Annonce
Ugeavisen Vejle

Ølhunden glammer på Kirketorvet

Lokalformanden for Danske Ølentusiaster, Astrid Olufsen, smager på en IPA fra Hop Bottle Brewery. Foto: Lars Saugbjerg

Astrid Olufsen er formand for den lokale afdeling af Danske Ølentusiaster. Foreningen er klar til at fejre Øllets Dag den første lørdag i september.

Annonce

Vejle: Så'r det bajerens time min ven. 57-årige Astrid Olufsen løfter glasset og siger "højt skum" - og med den hilsen er man ikke i tvivl: En ølentusiast har udbragt en skål. Udtrykket "højt skum", der faktisk stammer fra Robert Storm Petersen, har de Danske Ølentusiaster taget til sig. Og det var netop den ceremonielle hilsen, der bragte Astrid Olufsen ind i humlens verden.

- Ja, jeg kom lidt sidelæns ind i foreningen, smiler hun og beretter om en episode, hvor hun i forbindelse med et netværksmøde for kvinder, skulle arrangere en ølsmagning.

- Jeg kunne huske udtrykket "højt skum", og det bragte mig i kontakt med den daværende formand (Torben Poulsen red.) for ølentusiasternes lokalforening, der stablede et smagsarrangement på benene. Det slog mig, hvor hyggeligt det var. De tog virkelig godt imod os, og vi fik smagt nogle spændende øl, fortæller Astrid Olufsen.

Et års tid senere meldte hun sig ind. Og før hun fik set sig om, blev hun næstformand - og siden formand.

- Sådan går det jo, når man har nogle idéer - og glemmer at sidde på hænderne, griner hun.

En øl smager bedst, når man drikker den i hyggeligt lag - i godt selskab med glade ølfolk

Astrid Olufsen, Lokalformand Dansk Ølentusiaster
Restaurant Krøyer er repræsenteret på Øllets Dag med et bredt udvalg. Foto: Lars Saugbjerg
Annonce

Find din øl

Astrid Olufsen påstår ikke, at hun er et omvandrende ølleksikon. Men entusiast, det er hun. Øl interesserer hende, og hun engagerer sig i emnet.

- Jeg har på ingen måde en kolossal viden om øl, men naturligvis suger man noget til sig i løbet af årene. Samtidig må jeg sige, at bestyrelsen består af nogle dygtige folk, som hver især besidder et utroligt kendskab til øl, siger Astrid Olufsen, der til daglig arbejder som servicekoordinator.

- Så jeg er vant til at organisere tingene og samle trådene. Det er min styrke i forhold til formandsposten, mener formanden.

I begyndelsen havde Astrid Olufsen det lidt svært med bittert øl - som så mange andre kvinder.

- En Grøn Tuborg var for mig en bitter øl. Det er jo veldokumenteret viden, at kvinder er meget følsomme over for bitterhed - så øl havde egentlig ikke den store interesse. Men efterhånden fandt jeg jo ud af, at mangfoldigheden inden for øl er kæmpestor. I dag vil jeg sige, at der findes en øl til alle. Kan man ikke lide øl, handler det blot om, at man endnu ikke har fundet den rette, siger ølentusiasternes lokalformand.

Den lokale forening er for alle, også "ikke ølnørder", understreger Astrid Olufsen. Foto: Lars Saugbjerg
Annonce

En wauw-oplevelse

Der er løbet meget øl i åen, siden Astrid Olufsen spruttede over en bitter Grøn Tuborg.

- Smagsløgene ændrer sig med tiden, og jeg har virkelig fået øjnene op for en spændende verden. Min allerførste wauw-oplevelse husker jeg stadig. Hvis jeg skal nævne en ynglingsøl, så er det den: En Carolus fra det belgiske bryggeri Het Anker. Det er en mørk, præmieret juleøl. Der tænkte jeg: Hold da op ...

Hun støder i øvrigt ofte på folk, der tror, at ølentusiasterne drikker en vældig masse øl.

- Nogle smager selvfølgelig på flere end andre, men for langt de fleste handler det ikke om mængden. Smagningerne foregår stille og roligt, og det er kvaliteten, der vægter, fastslår Astrid Olufsen.

Cirka hver femte i foreningen er kvinde, og står det til den lokale formand, skal antallet vokse.

- Mange kvinder bliver snydt for en god øl. Et medlemskab kan åbne deres øjne, og det er jo netop Danske Ølentusiasters formål - at udbrede kendskabet til det gode øl.

Annonce

Øllets Dag

Foreningen i Vejle tæller omkring 190 medlemmer. På landsplan er der cirka 8700.

Hvornår smager en øl bedst?

- En øl smager bedst, når man drikker den i hyggeligt lag - i godt selskab med glade ølfolk, smiler Astrid Olufsen, der ser frem til at møde kommende medlemmer ved Øllets Dag 2. september klokken 10 til 15 på Kirketovet i Vejle.

Det er en tradition, at foreningens fødselsdag markeres den første lørdag i september. Lokalafdelingerne i Fredericia og Kolding har i flere år trukket fulde huse til deres arrangementer, og i Vejle ser formanden frem til en lignende succes.

- Med tiden bliver det en event, som mange vil se frem til, håber Astrid Olufsen.

En række aktører, blandt andre Restaurant Krøyer, Old Irish Pub og Jelling Bryggeri præsenterer et bredt udvalg af specialøl. Danske Ølentusiaster er også på torvet med en stand. Temaet er "Øl og Mad", så ingen behøver at smage øllet på tom mave. For eksempel vil Torvehallerne åbne sushibaren.

- Alle skal være velkomne, og man behøver på ingen måde at være en ølnørd, siger lokalformanden, der tilføjer, at hun allerede nu har fået tilsagn fra en lang række aktører, der ønsker at deltage i 2018.

- Vi håber, at arrangementet vokser sig større år for år.

Ifølge Beertickers årlige oversigt, var 2016 et rekordår for de danske bryggerier. Hele 1424 nye øl kom på markedet sidste år. For 10 år siden var tallet 556.

- Desværre kan man jo ikke nå at smage alle de nye øl, men det er en utrolig udvikling. Og kvaliteten er fulgt med, og forhandlernettet bliver hele tiden større. Det glæder jeg mig over, siger Astrid Olufsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Koncert i Bredballe Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskoncert i Bygningen

Ugeavisen Vejle

Bestseller-forfatter gæster Vejle

Ugeavisen Vejle

Et tæppe til de hjemløse

Annonce