Annonce
Ugeavisen Vejle

Bente og hendes lamavenner lever godt på de Jerlevske stepper

Lamaen Bente kom til ejedommen i Jerlev for et år siden. Dengang var hun tynd, afkræftet og trist. Nu lever hun som leder af flokken der også inkluderer Berit, Ulla og Henrik. Foto: Mette Mørk
Bente, Berit, Ulla og Henrik har hjemme hos Lisbeth Ravn og hendes familie ved Jerlev. Læs om de fire lamaers herlig liv sammen.
Annonce

Jerlev: Det hele startede i maj 2019 med en meget tynd, afkræftet og ikke mindst trist Bente, der flyttede ind hos Lisbeth Ravn og hendes familie på en ejendom ved Jerlev.

Bente er en lama, og hun kommer fra en dyreværnssag. Livet før Jerlev bestod af misrøgt og sult, plus en sorg over et ufødt føl, som hun havde kastet.

- Da Bente ankom hos os, var hun meget svag og lagde sig ofte ned, og på et tidspunkt var jeg bange for, om hun i det hele taget ville klare den. Hun virkede så simpelthen så trist. Derfor besluttede jeg mig ret hurtigt for, at hun skulle have selskab, fortæller Lisbeth Ravn, der altid havde ønsket sig at få en lama.

Nu er det så blevet til flere lamaer, da hendes beslutning mundede ud i ankomsten af de to unge damer Berit og Ulla fra Hirtshals. To lamahopper på dengang to år. Begge fyldt med energi og livsglæde.

- Det gjorde en enorm stor forskel. Bente er livet fuldstændig op nu, tilføjer en smilende Lisbeth Ravn, imens hun forklarer, at Bente er den helt store lama på marken.

Hun er hvid med store sorte øjne, der skuer rundt og vågent holder øje med alt omkring hende. Stolt og stærk, ser hun ud.

De tre lamadamer er i dag det, man kan kalde både bofæller og venner i deres eget lille kollektiv på en stor åben mark med egen stald med udsigt i landskabet så langt øjet rækker.

Kom tættere på lamaer

Lamaer er nysgerrige og opmærksomme af natur og de bruges ofte som vogterdyr ved fåreflokke.

Oprindeligt er lamaer fra stepperne i Sydamerika og de kan blive op til 20 år gamle.

De er drøvtyggere og har tre maver.

Skulle man have lyst til en rundvisnings blandt Bente, Henrik, Berit og Ulla, så kan man ringe til Lisbeth Ravn på telefon 23745988. På facebooksiden “Bente og hendes lama venner” kan man finde flere informationer og følge med i lamaernes liv.

Lisbeth Ravns 24-årige datter Cecilie Ravn står bag et allerede populært tiltag, hvor hun arrangerer tegneundervisning på marken blandt lamaerne i Jerlev. Tegnekurserne er arrangeret af datterens koncept “CR Drawings” og kurset, der hedder “Tegne med lamaer” kan findes på facebook som begivenheder. De næste kurser foregår 30. maj og 13. juni.

Annonce

Men så kom Henrik

At der på en mark ved Jerlev, midt i Jylland, bor noget så eksotisk, som lamaer, er i sig selv noget, man ikke ser hver dag på disse breddegrader. Men at der blandt lamaerne også gemmer sig en historie om misrøgt, sorg og nyfunden livsglæde, er kun noget man kan vide, når det bliver fortalt.

Og der er mere til historien om det lykkelige lamakollektiv ved Jerlev.

- Jamen det skete på dronningens 80-års fødselsdag i marts, og det var godt nok noget af en overraskelse, lyder det fra Lisbeth Ravn. Og hun fortsætter:

- Der var simpelthen pludselig et lille nyfødt føl på marken. Det var Berit, der havde født det. Vi anede ikke, at hun var drægtig. Det kunne vi slet ikke forestille os, at hun var, for på marken går jo kun de tre hopper og altså ingen hingste. Vi regnede os dog frem til, at hun måtte være blevet bedækket, lige inden hun kom hertil, for lamaer er drægtige i 11 måneder, så det passede nok godt nok, konstaterer Lisbeth Ravn.

- Når nu føllet var født på dronningens fødselsdag, så skulle det da hedde Margrethe, indskyder Lisbeth Ravn.

Det blev dog ændret til Prins Henrik (i daglig tale Henrik, red.), for føllet var en lille kæk hingst, der i dag sætter endnu mere liv og spjæt i dagligdagens gumlen græs i lamakollektivet.

Hos familien Ravn vil de gerne tilbyde andre at komme tættere på Bente og hendes lamavenner. Blandt andet på facebooksiden "Bente og hendes lamavenner", kan man fælge med i lamakollektivets liv, og man er altid velkommen til at henvende sig og få en rundtur på marken.

- Han er bare fræk og fyldt med selvtillid, og alle tre damer passer godt på ham, siger Lisbeth Ravn, der ganske sikkert for godt et år siden ikke havde forestillet sig, at Bentes ankomst skulle munde ud i en form for sammenbragt lamafamilie.

Lamaerne Henrik, Bente, Ulla og Berit har det godt hos Lisbeth lige uden for Jerlev. Foto: Mette Mørk
Lisbeth Ravn fik som en mors dags gave lov til at købe lamaen Bente i maj 2019. Foto: Mette Mørk
Lamaerne Henrik, Bente, Ulla og Berit har det godt hos Lisbeth lige uden for Jerlev. Foto: Mette Mørk
Berit er mor til lille Henrik der blev født på dronningens 80-års fødselsdag. Foto: Mette Mørk
Henrik er fyldt med krudt og selvtillid og løber hurtigt fra den ene ende af marken til den anden for at kunne være med i så meget som muligt. Foto: Mette Mørk
Der er Berit, som ses her i front, der er mor til lille Henrik. Foto: Mette Mørk
Lamaen Henrik er godt to måneder gammel og er allerede en tillidsfuld charmetrold. Foto: Mette Mørk
Lamaerne Henrik, Bente, Ulla og Berit har det godt hos Lisbeth lige uden for Jerlev. Foto: Mette Mørk
Lamaerne Henrik, Bente, Ulla og Berit har det godt hos Lisbeth lige uden for Jerlev. Foto: Mette Mørk
Lamaerne Henrik, Bente, Ulla og Berit har det godt hos Lisbeth Ravn lige uden for Jerlev. Foto: Mette Mørk
Lamaerne Henrik, Bente, Ulla og Berit har det godt hos Lisbeth lige uden for Jerlev. Foto: Mette Mørk
Lamaer er rolige og tillidsfulde, og Lisbeth Ravn fortæller, at de stadig er meget nemme at passe, så længe de kan græsse, har vand og får deres vitamintilskud og saltsten. Foto: Mette Mørk
FORSIDEMULIGHED Lamaerne Henrik, Bente, Ulla og Berit har det godt hos Lisbeth lige uden for Jerlev. Foto: Mette Mørk
FORSIDEFOTO Lamaerne Henrik, Bente, Ulla og Berit har det godt hos Lisbeth lige uden for Jerlev. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce