Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Dyk ned i Atwoods dystopiske univers

Biblioteket anbefaler i denne uge Margaret Atwoods dystopiske fortællinger. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler formidler Ulrik Eskekilde Nissen Margaret Atwoods dystopiske MaddAddam-trilogi.

Vejle: Af Margaret Atwoods dystopiske fortællinger har Tjenerindens fortælling (1986) og efterfølgeren Gileads døtre (2019) fået den største bevågenhed de senere år. Ikke mindst på grund af den nu 4 sæsoner gamle tv-serie The Handmaid’s Tale, der særligt i første sæson udgjorde en uforglemmelig oplevelse.

Atwood har dog også skrevet en anden dystopisk fortælling, MaddAddam-trilogien, som utvivlsomt vil få mere opmærksom om nogle år, da der er planer om at lave den til en tv-miniserie. Herfra vil anbefalingen dog hedde, at I endelig ikke skal vente. Det er et mesterværk!

Selv definerer Atwood ikke de ovennævnte bøger som science fiction. Det er rigtignok fiktion, men som hun beskriver det i efterordet til tredje bog i serien, MaddAddam, så skildres ”ingen form for teknologi eller nogen form biologiske væsener, som ikke allerede findes, er under udformning, eller som er teoretisk mulige”. Hun definerer selv trilogien som spekulativ fiktion. Det er selve måden, hvorpå videnskaben anvendes, der interesserer Atwood. I et interview til The Independent i 2011 sagde hun, at ”det er ikke videnskaben, vi bør se på, men de mennesker, som anvender den.”

Annonce

En fortælling om et samfund fri for følelser

I trilogien (Oryx og Crake, Syndflodens år og MaddAddam) introduceres læseren for et teknokratisk samfund, som er ekspertbaseret og rationelt uden plads til følelser og etiske værdier. Den politiske proces er resultatet af klimaforandringer, som har udryddet store dele af plante- og dyrelivet. De rige og højtuddannede bor i sikrede enklaver, hvor de også arbejder for koncernerne, der forsker i alternativer til animalsk protein, livsforlængende behandling og generelt alt dét, som kan tilfredsstille det menneskelige begær. Uden for de afgrænsede og sikrede områder, i slummen, råder lovløsheden, den usunde livsstil og manglende sundhedsvæsen.

Overordnet set har de fleste af os nok stødt på et lignende dystopisk univers før. Enten i litteraturen eller på film og tv, men Atwood skildrer denne verden sjældent smukt. Afskyvækkende smukt. Barskt og uden filter.

I bøgerne følger læseren en række karakterer og grupper, hvis vej før eller siden flettes ind i hinanden, bl.a. bioterroristerne i MaddAddam og økoaktivisterne, Guds Gartnere. Centralt i historien er vennerne Jimmy og Glenn. Sidstnævnte udvikler gennem gensplejsning en fejlfri menneskeart, som, tilført en verdensomspændende pandemi, betyder begyndelsen på en ny start. På godt og ondt.

Margaret Atwood er utvivlsomt en af Canadas bedst kendte nulevende forfattere. I hendes universer anvendes ironi mod alt og alle. Hun er, som det nævnes på forfatterweb.dk, ”økologi-kritikeren, der får individet til at anerkende sin egen andel i naturødelæggelsen […] satirikeren, der iagttager og vrænger af totalitære kræfter i samfundet […] Og hun appellerer til den intelligente feminist af ethvert køn, som ikke mener, at kvinder har nøglen til moralsk overlegenhed.”

I interviewet fra 2011 understreger Atwood, at hun ikke dyrker klichéen med den gale videnskabsmand: ”Det her er ikke Mary Shelleys Frankenstein forfra. Videnskab er et værktøj. Som en hammer.” Et værktøj – eller videnskab – kan anvendes til at skabe og bygge, men kan også bruges til at skade og ødelægge. Det er menneskets intentioner og valg, der er det interessante. Ikke tingene. De rammesætter og muliggør blot de menneskelige handlinger. Det er dét, Atwood interesserer sig for, og til perfektion sætter i scene. Det er ikke science for science skyld. Det er spekulativ fiktion, funderet i virkeligheden, hvor en tænkt verden opstår ud af den faktiske.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Biltest: DS 3 E-Tense er en luksuriøs bybil

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Vil du bo i Vejles midtby? Grønt lys for boligprojekt med 120 lejligheder - gult lys for et mindre byggeri

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Sådan har ingen vist pandemien før: Billeder med masser af dramatik

Ugeavisen Vejle

Her er finalefeltet til Årets Bil: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Ugeavisen Vejle

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Ugeavisen Vejle

Ingen adgang for mænd: Singlekvinder vil spise brunch sammen i ny klub, og det vil de tale om

Ugeavisen Vejle

Har du nerver af stål: Så besøg Dystopias spøgelseshus i kælderen på Det Gamle Rådhus

Ugeavisen Vejle

Midtjyde fandt kærligheden i Vejle: Chris åbner skrædderi i Vestergade

Ugeavisen Vejle

14-årige Freja var ramt af kræft i nyren:  - I år holder hun lysets tale og skal få vejlenserne til lommerne

Ugeavisen Vejle

Kom til halloween i Metodistkirken

Ugeavisen Vejle

Uuuuhyggelige nattevandringer for alle på fredag

Ugeavisen Vejle

Stiller din nabo eller kollega op? Se de 103 kandidater, du kan sætte kryds ved 16. november

Ugeavisen Vejle

Da Gulddreng blev til Malte blev han ramt af en hammer: Men tre steder fandt han roen til at finde tilbage til sig selv

Egtved Posten

Har du årets store juletræ: Så højt skal det være, og Vejle er gået på jagt

Ugeavisen Vejle

Mens vi venter på den nye tyske kansler

Ugeavisen Vejle

Min ven er sin kæreste utro: Han er til helt unge piger

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: I middelalderen lå der en borg på denne plads

Ugeavisen Vejle

Eleverne fra Campus Vejle har styr på "trick n' treat": - Vi har et unikt samarbejde med byens butikker

VEJLE

Se billederne: Show, sjov og sammenhold - cheerleaderne i Vejle har en fest og vil gerne dele den med publikum

Ugeavisen Vejle

Skal dyste om en af branchens mest eftertragtede priser: Topkokke skal nyfortolke kartoflen i konkurrence i Vejle

Ugeavisen Vejle

Det må jeg bare erkende: Jeg er til modeller med kvindelige former

Ugeavisen Vejle

Kan blive tvunget til at droppe Black Friday: Se hvilken speciel branche, der bare er vildt ramt

Ugeavisen Vejle

De fik hver 10.000 kroner: Lions Vejle Munkebjerg uddelte kontanter til to modtagere, og pengene kommer mennesker med særlige behov til gode

Annonce