Annonce
Ugeavisen Vejle

Anbefaling fra biblioteket: Historiefortælleren med egne ord

- Dolly Paron er godt selskab. Og bag al den glimmer, vi efterhånden har set, så ligger det ægte fundament i familien og den ydmyge baggrund, lyder det i anbefalingen fra biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler seniormusikkonsulent Paul Brasso lydbogen ”Songteller”, hvor countryfænomenet Dolly Parton medrivende fortæller om sine sange.

Vejle: Måske er det et nyt ord, hun har opfundet, ”Songteller”, sangfortæller - eller ”My Life In Lyrics” undertitlen lyder på en herlig lydbog fra den arbejdssomme amerikanske countrystjerne Dolly Parton. Det er lige, hvad hun er, når det kommer til stykket. En fortæller gennem sange. Historierne og oplevelserne er drivkraften i hendes kunst. Der skal kun få spørgsmål til at sætte gang i sangfortælleren, og hun hiver lytteren ind i en medrivende lydbog-fortælling om 75 års liv, sange og musik.

For eksempel om klassikeren ”Coat Of Many Colors” om den lille pige, der stolt kommer i skole med en hjemmesyet, flot farverig kjole, mens klassekammeraterne bare ser en fattig tøs i en laset kjole sammenstykket af en masse små slidte tøjstumper.

På få sanglinjer formulerer Dolly Parton en historie om fattigdom, stolthed og menneskelige relationer. ”Songteller” udfolder baggrunden for disse sange, hendes livsværdier og hendes ambitioner. Entusiastisk ærligt og medrivende. Dolly Paron er godt selskab. Og bag al den glimmer, vi efterhånden har set, så ligger det ægte fundament i familien og den ydmyge baggrund. Det kan godt være, at hun har været betaget af andre kunstnere, men hun fremhæver tante Dorothy som en større inspirationskilde i en familie, hvor det at fortælle historier og spille musik havde en fundamental værdi - når ikke alle kunne læse, og det kneb med anden underholdning.

Dolly Parton er som en standupkomiker en mester i oneliners, der præcist indrammer fortællingen, som: jeg optrådte på tv, før vi selv fik et.

Familie og fællesskab var den lim, som holdt sammen på tilværelsen i barndommens fattige bjergegn, der fortsat inspirerer til fortællinger og sange, som også husker, at de gode gamle dage slet ikke var så gode endda. Dolly Parton beretter sin version billedrigt. Familien brændte ulovlig whisky. Det var godt; det gav lidt penge. Og det var skidt, for de drak nok også lidt for meget selv.

Hun har levet, og hun har prøvet det meste. Derfor er hendes historier ærlige, vedkommende, rummer humor og selvironi og giver en ekstra dimension til sangskatten. Hun er heller ikke bange for at vise alle sider af livet, om det er ”I Will Always Love You” eller ”PMS Blues”.

Mine sange er mine børn – de skal forsørge mig, når jeg bliver gammel, smiler sangskriveren med et hørbart glimt i øjet, og det er egentlig ganske befriende at koncentrere sig om at høre hende som fortæller uden en forstyrrende billedside med højt hår, skarp makeup, glimmer og flirten med kameraet. Lydbogen, bare stemmen, kommer tættere på personen.

Og hun elsker alle sine sange og synes, at hver eneste er den bedste, forsikrer hun på en måde, så lytteren kun kan give hende ret, for Dolly Parton elsker historier og finder inspiration overalt.

Annonce

Som hjemme på verandaen

I disse corona-tider, hvor vi skal holde afstand til hinanden, er det en fornøjelse at få lydbogen hjem via elektronikken. Det bliver næsten som at besøge Dolly Parton hjemme på verandaen og bare sidde at høre hende fortælle sine anekdoter. Den livskloge countrysanger er god til en forfærdelig masse ting; musik, familie, forretning osv men vi har endnu til gode at høre hende tale dansk. Imidlertid er hun let at forstå på engelsk, selv om hun kan tale vel hurtigt, når hun sprudler af fortælleglæde. Som sangerinde har hun tillagt sig at udtrykke sig tydeligt, og som fortæller bruger hun samme enkle, præcise udtryksmåde som i sine sange.

Dem får man naturligvis lyst til at lytte til efter nogle timer, hvor Dolly Parton brændende engageret fortæller – og bryder lidt ud i a cappella sang - om sin kunst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce