Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Badehotellets storhedstid

Bent Hardervigs bog er underholdende med skønne, varme og finurlige fortællinger, lyder det fra biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Anita Elleby Bent Hardervigs ”Hvad stuepigerne fortalte” med fine anekdoter om fine folks feriefornøjelser.

Vejle: Bent Hardervigs Hvad stuepigerne fortalte … om de tre gamle badehoteller i Kandestederne er et rigtigt godt eksempel på en coffee table book af den underholdende slags. En coffee table book er en stor bog i hardback format, beregnet til at ligge et sted, hvor den kan blive vist frem, og hvor den kan underholde eller inspirere til gode samtaler.

Bogen rummer fortællinger om de tre badehoteller Hjorths Badehotel, Kokholms Badehotel og Hotel Kandehus, beliggende i Kandestederne ca. 15 kilometer syd for Skagen, og om mange af de stamgæster, der kom på badehotellerne sommer efter sommer. Badehotellerne repræsenterer et stykke kulturhistorie, som er vigtigt at bevare. At der også stadig er interesse for den, vidner TV 2’ serie Badehotellet om – serien har her i februar premiere på ottende sæson.

Bent Hardervig er uddannet grafiker og har arbejdet mange år i reklamebranchen i København. I 1970 blev han ansat som turist- og erhvervschef i Skagen. Her fik han til opgave at bringe Skagen-turismen ind i nutiden. Efter 25 år i jobbet gik han på pension i 1995. Herefter begyndte han at skrive bøger om ferielivet i Vendsyssel.

Det begyndte med, at han ville fotografere de gamle badehoteller, da flere af dem på den tid var meget forfaldne, og han frygtede, at de ville blive revet ned. I forbindelse med fotograferingen kom han i forbindelse med stuepigerne, der ledte ham ind i fortidens ferieliv. Og han begyndte derfor at lave egentlig research. Han indsamlede stikord fra stuepigerne, hvoraf nogle også var døtre af stuepiger. Når han kom hjem fra en tur, lagde han noterne i skuffen. Der skulle gå 40 år, inden han gjorde alvor af planerne om at samle sine stikord i en bog.

Badehotellernes stuepiger så alt, hørte alt – om hvem og hvor og hvornår og hvorfor. Og hvad én stuepige vidste, vidste alle stuepigerne, noterer forfatteren.

Annonce

Enkekonsulindens forædlede latter

Hjorths Badehotel syntes at blive foretrukket af de skrivende kunstnere, mens teater- og filmfolket holdt til på Kokholms Badehotel. Stuepigerne var loyale over for kunstnerne, der som oftest tilsyneladende holdt lav profil, når de holdt ferie. Derimod følte folk med titler en helt anden trang til at gøre sig bemærket på badehotellerne, og det er der kommet nogle sjove fortællinger ud af.

Teksten har karakter af anekdoter, der ikke er daterede, og som ikke nævner gæsternes navne. I stedet har Bent Hardervig valgt at bruge gæsternes titler – dels for at anonymisere, men også fordi titler var vigtige i badehotellernes storhedstid.

Således kan vi læse om enkekonsulinden, der gennemførte højlydte øvelser, der skulle forædle hendes latter til ”perlende, charmant, erotisk og lokkende”, mens hun sendte herrerne hede blikke.

Hoteldirektøren måtte skride ind og foreslå hende at henlægge sine latterøvelser til hotellets have. Det betød så, ifølge stuepigerne, at haven lå tom og øde hen – selv under hedebølger. Det var ikke godt for omsætningen ved havens hvidmalende caféborde, så direktøren betroede enkekonsulinden, at akustikken i Råbjerg Mile var lige, hvad hun havde brug for til at gøre latteren smukkere. Det medførte, at mange, især gæster fra de to andre hoteller, mente, at det spøgte i Råbjerg Mile, hvor de havde hørt høje lyde, der lød, som kom de fra en anden verden.

De mange akvareller og fotografier supplerer teksten på fineste vis. Stilen leder tankerne i retning af stumfilm og postkort fra gamle dage.

En underholdende bog med skønne, varme og finurlige fortællinger, der giver et godt indtryk af de gæster, der frekventerede badehotellerne gennem tiden. En lækker bog til sofabordet, der nok skal give stof til samtale. Bogen kan også læses på eReolen, hvor man dog kan konstatere, at illustrationerne ikke helt kommer til deres ret. Men underholdende, det er den stadig!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce