Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Tre spørgsmål og tre svar om vaccinationer

Fra den 1. oktober bliver det muligt at blive vaccineret mod influenza på Vamdrup Apotek, og er man i tvivl om, hvordan en vaccine præcist virker, kan man blive klogere i artiklen her. Arkivfoto: Roland Petersen
Annonce

Vamdrup: Vaccinationer giver mennesker en mulighed for at immunisere kroppen mod et virus. Men hvordan er det nu lige med de vaccinationer? Det giver apotekerne hos Vamdrup Apotek her tre svar på.

Annonce

Hvad er en vaccine, og hvordan virker den?

Man tager nogle stykker fra en bakterie eller et virus. Eksempelvis fra et virus’ overflade. Så lader man kroppens immunforsvar danne sig et indtryk af ”fjenden” baseret på disse stykker. Efter to-tre uger kan kroppen derfor genkende og gå til modangreb på virus, før man når at blive syg af den, og man siges at være immun. Virusstykkerne kaldes antigener, mens kroppens forsvar kaldes antistoffer. Antistoffer er specifikke for ét bestemt antigen eksempelvis mæslinger. Målet med vaccinationer er altid at få kroppen til at danne antistoffer uden at være alvorligt syg først.

Annonce

Bliver jeg syg af vaccinen?

Hvis man bliver syg efter en vaccination, var man sandsynligvis blevet det alligevel. Man kan blive lidt øm i den muskel, man vaccineres i, og det er helt normalt. I nogle tilfælde kan man blive lidt sløj og utilpas, men det er heldigvis sjældent og varer højst et par dage. Det kan eksempelvis ske, hvis man allerede selv har dannet antistoffer mod en type pneumokok, man vaccineres imod (en type bakterie, der kan give lungebetændelse). Så vil kroppen huske den og komme med en lille reaktion, efter man vaccineres. Derfor skal der gå mindst seks år imellem, at man bliver vaccineret mod lungebetændelse.

Annonce

Men hvorfor vaccinerer vi så hvert år mod influenza?

Man vaccinerer mod influenza hvert år. Et virus er en meget simpel konstruktion, der groft sagt består af en kapsel med arvemateriale i, som virus bruger til at formere sig i kroppen. Forkølelse og influenza er begge typer af virus, og disse to er eksempler på vira, der ændrer sig hele tiden. Derfor kan man blive forkølet flere gange på et år, og derfor er influenzavaccinerne forskellige fra år til år. De sammensættes efter, hvilke influenzatyper der forventes at hærge i den kommende influenzasæson. Denne sæson er typisk fra december til marts. Virkningen af influenzavaccinen varer op til et halvt år, og derfor vaccinerer man allerede i efteråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vamdrup

Jobcentret flytter

Annonce