Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Vivian har været på udveksling i Vamdrup i et år: Jeg kommer til at savne Danmark

Vivian Sino er oprindeligt fra den brasilianske storby Sao Paulo, og det var derfor en markant omvæltning for hende at komme til en mindre by, som både er mere rolig og omgivet af natur. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
16-årige Vivian Sino fra Brasilien har igennem det seneste knap et år været udvekslingsstuderende i Danmark. Det har både været et år fyldt med minder og nye venskaber, men også et specielt et af slagsen i skyggen af corona.
Annonce

Vamdrup: Efter lige knap et år i Danmark er brasilianske Vivian Sino i hjemmet hos sin værtsfamilie i Vamdrup så småt ved at gøre klar til at pakke kufferten fyldt med tøj og gode minder fra en tid som udvekslingsstudent.

- Det bliver meget mærkeligt at skulle hjem til Brasilien efter så lang tid væk, men det bliver også godt at komme tilbage til min familie, også selvom jeg ikke helt ved, hvad det er, jeg kommer hjem til, forklarer Vivian Sino med henvisning til, at hjemlandet er hårdt ramt i forbindelse med corona med lige knap halvanden million bekræftede smittetilfælde.

- Jeg har løbende holdt kontakt med min familie, og de har det heldigvis godt. Jeg skal nok hjem og i karantæne og opholde mig inden for, og vi skal have mundbind på, når vi bevæger os ud for at handle, så det bliver en noget anderledes hverdag, jeg kommer til at få, siger Vivian Sino.

Annonce

Store forskelle

Vivian Sino er 16 år gammel og er oprindeligt fra den brasilianske storby São Paulo. Hun har i perioden i Danmark gået i 10. klasse på Brændkjærskolen i Kolding, hvor hun har fulgt idrætslinjen, og hun har boet hos tre forskellige værtsfamilier. Den første i Hjarup og de to sidste i Vamdrup.

- Der er ret stor forskel på at komme fra en storby til Hjarup og Vamdrup, siger Vivian Sino grinende og fortsætter:

- Men der har været rigtig mange fordele. Hjemme i Brasilien bevæger vi os ikke ud efter klokken 19, fordi det ganske enkelt er for farligt, men da jeg var til Crazy Hours i Vamdrup sidste august, kunne vi bare gå hjem om aftenen, og jeg har været ude at lufte en af mine værtsfamiliers hund i mørke. Det ville aldrig ske hjemme, forklarer hun.

Hver studerende, der kommer til Danmark, får udleveret en personlig blazer, som de i løbet af året kan dekorere med forskellige ting, som minder dem om opholdet i Danmark. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Mødet med danske kultur og særligt den danske mad har også gjort et stort indtryk på Vivian, men det er dog kun dele af den danske madkultur, hun tager med sig retur til Brasilien.

- Lakrids, nej tak, siger hun på dansk og griner:

- Det forstår jeg ikke helt, at I så godt kan lide, men jeg er virkelig glad for remoulade, siger hun.

Annonce

Gode minder og gode venner

Vivian Sino havnede i det sydjyske, fordi Vamdrup Rotary Klub årligt hjælper med, at udvekslingsstuderende fra hele verden kommer til området, og det giver også muligheden for at sende en studerende den anden vej.

- Det er en aftale, vi har, som gør, at lokale unge fra Vamdrup kan rejse ud og opleve andre kulturer. Vi forpligter os så til at hjælpe dem, der kommer hertil med at finde værtsfamilier og løse alle mulige andre hverdagsting såsom buskort, hævekort og sådan, forklarer Brian Thomassen, som er bindeled mellem de studerende og Rotary i Vamdrup:

- Det er altid en fornøjelse at have de studerende på besøg, fordi vi både kan lære dem rigtig meget, men det går også den anden vej, siger Brian Thomassen.

Vivian Sino og Brian Thomassen fra Vamdrup Rotary Klub har jævnligt holdt møder i løbet af det år, hun har været i Danmark. Her har de både fået vendt praktiske ting, men også hvordan det er gået med at bo hos de forskellige værtsfamilier. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Han forklarer videre, at Vivian godt kunne have valgt at rejse hjem, da coronakrisen ramte, men situationen i hjemlandet Brasilien gjorde, at hun valgte at blive hele sit ophold ud.

- Det blev et lidt anderledes ophold, end vi lige havde planlagt, fordi en større tur rundt i Europa også blev aflyst, men som situationen med corona udviklede sig, var der ikke så meget at gøre ved det, siger Brian Thomassen.


Det bliver meget mærkeligt at skulle hjem til Brasilien efter så lang tid væk, men det bliver også godt at komme tilbage til min familie, også selvom jeg ikke helt ved, hvad det er, jeg kommer hjem til.

Vivian Sino


Hos Vivian Sino er hun glad for alt det, hun nåede at opleve i Danmark, men det er også vemodigt for hende, at opholdet snart er slut. Heldigvis tager hun en masse gode minder og venskaber med sig tilbage til Brasilien.

- Jeg kommer ikke til at savne regnvejret, men det er trist at sige farvel til alle de venner, jeg har fået, både i Danmark, men også de andre udvekslingsstuderende fra andre lande, som nu også rejser hjem. Jeg kommer i hvert fald aldrig til at glemme tiden i Danmark, det er helt sikkert, siger hun.

De mange ting på Vivians blazer stammer både fra ture, hun har været på til København, Skagen og andre steder i Danmark, men det er også ting, som hun har købt eller fået af andre, mens hun har været i landet. Eksempelvis den lyserøde mikrofon, som hun har købt sammen med en veninde, fordi brasilianere altid er glade for at synge. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vamdrup

Jobcentret flytter

Annonce