Annonce
Ugeavisen Vejle

Bare vi ikke er til grin

Sorteringen i de private husholdninger er vigtig. Men vi er til grin, hvis det kun er os, der skal hjælpe til. Arkivfoto
Klumme
Annonce

Vejle: Jeg elsker at sortere affald. Når jeg har drukket juicen, skruer jeg låget af og smider det i spanden med plastaffald.
Derefter hiver jeg gevindet af og smider det samme vej.
Men det med gevindet kan man kun med nogle kartoner. Mælkekartonerne kan man ikke gøre det med - her sidder gevindet simpelthen så godt fast, at man lige så godt kan opgive det.
Jeg har alligevel oplevet mig selv stå med en saks og klippe plastgevindet af, så jeg kan hjælpe kloden.
Det giver en god fornemmelse i kroppen at leve op til myndighedernes anbefalinger, men når jeg klipper gevind ud, kigger fruen skeptisk på mig og ryster på hovedet. Det er ikke noget, HUN har tænkt sig at gøre.
Så står jeg der og spiller hellig. Jeg synes, jeg gør, hvad jeg kan - men jeg kan godt se det. Jeg er til grin.
Hvorfor skal jeg bokse med det låg?

Annonce

Afhænger ikke af os

Nu vil regeringen så have, at vi skal sortere pap, papir, kartoner, metal, plast, glas, tekstiler, madaffald, farligt affald og restaffald.
Fint, fint, det lysner med de øgede muligheder for at hjælpe vores samfund i miljørigtig og klimavenlig retning.
Ideen med flere sorteringer har dog også fået kritik fra flere sider. Det er for dyrt for forbrugerne og for besværligt, lyder det.
Når man som jeg kan stå og klippe gevind ud af en mælkekarton, er man dog tilhænger af alt, så det er jeg også her.
Hit med de 10 spande.
Hvad jeg er knap så meget fan af er, at vi i de private husholdninger åbenbart altid skal tro, at det hele afhænger af os.
Det gør det jo ikke.

Annonce

Køb og smid væk

Det er ikke os, men derimod producenterne og erhvervslivet, det handler om. De er de største syndere, og det burde være dem, vi startede med at kigge på.
Hvorfor kan nogle kartonproducenter lave genanvendelige plastlåg, når andre ikke kan?
- Forbyd alt, der ikke lever op til fremtidens planer, kunne man insistere.
Ting tager selvfølgelig tid, og det er en proces. I mellemtiden kunne jeg så vælge at droppe at købe de kartoner, jeg ikke kan få gevindet af...
Hmm, det er i småtingsafdelingen, men på den store hylde, giver det mere mening at brokke sig. Hvorfor er det for eksempel lovligt at sælge hvidevarer, som det ikke kan betale sig at reparere på?
Som vi derfor bare smider ud, fordi der måske går et leje i tørretumbleren...
Og hvorfor holder mobiltelefoner kun i et par år, så dør batteriet, skærmen flimrer eller højttaleren sætter ud?
Køb-og-smid-væk-kulturen er en alvorligere trussel mod vores kære klode end plastlågene fra min juice.

Annonce

Byggebranchens affald

Dertil kommer en anden stor synder: Byggebranchen. Hvad der kommer i stort brændbart, er ikke småting, har jeg ladet mig fortælle.
Det er simpel logik for håndværkerne, når de er i gang. Bare op i restaffald med det hele. Det er nemmest og billigst, selv om de faktisk gerne vil sortere byggeaffaldet, siger den kilde, jeg har talt med.
Ja, hvad er det nu for noget?
Så er vi private jo til grin igen. Her står vi med vores plastlåg, og så smider byggefolkene bare alt byggeaffaldet i samme container.

Annonce

Vi kan godt

Nå, nu nærmer sommerferien sig. Coronakrisen har delvist hjulpet os med at forstå, hvor vi er på vej hen, og hvor svært det hele er.
Den har også vist, at danskerne er gode til at følge myndighedernes anvisninger. Vi kan godt sortere i 10 bunker. Bare kom an.
Vi kan skrue ned (for forbruget), og vi kan skrue (låg) af. Vi kan endda også skrue op - for det gode humør i en svær tid.
Bare vi ikke føler os til grin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

En grammofonpladekunstner

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Julemarked på Søndertorv

Annonce