Annonce
Ugeavisen Vejle

Bæredygtighed trækker folk til: Økolariet har medvind

Sig appelsin! På museet kan de besøgende få taget foto med klimavenlige budskaber. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Hvordan sikrer vi klodens fremtid? På Økolariet optager dette spørgsmål de besøgende, som gennem aktiv læring kan blive klogere på bæredygtighed.
Annonce

Vejle: En lille bøf og en kæmpe gulerod. Størrelsesforholdet er næppe identisk med den kost, der serveres på tallerkenerne ved aftensmåltiderne, men set ud fra et bæredygtigt synspunkt er der en tanke bag det.

På Økolariet strømmer besøgende til i sommerferien. Omtrent 15.000 gæster har ifølge museets leder, Niels Nørgaard, besøgt Økolariet i sommerferien indtil videre, og det er det næstbedste tal - kun overgået af den våde sommer i 2017. For en håndfuld år tilbage var antallet af gæster dog en del lavere.

- Vi har ændret på markedsføringen, så vi i højere grad gør folk bekendte med, at det er et sted, man kan have det sjovt, uden det går ikke ud over den måde, vi informerer folk. For der er stadig meget at lære, siger Niels Nørgaard.

At Økolariets emner, bæredygtighed og miljø, særligt optager de besøgende og i øjeblikket har et stort fokus i samfundet, kommer synligt til udtryk på museet, mener Niels Nørgaard.

- Vi har rygvind, for klimaet er noget, der er in og optager folk. Det er uheldigt, at det er nødvendigt at oplyse om det, kan man sige, men det er dejligt for os, at folk synes, det er interessant, siger han.

Palle Sørensen (midten) og børnebørnene Aske (t.v.) og Birka Just Lundquist (t.h.) nød en dag med leg og læring. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Annonce

Vigtig læring

Cirka halvdelen af gæsterne bor inden for kommunegrænsen, men flere kommer også længerevejs fra. En af dem er Palle Sørensen fra Fredericia, der er taget af sted sammen med sin hustru og børnebørnene.

- Det er spændende og oplysende at vide mere om særligt plastik, og hvor meget det ødelægger for hele økosystemet, synes Palle Sørensen, som ikke er stor tilhænger af den måde, samfundet forbruger olieproduktet på.

- Jeg er glad for, at der er den her mulighed for, at folk får noget mere oplysning om det. Særligt for de unge mennesker, for de er mere miljøbevidste end os gamle, siger han.

Og for barnebarnet Birka Just Lundquist er det netop kælderudstillingen "Et hav af plastik", hvor man kan lære om vand, fisk og plastik, som har gjort mest indtryk. Og lidt læring i ferien gør intet.

- Det har været rigtig hyggeligt, konstaterer hun.

Annonce

Stort samtaleemne

Andetsteds i museet er Dennis Jacobsen fra Kolding taget af sted sammen med sin bedre halvdel og datteren Clara. Og ligeledes her gør plastikudstillingen et indtryk.

- Det giver mere opmærksomhed på, hvordan vi skal passe på vores miljø. Forhåbentligt er der også en bekræftelse af, at vi er et stykke af vejen, men at det også kan give inspiration til, hvad vi kan gøre yderligere, og hvor vigtigt det er, at vi tænker økologisk og bæredygtigt, siger han.

Og selvom han har mere livserfaring og viden end sin datter, kan udstillingerne godt være en øjenåbner.

- Man tænker ikke over, hvor meget mikroplasten er i vores daglige ting, såsom de slibemidler der er i tandpasta. For vi forestiller os ikke, at vi skyller plastik ud i kloakken, når vi bruger det, siger Dennis Jacobsen.

Skulle man have lyst til at besøge Økolariet, holder museet på Dæmningen åbent fra 10 til 16 hver dag frem til den 30. november. Det er gratis at besøge stedet.

Dennis Jacobsen og datteren Clara besøgte senest Økolariet i pinsen, men det forhindrede ikke et gensyn. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce