Annonce
Ugeavisen Vejle

Øjeblikke fra en grusom, vild og lejlighedsvis smuk verden

Billedet fortæller på ganske enkel og grusom vis, hvordan krig og ødelæggelse kan gå hen og blive en hverdag, hvor der stadig er tid til at lege.

Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekschef Mette Høxbro fotoværket "And then there was silence", som stiller skarpt på verdens mørkeste sider, men også fanger lidt lys.

Annonce

Det er ikke hver dag, at et besøg på biblioteket og mødet med en meget stor - vi taler en halv europa-palle stor - bog efterlader en med en følelse af at være både forfærdet, fortrøstningsfuld og en lille smule forelsket.

Det er kort sagt en besværlig bog, og ikke en man hyggelæser inden sengetid. Men det er faktisk den oplevelse, man sidder med efter både at have bladret sig gennem dette mesterværk og hørt manden selv fortælle om sit værk.

Manden er verdens - måske - bedste, og - nok - mest frygtløse reportagefotograf Jan Grarup, og mesterværket hedder "And Then There Was Silence", eller "og så var der stilhed". Fotografen er dansk og snart 50 år, men hans billeder internationale og eviggyldige.

En monolit af en bog både fysisk og på indholdssiden. Vi taler et sandt skoleridt gennem de seneste 30 års brændpunkter ude i den her verden, som vi deler. Her er fortælleren en skarp skarp linse om skæbner lige fra Hebron og Haiti over Kashmir til Sierra Leone og tilbage igen.

Det allersidste billede i bogen viser en lille dreng, der ufortrødent gynger i hvad, der ligner en el-ledning. Fortællingen bag billedet er ifølge Jan Grarup selv, at han befandt sig midt i ødelæggelserne i Mosul iklædt fuld krigsmundering med skudsikker vest og hjelm. I et øjeblik opdager fotografen, at den lille dreng står og betragter ham med stor forundring over, hvad han laver.

Billedet fortæller på ganske enkel og grusom vis, hvordan krig og ødelæggelse kan gå hen og blive en hverdag, hvor der stadig er tid til at lege. På trods af ubeskrivelige forbrydelser går livet videre i en eller anden form.

Reportagefotograf Jan Grarups mesterværk hedder ?And Then There Was Silence?. PR Foto
Annonce

Virkeligheden sort/hvid ind i stuen

Man skal muligvis have bil eller ladcykel med, når "And Then There Was Silence" skal fragtes hjem, men det der møder en, når man starter med at bladre løs er et lærerigt og smukt mesterværk, begået af et menneske med både hjerte og hjerne på - for nogen - det rette sted. En enmandshær diagnosticeret og medicineret for PTSD (post traumatisk stress syndrom, som også rammer soldater), der bringer virkeligheden ude fra verden lige herind i vores hyggelige lune stuer. "And Then There Was Silence" er et rigtig november, november, november værk.

I forbindelse med Sundance Filmfestival 2019 får filmen "War Photographer" premiere. Filmen er lavet af Boris Benjamin Bertram, der har fulgt Jan Grarup i felten og på hjemmefronten i lejligheden lige midt i speltbæltet på Østerbro gennem mere end seks år. Filmen vil også blive vist i biografer i forbindelse med CPH:DOX festivalen. Skal du kun se én film i biffen i 2019, tror jeg, den er et godt bud.

God fornøjelse og rigtig god eftertanke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bestseller-forfatter gæster Vejle

Ugeavisen Vejle

Et tæppe til de hjemløse

Annonce