Annonce
Ugeavisen Vejle

Al verdens skønhed

Hvad er det, der er så specielt ved Beethovens musik, at nogle lige frem kalder ham musikhistoriens største komponist og et musikalsk geni? Det fortæller den store cd boks fra Deutsche Grammophon, ”Complete Symphonies”.
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler musikbibliotekar Kirsten Husted en ny cd-boks med Beethovens symfonier.
Annonce

Vejle: I år fejrer musikverdenen 250-året for den tyske komponist Ludwig van Beethovens fødsel. Da man ikke kender den præcises fødselsdato, er arrangementerne spredt ud over hele året, samt et godt stykke ind i 2021. Fødselsdagsfejringen giver alle der interesserer sig for klassisk musik, en ny mulighed for at grave sig dybt ned i Beethovens musik.

Beethoven-året byder på en overflod af nye indspilninger, koncerter, festivals, bogudgivelser og events. De fleste planlagte arrangementer er på grund af Covid-19 flyttet til senere på året eller til 2021. Især i Tyskland i og omkring fødebyen Bonn, brager fejringen løs. (Hjemmesiden rummer www.bthvn2020.de en oversigt over de mange hundrede Beethoven-begivenheder.)

Beethovens musik tiltrækker fortsat et stort publikum, og hans særlige personlighed og skæbne – hørelidelsen – fascinerer stadig. Beethovens popularitet har til tider nærmet sig forgudelse. Hvad er det, der er så specielt ved Beethovens musik, at nogle lige frem kalder ham musikhistoriens største komponist og et musikalsk geni?

Det fortæller den store cd boks fra Deutsche Grammophon, ”Complete Symphonies”. De ni symfonier dirigeres af én af tidens dygtigste dirigenter, lettiske Andris Nelsons og spilles af Wiener Philharmonikerne. Bare lyt og nyd. Beethoven er stadig en betagende oplevelse, fordi hans musik, selv et par hundrede år efter, giver ny inspiration til dirigenter og orkestre. Man kan vel sige, at komponisten har trodset tiden?

Der er i årenes løb skabt mange fantastiske optagelser af Beethovens symfonier. De nye indspilninger fra Musikverein, Grosser Saal i Wien demonstrerer, at det er musik til vores tid og til evig tid.

Annonce

Naturens inspiration

Beethovens symfonier minder ikke umiddelbart om hinanden. De er alle forskellige bud på, hvad en symfoni kan være. Jeg vil anbefale Beethovens 6. Symfoni ”Pastoralesymfonien” eller ”Erindringer om landlivet”, hvor Beethoven hylder naturen.

Allerede som barn strejfede han rundt i skovene med sin skitseblok, og i naturen fandt han ro, fordybelse og inspiration. Pastoralesymfonien er med sin organiske og cykliske struktur, et lydbillede af naturen. Symfonien er meget forskellig fra Beethovens 5. symfoni, ”Skæbnesymfonien”.

De to symfonier blev uropført ved den samme koncert i Wien den 22.december 1808, men hvor skæbnesymfonien med dens letgenkendelige hovedtema udstråler drama og kamp, har den 6. symfoni en helt anderledes lys og lokkende grundstemning. Hver af ”Pastoralesymfoniens” fem dele, udtrykker forskellige stemninger fra naturen: Behagelige følelsers opvågnen ved ankomsten til landet, Scene ved bækken, Hyrdens sang, Bøndernes muntre samvær, Tordenvejr og storm og til sidst, Hyrdesang.

Symfonien er stærkt billedskabende, og det er let at forestille sig bækkens sagte rislen, fuglenes fløjten og bøndernes glade dans.

Det er derfor, at Beethoven er tidløs. Formater og instrumentering var ikke udgangspunktet, men visioner om livet, oprør, sejre og kærligheden. Cd-boksen med Beethovens samlede symfonier er ikke et stykke fra en museumsudstilling, men levende kunst i en stor flot indspilning med dynamiske lydbilleder.

Heldigvis fejrer ikke kun tyskerne deres store komponist i 250-året. Vejle Kommune markerer også Ludwig van Beethoven med et stort og ambitiøst program, som dækker over en stor og betragtelig del af Beethovens klaver- og kammermusik. Programmet er som alt andet på corona-standby, men det strækker sig langt ind i efteråret, så inspireret af cd-boksen, kan vi forhåbentligt se frem til lokale Beethoven-koncerter senere på jubilæumsåret?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce