Annonce
Ugeavisen Vejle

Baby skriger og skriger og skriger: Når forældrene er desperate og hænger i laser, vil Riana fra Vejle hjælpe dem

Psykotearapeut Riana Sølvi har netop åbnet klinik, hvor hun blandt andet beskæftige sig med spædbarnsterapi. Foto: Lars Saugbjerg
49-årige Riana Sølvi har åbnet sin egen klinik i Andkærhus. Her vil hun hjælpe mennesker med at få opdaget, løsnet og bearbejdet traumer. Hun er ikke i tvivl om, at spædbarnsterapi har en utrolig effekt.

Vejle: Klokken er tre om natten. "Det er din tur", konstaterer en hæs stemme fra højre side af sengen. Gråden tager til fra vuggen. Far løfter babyen op, forsøger at trøste, men det har ingen effekt. Den ni uger gamle baby skriger stadig. Nu står mor også op. Lyden skærer i forældrenes ører - og det bliver den ved med hele natten. Solen står op, fuglene synger. Men det kan forældrene ikke høre. For deres baby skriger stadig.

De havde ellers glædet sig. Men drømmen om det søde familieliv har på få uger udviklet sig til et mareridt, hvor nerverne hænger i laser. Skrig og skrål, dag og nat.

- Forældrene er desperate. De har prøver alt, men deres baby skriger, skriger og skriger. Det er her, jeg kan træde til med spædbarnsterapi, fortæller vejlenseren Riana Sølvi, der netop har åbnet klinik i Andkærhus i Vinding.

Annonce

Den 49-årige psykoterapeut, mor til tre børn, har erfaret, at livet i perioder kan gå ud ad smertefulde veje. Men ud af den største følelsesmæssige smerte og sorg kan der også vokse glæde, gennembrud og udvikling.

Hun brænder for at indgyde håb - et håb om, at forandring er mulig.

Desperate forældre

Historien om den ni uger gamle baby, der græder konstant, er virkelighed. I forløbet, hvor forældrene har prøvet en lang, lang række behandlinger - alt fra zoneterapi til kiropraktik - oplever Riana Sølvi, at spædbarnsterapien giver forældrene deres liv tilbage.

- Historien er ikke enestående. Der er mange forældre, helt almindelige forældre, der har et barn, som græder og græder. De har prøvet alt, alle har gjort deres bedste. Forældrene har intet gjort forkert.

- Da jeg første gang møder forældrene til den ni uger gamle dreng, er de zombier. De har ikke sovet. De sidder på en hoppepude og forsøger at gynge barnet til ro. De lister over til en vugge, hvor barnet højst sover et kvarter. Og så er der skrig og skrål igen. Forældrene hænger fuldstændig i laser. De er desperate, fortæller hun.

Ifølge psykoterapeut Riana Sølvi er det "tilknytning", der er på spil. Når det lille barn græder, og mor og far bliver så udmattede, bliver det nemlig sværere og sværere at knytte en god forbindelse til barnet.

- Det er en ond cirkel. Man kan give mindre af det gode, når man er så udkørt.

Annonce

Så kommer terapien

Når Riana Sølvi giver spædbarnsterapi til meget små børn, foregår det ikke i klinikken, men i barnets hjem, hvor alle kan føle sig trygge.

- Spædbarnsterapi handler om, hvad der er sket fra et barn bliver undfanget - til barnet er tre år. I dette tilfælde - med den ni uger gamle baby - besøgte jeg kun hjemmet to gange. Første gang fortalte forældrene mig om fødslen, som havde været rigtig svær. En skuffelse. Intet gik som de ønskede sig, og det endte med et akut kejsersnit.

Efter samtalen, hvor psykoterapeuten er gået ind i alle detaljer om fødslen, formulerer hun terapierne til barnet på skrift.

- Det er typisk to-tre terapier. Anden gang, jeg besøger forældrene, læser jeg terapierne op for dem. De nikker, og er med på, hvad barnet skal have at vide. Barnet er placeret i sin skråstol mellem forældrene - jeg sidder overfor - og fortæller fødselshistorien til barnet.

Fortæller du historien til den ni uger gamle baby?

- Ja. Du synes måske, at det lyder lidt for hokus pokus, men det er sådan det er. Barnet har en intuition og den er mega skarp, især de første 9-10 måneder. Blandet andet fortæller jeg barnet, hvad der skete ved fødslen. Jeg indgyder håb og forklarer drengen, hvor stærk han var og hvor godt han kæmpede.

Ifølge Riana Silvø virkede terapien.

- Efter første terapi, stoppede han med at skrige. Forældrenes reaktion var: "Come on? - "hvad skete der?" Efterfølgende har moderen skrevet til mig: "Jeg har fået en normal baby". Det virker, og jeg ser det igen og igen, bedyrer terapeuten, der understreger, at det ikke er en metode, hun har opfundet.

Riana Sølvi nævner blandt andre den franske børnelæge og psykoanalytiker Franciose Dolto, der grundlagde børnepsykoanalysen i Frankrig. Hun nævner også danske specialister som Inger Thormann og Inger Poulsen, der længe har beskæftiget sig med behandlingsmetoder rettet mod tidlige traumer. Og flere kommuner benytter sig af metoden, understreger Riana Sølvi.

Hun tilføjer, at spædbarnsterapiens metode også kan anvendes i forhold til større børn, unge og voksne, der bærer på uforløste traumer.

Sølvi Terapi

Vejlenseren Riana Sølvi har netop åbnet sin nye klinik. Den ligger i Andkærhus i Vinding.

Den 49-årige psykoterapeut arbejder med spædbarnsterapi, men beskæftiger sig også med:

Angstproblematikker, overgreb både fysiske og psykiske, mistrivsel i skolen, mobning, sorg, lavt selvværd, kriser, skilsmisse, selvmordstanker, selvmordsrelaterede problemer, udadreagerende adfærd samt generel mistrivsel.

Riana Sølvi har 11 års erfaring som familiebehandler og terapeut i det kommunale regi. Hendes erfaring tæller også ansættelse på et opholdssted, hvor hun både fungerede som pædagog og som terapeut. Hun har også været beskæftiget som bostøttemedarbejder i Socialpsykiatrien.

Annonce
Annonce
VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Trods bugnende ordrebøger: Mangel på arbejdskraft får sognegårds-forpagter til at kaste håndklædet i ringen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Kelvin legede med dukker som barn: I hans nye frisørforretning får du mere end en klipning

Ugeavisen Vejle

Der skal en ninja til at slå rekorden: Vejle-tallet er på 12.000, og det stiger stadig

Ugeavisen Vejle

Du vil jo gerne være med i klubben, ik' Mulle?: 'Det er meget mere end en filmklub' - her er de nye film

Ugeavisen Vejle

Vejle-restauratør får penthouse-køkkenhave: Grøntsagerne er blevet så dyre, at kokken nu vil dyrke dem på taget, og du kan få serveret bobler i haven

Ugeavisen Vejle

Filmstrimlen rulles atter ud: Viser film i Vejle om ulovlig sex

Ugeavisen Vejle

Vejle-tøjhandler klar til agent 007: Det bliver i bedste James Bond-stil, og du møder smukke bond-babes

Ugeavisen Vejle

Michelin til McBurnie: Restaurant Lyst fik en stjerne, og Vejle har nu to Michelin-restauranter

Ugeavisen Vejle

Bjarke fra Aale startede IT-virksomhed ti dage før corona-nedlukning: Foresight overlevede og går nu efter guldet

Ugeavisen Vejle

Eksklusiv fødselsforberedelse er nu noget, som tilbydes i Vejle: Marianne og Lone er sikre på, at de har mere at give

Ugeavisen Vejle

Køb en bid af Vejle Stadion: Gamle projektører bliver lavet til VB-lamper - et must for en ægte fan

Ugeavisen Vejle

Michelin-status er ingen garanti for indtjening: Derfor er stjernerne så eftertragtede - selv om flere modtagere er gået konkurs

Ugeavisen Vejle

Vejle varmer op til Tour de France: Mød flere af cykelheltene

Ugeavisen Vejle

Så er der sat dato på: Om et år dropper Vejles bybusser udstødningsrøret og motorstøjen

Ugeavisen Vejle

Mølholm flytter fra villakvarter til industrigrund: Vejle-dreng skal stå i spidsen for den store forvandling

Ugeavisen Vejle

Her kan du ikke bare være med: Du skal først til optagelsesprøve, og det kan blive dit erhverv

Ugeavisen Vejle

Japansk vildbasse: Skabt til at tackle terræn

Ugeavisen Vejle

Sådan falder Michelin-stjernerne: Madanmeldere har spist sig mætte i Trekantområdet - nu er deres dom over restauranterne lige om hjørnet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Fiskehandleren har gjort holdt på Nørretorv

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Barnet tåler ikke alt det slik

Ugeavisen Vejle

Ny massageterapeut åbner firma hos Apollo Fitness: Felix giver massage til blandt andet kræft- og dialysepatienter

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Læs uden for din komfortzone - prøv en gysertegneserie

Annonce