Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: De "usynlige" mennesker

I sit forfatterskab har Mikael Josephsen ofte skrevet om mennesker på samfundets bund, og hans nyeste udgivelse "de andre" er ingen undtagelse. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Lis Gregersen kollektivromanen "de andre" af Mikael Josephsen.

Vejle: Det er ikke for sarte sjæle at stifte bekendtskab med persongalleriet i romanen "de andre" og heller ikke deres liv i almindelighed. I sit forfatterskab har Mikael Josephsen ofte skrevet om mennesker på samfundets bund, og hans nyeste udgivelse "de andre" er ingen undtagelse.

Josephsen skriver om dem, der står på gaden og sælger "Hus forbi", dem der fixer på de offentlige toiletter og dem, der skaffer penge på ikke særlig lovlig vis for at opfylde behovet for stoffer her og nu. Det er med andre ord de mennesker, der på en gang er helt usynlige for os "almindelige" mennesker og alligevel er de meget synlige i bybillederne rundt omkring. Vi køber deres aviser og måske går vi over på den anden side af gaden, når vi passerer dem. Mikael Josephsens bog er blevet kaldt en rystende og menneskelig kollektivroman, og det kan da godt være. Faktum er, at han formår at gøre de liv synlige, som vi ikke ser, som vi ikke vil se eller ikke helt forstår.

Usentimentalt indblik i livet på gaden

Mikael Josephsen har ikke gjort noget som helst for at romantisere forholdene for mennesker på samfundets bund. I romanen møder vi bl.a. Bo, der har en aftale med rengøringsdamen på et offentligt toilet om, at han kan få lov til at sove på toilettet i et bestemt tidsrum. Vi møder også Slagteren, der har et massivt forbrug af stoffer og som er helt uden for nummer, når det kommer til at skulle forholde sig til andre mennesker. Jeg har sjældent mødt et menneske, der er så afstumpet som ham. I glimt læser vi om Slagterens barndom og disse retrospektive fortællinger giver en mulig forklaring på, hvorfor han er, som han er.

Vi møder også Konen, der hører stemmer og betaler for sit logi i en container med blow jobs til Låsby Svendsen. Hun "tager sig af" andre og lader dem bo hos sig. Bl.a. bor Daniel hos hende i en periode. Han kommer fra et kristent hjem med faren som det ubestridte overhoved. Daniel tager ingen stoffer, men er draget af livet på landevejen. Det er bare ikke helt, som han havde troet. Han er opvokset med Morten Korch filmene og havde en idé om vagabonderer som Poul Reichardt, men livet på landevejen viser sig at være noget helt andet. Daniels skæbne bliver endnu mere voldsom end det at bo hos Konen i containeren.

Annonce

Lyspunkter i mørket

Der er lyspunkter - der er ikke mange, men de er der. Bo møder f.eks. kærligheden på det lokale bibliotek. Ikke kun en kærlighed til bøger, men han forelsker sig i bibliotekaren Hanne, og hun forelsker sig i ham. Sammen får de opbygget et liv, og Bo begynder at arbejde. Arbejdet består i at hjælpe de hjemløse med at bygge deres egne boliger i et slags kollektiv. Et velmenende initiativ fra kommunen, men ellers er systemet ikke særligt fremtrædende i romanen.

Forfatteren giver en usentimental stemme til de mennesker, som vi kun kender på afstand, og det gør han ganske godt - måske fordi han kender til livet på gaden, hvor kun det næste fix gælder. Mikael Josephsen har selv tidligere været misbruger og hjemløs, og måske er det derfor, han kan gøre livet på gaden så levende for os.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fik ondt i maven over julens udgifter: Men så kom der pludselig uventet hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

De ringer fra New York: Vejle-virksomhed med 20 ansatte har verdensry

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Julie kørte familiefirmaet for 113 år siden: Her er arkivarens yndlingsfoto fra den nye lokalhistoriske kalender

Ugeavisen Vejle

Ulla frygtede at blive til grin i gymnasieklassen, og en hel børneflok døde én efter én: Her får du tre af de svære julegaveideer:

Ugeavisen Vejle

Hurtig model med masser af sportslige detaljer: Hyundai har skabt en sjov bil

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Svømmeklub holder stævne ved Søbadeanstalten

Ugeavisen Vejle

Biblioteket i Vejle anbefaler: Læs og bag med familien

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: De seneste år har jeg oplevet nogle frygtelige tab

Ugeavisen Vejle

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Stort overblik: Her kan du gå til julemarked i Vejle og omegn

Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Ugeavisen Vejle

Køber du julegaver i genbrugsbutikken? Brugte ting kan være unikke - og du får meget for pengene

Ugeavisen Vejle

Nu kan du også bytte dine brugte julegaver: Genbrugsforretning indfører bytteservice

Ugeavisen Vejle

Kast et kritisk blik på din ønskeseddel

Ugeavisen Vejle

Kan du lide julehygge med veterantog: Så er det her sidste chance

Ugeavisen Vejle

Optiker i Bredballe under tvangsopløsning: Butikken er allerede lukket

Ugeavisen Vejle

Her handler det om livskvalitet: Ny klinik i Vejle med fokus på underlivet

Ugeavisen Vejle

Unik biograf får kæmpe opgradering: 'Hvis det regner i en film, vil gæsterne føle, at det også regner på dem i salen'

Ugeavisen Vejle

Se de mange billeder: Ingen stress eller klemte børn - Julemanden kom hele tre gange og fik nøglen til alle byens huse

Ugeavisen Vejle

Ny restaurant åbnet: Allan tænder op i den originale stenovn

Ugeavisen Vejle

26-årig åbnede ny butik i oktober, men han mangler allerede varer: 'Jeg skulle være hurtig, inden andre fik ideen'

Ugeavisen Vejle

Herremagasin indsamler sækkevis af tøj til hjemløse og misbrugere: Kom gerne forbi med det du har, lyder opfordringen

Annonce