Annonce
Ugeavisen Vejle

- Alle kan finde ud af at sætte proppen i flasken

Psykolog Mikael Borup-Nielsen er klar med et 10-ugers forløb for folk, der har et alkoholproblem. Foto: Lars Saugbjerg
Men det kræver sin mand at lade den sidde. Psykolog Mikael Borup-Nielsen er på banen med et nyt gruppeforløb, hvor han hjælper folk, der drikker for meget.
Annonce

Vejle: Alkoholmisbrug er et samfundsproblem. Tusindvis af danskere har et storforbrug og drikker dermed mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Nogle havner i så massivt et misbrug, at de skal have hjælp til at lade flaskerne stå. Den hjælp tilbyder psykolog i Vejle, Mikael Borup-Nielsen.

I begyndelsen af februar sætter han et nyt forløb i gang, hvor deltagerne i løbet af 10 uger gennemgår en ambulant alkoholbehandling/terapi.

Det er et sandt helvede at være alkoholiker, et 24 timers job

Mikael Borup-Nielsen, psykolog

Annonce

Var selv ramt

Det er mange år siden, men Mikael Borup-Nielsen har selv været der; i en verden, hvor promiller altid var i fokus.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg selv har haft disse alkohol-problematikker i en grad, så det var helt vildt. Frem til, at jeg blev 25 år, havde jeg et misbrug, som eskalerede, lyder det ærligt fra Mikael Borup-Nielsen.

Kong Alkohol styrede ham, og det var først efter et ophold i Minnesota, USA, at Mikael Borup-Nielsen slap ud af det våde helvede. Det var i øvrigt i USA, at den nu 51-årige psykolog blev uddannet misbrugskonsulent.

- Jeg sidder ikke på en lyserød sky for at frelse verden. Det handler blot om, at jeg har en personlig erfaring fra mine unge dage, en erfaring, jeg blandt andet kan bruge i dette behandlingsforløb, som jeg nu sætter i gang, siger han.

Annonce

Livsstilsændring

I forløbet skal deltagerne mødes én aften om ugen, i tre timer. Der vil også være individuelle samtaler.

- I gruppen vil der være omkring seks til otte misbrugere. Det handler blandt andet om identifikation, om at se, at man ikke er alene med sit problem, og så handler det også om ansvar. Det gælder om at komme igennem de første to til tre måneder, siger Mikael Borup-Nielsen og slår fast:

- Det nemmeste er at sætte proppen i flasken, det kan alle finde ud af. I en periode. Men når det bliver hverdag, kommer alkoholen snigende, og her skal hele adfærds- og livsstilsændringen på banen - så man får vedvarende ædruelighed.

I et gruppeforløb kan deltagerne identificere sig med hinanden, støtte og søge råd.

Annonce

Et sandt helvede

Mange tror fejlagtigt, at det kun er "manden på bænken", der har et alkoholmisbrug. Det er helt forkert.

- Det er ofte almindelig mennesker, hvor forbruget har taget overhånd. Det er et sandt helvede at være alkoholiker, et 24 timers job. Hvordan får jeg fat i et par bajere, inden jeg skal på arbejde? Hvordan undgår jeg spirituslugt, hvad med bilkørsel, hvad med børnene og konen? Du er optaget af dit misbrug 24-7, lyder det fra psykologen.

Der kan være mange forskellige årsager til, at folk drikker. Men misbruget har deltagerne i gruppen tilfælles. Man kan tale om et misbrug af alkohol – eller et alkoholproblem - når alkoholindtagelsen er til skade for en selv eller omgivelserne.

- Er man interesseret i forløbet, tilbyder jeg en gratis, anonym og uforpligtende samtale.

Mikael Borup-Nielsens behandling/terapi koster cirka 19.000 kroner. Vejle Kommune tilbyder også hjælp til alkoholmisbrugere, et gratis forløb via RusmiddelCenter Vejle.

Hvorfor vælge dit tilbud?

- Jeg garanterer et engageret forløb, der i øvrigt finder sted i samarbejde med Sanne Rasmussen, som er sygeplejerske med mange års erfaring inden for psykiatrien. Mange har svært ved at henvende sig til kommunen, så mit forløb er et alternativ til RusmiddelCenteret, siger Mikael Borup-Nielsen, der tilføjer:

- Jeg kan noget andet, som handler om at skabe motivation - og vedligeholde den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tid til hygge og halloween

Annonce