Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Fjernvarmen i Vamdrup bliver grønnere

Vamdrup Fjernvarme har indgået aftale med varmetransmissionsselskabet TVIS, som fremover skal levere over 70 procent af fjernvarmen til cirka 1100 husstande i Vamdrup. Pressefoto: TVIS
Vamdrup Fjernvarme har indgået en ny aftale med varmetransmissionsselskabet TVIS, som fremover skal levere mere end 70 procent af fjernvarmen til Vamdrups 1168 fjernvarmeforbrugere. Det betyder en gradvis udfasning af brugen af fossile brændstoffer.
Annonce

Vamdrup: Første spadestik til TVIS' nye transmissionsledning på cirka 7,8 kilometer mellem Lunderskov og Vamdrup forventes at blive taget i midten af oktober 2020. Kombineret med en ny aftale mellem Vamdrup Fjernvarme og varmetransmissionsselskabet TVIS er det startskuddet til, at udfasning af brugen af fossile brændstoffer gradvist bliver en realitet i byen.

- Udvidelsen til Vamdrup har betydet, at vi har opgraderet vores system i det sydvestlige Kolding, så kapaciteten i vores rør, pumper og veksler matcher potentialet i udvidelsen til Vamdrup. TVIS understøtter derfor vores ejerkommuners strategier om at udfase fossile brændsler fra varmeforsyningen, siger Jørgen Nielsen, direktør i TVIS, i en pressemeddelelse.

Ledningen kommer primært til at blive etableret langs vejnettet og over marker, så grave-arbejdet er til mindst mulig gene, og projektet kommer samlet til at koste cirka 48 millioner kroner.

Ledningen har desuden tilstrækkelig kapacitet til fremtidige udvidelser af fjernvarmenettet i Vamdrup, så der er plads til, at endnu flere forbrugere kan få del i fjernvarmen for på den måde at udfase fossile brændstoffer yderligere.

- Fjernvarme er grøn omstilling i praksis, og vi har heldigvis masser af kapacitet i TVIS-systemet til at forsyne endnu flere kunder. Derfor har vi undersøgt om flere varmeselskaber i vores dækningsområde kunne have interesse i at blive tilkoblet TVIS. Vamdrup Fjernvarme er således det første af tre varmeselskaber, som snart vil kunne sende grøn TVIS-varme ud til forbrugerne, siger Lars Schmidt, som er bestyrelsesformand i TVIS.

Annonce

Mindre CO2

Når projektet er gennemført og Vamdrup Fjernvarme modtager TVIS-varme til varmesæsonen i 2021-2022, bliver det med en væsentligt reduceret CO2-udledning på mere end 90 procent. Nærmere bestemt falder udledningen med cirka 78.000 ton over en periode på 20 år.

Vamdrup Fjernvarme har i dag et varmebehov på cirka 36.000 MWh til både husstande, virksomheder og institutioner. TVIS skal levere godt 26.000 MWh om året, og lokal overskudsvarme fra virksomheden Rockwool dækker cirka 10.000 MWh.

Om aftalen

Forventede prisstigninger på naturgas medfører en stigning i fjernvarmeprisen for Vamdrup Fjernvarmes forbrugere, hvilket man undgår, når TVIS etablerer en ny transmissionsledning, som leverer billigere og mere miljøvenlig varme.

Vamdrup Fjernvarmes aftale med Rockwool fortsætter.

Projektforslaget har været sendt i offentlig høring, og der er ikke kommet høringssvar imod gennemførelse af projektet.

Faldet i CO2-udledning på 3900 tons om året svarer til udledningen fra en køretur i en ny personbil på over 32 millioner kilometer. Eller 800 gange rundt om jorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce