup

40-års jubilæum

Ugeavisen Vamdrup

Gadeteater: Vamdrup-elever fik en snak med skulpturen

Ugeavisen Kolding

Jepsen giver intimkoncert i kontorlokaler

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: Hanne siger farvel til Torvesalonen

Ugeavisen Vamdrup

Renoveringen af Ødis Forsamlingshus er gået i gang

Ugeavisen Vamdrup

Udvider forretningen: Jens har øget sit fokus på kloakarbejde

Ugeavisen Vamdrup

For andet år i træk: Crazy Hours i Vamdrup er aflyst

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: Nu svinger Sara saksen i privaten på Hvidøre

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: Krolfklubbens bane atter hærget af knallertkørere

Ugeavisen Vamdrup

Hvem skal være Årets Vamdrupper? Du kan stadig indstille personer

Ugeavisen Vamdrup

Mehmet fra Vamdrup har åbnet sin egen møbel-webshop: - En drøm er gået i opfyldelse

Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: 83 procent af fjernvarmeledning er færdig

Ugeavisen Vamdrup

Populær sport kommer til Vamdrup: Arena Syd bygger padelbane

Ugeavisen Kolding

Stepping Natur- og Idrætsbørnehus får store muligheder efter støtte fra råd og fond

Ugeavisen Vamdrup

Hotel Vamdrup er åbnet igen: Tror på travl sommer

Annonce