Annonce
Ugeavisen Vejle

Apoteket informerer: Slidgigt og leddegigt

Når du har leddegigt, har du en betændelsesreaktion i leddene. Foto: Nils Svalebøg
Hver 8. dansker har gigt, hvilket gør gigt til en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark.

Vejle: Over 300.000 danskere har fået diagnosen slidgigt, som er den mest udbredte af de mere end 200 forskellige gigtsygdomme. Omkring 50.000 mennesker i Danmark har leddegigt.

Hvis du har smerter på grund af gigt, er du langt fra alene. Hver 8. dansker har gigt, hvilket gør gigt til en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark. Alligevel er der mange, som føler sig alene med de smerter, der kan følge med gigten. Det kan være svært at forklare andre, hvorfor man ikke nødvendigvis kan det samme som før.

Annonce

Tankens magt

Livet med gigt er forskelligt fra person til person. Sygdommen kan tilmed ændre sig fra dag til dag: Nogle dage er man i stand til at klare det hele, andre dage kan man stort set ingenting. Vedvarende smerter påvirker både krop, tanker og følelser. Omvendt kan dine tanker og følelser også påvirke smerten. Det betyder meget for din livskvalitet, at du lærer at forstå din sygdom og håndtere dine smerter.

Annonce

Hvad kan du selv gøre?

Du kan gøre meget for at passe på din krop og give den de bedste betingelser for at hjælpe sig selv. Smertestillende medicin er en vigtig komponent i behandlingen, men der er flere ting, der kan hjælpe med at lindre dine smerter. Før i tiden var det opfattelsen, at man skulle skåne sig selv ved smerter. I dag ved vi, at det er lige omvendt. Fysisk aktivitet, som er tilpasset til din formåen, har en gavnlig effekt på smerter. Det samme har din mentale indstilling – følelsen af at gøre noget aktivt kan give mere overskud.

Annonce

Leddegigt og medicin

Et liv med gigt er et liv, hvor medicin kan være nødvendigt. Det gælder især leddegigt. Leddegigt er en kronisk, autoimmun sygdom, hvor man har inflammation (betændelse) i leddene. Uden behandling vil de angrebne led langsomt blive ødelagt, og der kan opstå alvorlige skader, der er uoprettelige.

Smertestillende medicin kan være nødvendig, men den medicinske behandling består først og fremmest i at bremse sygdommens udvikling og dæmpe betændelsen mest muligt for at forhindre skader på leddet. Der findes to typer betændelsesdæmpende medicin:

De hurtigtvirkende, der virker her og nu – NSAID (f.eks. ibuprofen) og binyrebarkhormon.

De langsomtvirkende, der først har effekt efter nogle måneder – Methotrexat er 1. valget.

Når Methotrexat bruges mod leddegigt, skal man kun tage det én gang om ugen, og altid på samme ugedag. Det kan virke forkert at tage mange ens tabletter på en gang. Men det er meget vigtigt, at du følger behandlingen nøje, da det kan være farligt at tage Methotrexat på en anden måde, end du har aftalt med lægen.

Annonce

Slidgigt og medicin

Slidgigt, også kaldet artrose, er en kronisk sygdom, hvor brusken i leddet gradvist nedbrydes. Med alderen vil de fleste få slidgigt, men ikke alle oplever gener og smerter.

Mange mennesker med slidgigt har brug for smertestillende medicin af og til. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man så vidt muligt skal bruge paracetamol, som fås både i håndkøb og på recept. Dagsdosis må samlet set ikke være mere end 4.000 mg fordelt over 4 gange dagligt. Din læge kan godt have ordineret en anden type smertestillende medicin i dit tilfælde – derfor er det vigtigt, at du altid følger det, du har aftalt med lægen.

Hvis du ikke synes, den smertestillende medicin virker godt nok, bør du tale med din læge. Måske er der en anden type behandling, der er bedre for dig.

Hvis der er betændelse i leddene, kan man kortvarigt behandle med den gruppe af smertestillende midler, der kaldes NSAID, typisk ibuprofen. Når man bruger et NSAID bør man altid bruge den lavest mulige dosis i kortest mulig tid. Det er også en god ide at være opmærksom på de bivirkninger, der kan opstå. Vær opmærksom på, at NSAID medicin kun må bruges efter aftale med en læge, hvis man er i en særlig risikogruppe. Det er man eksempelvis, hvis man er over 65 år, har en hjerte-kar-sygdom eller mavesår.

Du kan læse mere her: apoteket.dk/letsmerten

Skriv til apoteket

I et samarbejde med Vejle Løve Apotek bringer Ugeavisen Vejle information fra apoteket.

Læserne kan bidrage med emner ved at kontakte apoteket på mailadressen: brevkasse@apoteket.dk

Alle emner, som vedrører apotekerbranchen, er velkomne; alt fra medicinopbevaring og hygiejne til allergi og prævention.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce