Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Tommy har 250 meter modeltogsskinner i haven

Tommy Lass bruger en stor del af sin fritid på modeltog. Han har tidligere også arbejdet inden for branchen og får i dag også tilsendt tog, som har fejl og mangler, og som han derfor også bruger lidt tid på at reparere. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
50-årige Tommy Lass har haft en interesse for modeltog lige siden han var barn. Han fik de første tog i julegave som 8-årig, og siden da har det grebet om sig. Til august står han bag en ny udstilling med de såkaldte Spor 1-tog, hvor klubber fra både ind- og udland kommer og viser de små tog frem.
Annonce

Vamdrup: Tommy Lass pakkede de første modeltog ud af æsker, da han som 8-årig fik dem i julegave. Det fik sat skub i en interesse, som han på daværende tidspunkt ikke anede ville komme til at sætte stort præg på hans liv og følge ham langt ind i sin voksne tilværelse.

- Jeg havde en moster, som til jul heldigvis altid var leveringsdygtig i enten et nyt tog eller et nyt lille hus, som jeg kunne placere langs skinnerne. Jeg kan huske, at min far altid brugte nærmest hele 1. juledag på at sidde og samle togene, men jeg tror nu egentlig, at han synes, at det var lidt hyggeligt, forklarer Tommy Lass og kigger ned på de forskellige størrelser af tog, han har stående på bordet foran sig:

- De første tog, jeg fik, var væsentlig mindre, end dem jeg kører med i dag, forklarer han og løfter et af de mindre modeltog op fra bordet.

De tog, Tommy Lass bruger en stor del af sin fritid på i dag, er de såkaldte Spor 1-tog. De er i størrelsesforholdet 1:32, hvilket vil sige, at en centimeter på et modeltog svarer til 32 centimer på et rigtigt et af slagsen.

- På et tidspunkt blev jeg meget betaget af verdens største damplokomotiv, som i model-form er 1,36 meter langt, og det gjorde bare, at jeg i stedet begyndte at køre med de lidt større tog. De har en fantastisk kombination af en høj detaljegrad, samtidig med at de har plads til en solid motor eller et lydanlæg, hvis man ønsker det, forklarer Tommy Lass.

Om Tommy Lass

Tommy Lass er 50 år. Han har en kæreste, en datter og et barnebarn på 1 år.

Han er oprindeligt uddannet bager, men da arbejdstiderne blev for hårde, skiftede han branche og begyndte at arbejde på lager.

Han driver virksomheden Vamdrup Laser Teknik Design, hvor han blandt andet graverer på glas. Han arbejder desuden med at køre truck hos Sanistål i Fredericia.

Han har tidligere arbejdet inden for modeltogsbranchen og får stadigvæk tilsendt diverse modeltog, som han reparerer, når de har en reklamationsfejl.

Annonce

Mange meter skinner

Kaster man blikket ud i Tommy Lass' forhave eller baghave, er man på ingen måde i tvivl om, at man er kommet til et hjem, hvor passionen for de små tog er stor. På tværs af haverne på begge sider af huset strækker sig nemlig mere end 250 meter miniature-togskinner.

- Jeg købte faktisk specifikt huset her, fordi jeg kunne se, at der var plads til, at jeg kan køre med togene i baghaven, men det har så grebet lidt om sig siden, for det var egentlig ikke meningen, at der skulle være noget i forhaven, men nu fylder skinnerne altså også en fjerdel der, siger Tommy Lass.

Han når lige at gøre sætningen færdig, før nogle toner, som for mange vil være velkendte, fylder rummet. Nemlig de toner, man hører i DSB-togene umiddelbart før den næste station bliver annonceret i højtalerne.

- Jeg har faktisk både den nye og den gamle DSB-tone på min telefon, siger han smågrinende og forsøger at finde lydfilerne på sin mobiltelefon:

- Den ene lyd kommer, når jeg får en mail fra arbejde, den anden når jeg får en mail privat. DSB udskiftede selv tonen for efterhånden nogle år siden, men mange vil nok alligevel kunne huske den. Man kan heldigvis finde alt på nettet i dag, siger Tommy Lass, mens mobiltelefonen lystigt afspiller den gamle tone.

Annonce

Små huse

Foruden de forskellige Spor 1-tog og de mange meter skinner betyder det også noget for Tommy Lass, hvad der ellers er at finde langs jernbanen. Han har derfor jævnligt gang i forskellige små projekter, hvor han i øjeblikket arbejder på at kreere små huse af træ.

- De kan ikke holde til at stå placeret udenfor, når det regner, og jeg kan i øvrigt heller ikke køre med togene, når det er vådt, men det giver lidt ekstra liv på banen, at man har de små huse og græs og sådan, men det er meget forskelligt, hvor meget folk gør ud af det, siger Tommy Lass.

Han vender og drejer det lille, rødmalede hus lidt imellem sine hænder. Det har endnu ikke fået lagt tag på, men det har han heldigvis fundet en løsning på.

- Jeg fyldte rundt for nylig, og der havde min svoger lavet en fantastisk tog-sangskjuler, siger Tommy Lass og peger op på en hylde i stuen, hvor han har det store tog stående med tallet 50 malet på siden:

- Han har lavet toget af træ, og så har han faktisk brugt rigtigt tagpap til toppen af det, og det tænker jeg, at jeg sagtens kan overføre til det lille hus her, så det skal jeg lige have kigget på, siger Tommy Lass.

Tommy Lass har i september overtaget ansvaret for en udstilling med Spor 1-tog, som ellers har haft hjemme på Fyn. Den 22. og 23. august vil man kunne opleve de mange modeltog i Arena Syd. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce

Ud og køre med morfar

Tommy Lass er ikke alene om at have en passion for modeltog. Han er både en del af en klub, og så fik han for et års tid siden en ny lille legekammerat til togbanerne i haven, da han blev morfar for første gang.

- Hun er jo ikke så stor endnu, men når hun bliver lidt ældre, skal hun helt sikkert med morfar ud og køre med tog. Det håber jeg da i hvert fald, at hun har lyst til, siger Tommy Lass med et smil på læberne.

Ud over barnebarnet inviterer han også en gang om året til såkaldt Åben Have, hvor både familie, naboer og andre nysgerrige kan komme forbi og se, hvordan man kører med modeltog.

- Det er desværre en interesse, som vi bliver færre og færre, der har, men jeg nyder stadigvæk at vise det hele frem. Jeg tror, at mange vil blive overrasket over, hvor stor en detaljegrad der er på de forskellige tog. Det er jo helt ned til de konkrete tog-numre, og det kan nærmest tage to år at bygge et Spor 1-tog fra bunden af, for man skal først til at lave tegningerne for, hvordan det hele skal se ud, forklarer Tommy Lass.

Modeltoget nederst til højre er af den type, som Tommy Lass fik i julegave som barn, mens de andre tog er Spor 1-tog og er dem, han kører med i dag. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce

Ny udstilling i byen

I løbet af de seneste år har Tommy Lass deltaget på en Spor 1-udstilling forskellige steder på Fyn, men da arrangøren i 2019 meddelte, at han ikke havde mulighed for at køre det videre, var Tommy Lass hurtig til at melde sig på banen.

- Jeg synes simpelthen, at det ville være en skam, hvis udstillingen skulle stoppe, så jeg valgte at spørge, om jeg måtte have lov til at overtage og flytte det hele til Vamdrup. Det sagde han heldigvis ja til, forklarer Tommy Lass, der har arbejdet på projektet siden september:

- Indtil videre er der seks klubber, der har meldt deres ankomst. Der kommer folk fra hele Danmark og dele af Tyskland, så jeg har også allerede booket hele Hotel Vamdrup til de mange overnattende. Det skal nok blive en rigtig god weekend, siger Tommy Lass.

Den kommende Spor 1-udstilling kommer til at finde sted i Arena Syd den 22. og 23. august.

Modeltogene kan ikke køre på skinnerne uden for, når det regner, men hvis vejret er godt, kan Tommy Lass have op til tre forskellige tog kørende på samme tid på banen i baghaven. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Skinnerne fylder cirka halvdelen af baghaven, mens de optager i omegnen af en fjerdel af forhaven til huset. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce