Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En barsk og kærlig barndom

Shuggie Bain vandt den britiske Booker-pris i 2020. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Lone Ulvbjerg dig romanen ’Shuggie Bain’, som er en barsk og hjertegribende fortælling om en opvækst på samfundets bund i 1980’ernes Glasgow.

Vejle: Hvordan kommer man videre i sit liv efter en barsk barndom med omsorgssvigt? For forfatteren Douglas Stuart tog det 10 år at skrive romanen "Shuggie Bain" og på den måde få sluttet fred med sin opvækst. Og det er lykkedes så godt, at romanen er blevet en af årets mest omtalte engelsksprogede romaner. Den har bl.a. har vundet den prestigefyldte britiske Booker-pris, og mange spår, at vi med den har fået en ny litterær klassiker - en moderne Dickens.

Det gav mig lyst til at læse romanen, for som helt ung boede jeg et år i Skotland i starten af 1980’erne og arbejdede på et børnehjem.

Jeg husker levende fornemmelsen af at gå rundt i de skotske storbyers grå, vindblæste og slidte gader. Det var i Thatcher-æraen, hvor økonomiske omvæltninger ramte mange arbejderfamilier, som mistede deres livsgrundlag i mine- og stålindustrien, og arbejdsløsheden blev tårnhøj.

Annonce

Det er i denne tidsperiode, at romanen åbner dørene for os ind til hverdagen i et socialt boligbyggeri i Glasgow, og vi kommer helt ind i stuerne og får sat ansigter på dets beboere. Vi befinder os i et råt kvarter med vold, misbrug og fattigdom og følger drengen Shuggie gennem ti år af barndommen, hvor han vokser op med den enlige mor Agnes.

Hun drømmer om et bedre liv, men håbløshed og tabte drømme bringer hende uundgåeligt ind i en spiral af voldelige forhold og alkoholisme. Agnes forsøger at opretholde værdigheden med makeup og pænt tøj, mens hun drikker bistanden op. Det er barsk læsning om en lille dreng, der må hjælpe sin fordrukne mor i seng, fordi moren har brugt pengene på øl og bingo. Barndommen ses gennem barnets for tidligt voksne øjne, og det er hjerteskærende og autentisk beskrevet.

Den følsomme dreng er ensom og kæmper med sin følelse af at være "queer", feminin og anderledes i det traditionelle maskuline samfund, hvor han hellere vil være "normal". Men mor og søn har et stærkt og kærligt bånd, og i sine lyse stunder opdrager hun sønnen til at være stolt over den person, han er.

Hvorfor læse romanen?

Den barske roman kan lyde dyster med sit trøstesløse tidsbillede og de voldsomme hændelser. Men man skal alligevel læse den, for fortællingerne er båret af menneskelighed, humor og kærlighed. De tragiske skæbner får en værdig plads i verden, og forfatteren har skabt en smuk roman med et smukt sprog uden at romantisere elendighederne.

Realiteterne i romanen rammer læseren i hjertet, og man bliver absorberet i personernes liv, så man virkelig kommer tæt på dem. ‘Shuggie Bain’ er, som når litteratur er allerbedst, stærk med sin almenmenneskelig fortælling om alle de følelser af kærlighed, sorg og vrede, der udgør en tilværelse uanset hvilket samfund, vi vokser op i. Livet er komplekst, og litteraturen kan skabe empati og give indblik i, hvad det vil sige at være menneske - også i Glasgow blandt dens ukuelige befolkning.

Annonce

På vej til tv-skærmen

Filmrettighederne til romanen er solgt, og jeg er spændt på, om den kommende tv-serie genskaber 1980’ernes Skotland, som jeg husker det. Forhåbentlig vil tv-seriens dialog være lige så rig på skotsk sort humor, som bogen er.

Holder du af den skotske dialekt, vil jeg anbefale dig at læse den engelske udgave - eller lytte til lydbogen, som giver fortællingen flere lag og nuancer med sit rå Glasgow slang. Du kan låne den engelske bog og lydbog på eReolen Global.

Forfatteren

Forfatteren Douglas Stuart er født 1976 i Glasgow men har siden han var 24 år boet i New York, hvor han har gjort karriere som tøjdesigner for bl.a. Calvin Klein. I 2020 vandt Douglas Stuart den britiske ‘The Booker Prize for Fiction’, og han lever nu af at være forfatter. Douglas Stuart har dedikeret romanen til sin egen mor, som døde af et misbrug, da han kun var 16 år.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fik ondt i maven over julens udgifter: Men så kom der pludselig uventet hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

De ringer fra New York: Vejle-virksomhed med 20 ansatte har verdensry

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Julie kørte familiefirmaet for 113 år siden: Her er arkivarens yndlingsfoto fra den nye lokalhistoriske kalender

Ugeavisen Vejle

Ulla frygtede at blive til grin i gymnasieklassen, og en hel børneflok døde én efter én: Her får du tre af de svære julegaveideer:

Ugeavisen Vejle

Hurtig model med masser af sportslige detaljer: Hyundai har skabt en sjov bil

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Svømmeklub holder stævne ved Søbadeanstalten

Ugeavisen Vejle

Biblioteket i Vejle anbefaler: Læs og bag med familien

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: De seneste år har jeg oplevet nogle frygtelige tab

Ugeavisen Vejle

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Stort overblik: Her kan du gå til julemarked i Vejle og omegn

Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Ugeavisen Vejle

Køber du julegaver i genbrugsbutikken? Brugte ting kan være unikke - og du får meget for pengene

Ugeavisen Vejle

Nu kan du også bytte dine brugte julegaver: Genbrugsforretning indfører bytteservice

Ugeavisen Vejle

Kast et kritisk blik på din ønskeseddel

Ugeavisen Vejle

Kan du lide julehygge med veterantog: Så er det her sidste chance

Ugeavisen Vejle

Optiker i Bredballe under tvangsopløsning: Butikken er allerede lukket

Ugeavisen Vejle

Her handler det om livskvalitet: Ny klinik i Vejle med fokus på underlivet

Ugeavisen Vejle

Unik biograf får kæmpe opgradering: 'Hvis det regner i en film, vil gæsterne føle, at det også regner på dem i salen'

Ugeavisen Vejle

Se de mange billeder: Ingen stress eller klemte børn - Julemanden kom hele tre gange og fik nøglen til alle byens huse

Ugeavisen Vejle

Ny restaurant åbnet: Allan tænder op i den originale stenovn

Ugeavisen Vejle

26-årig åbnede ny butik i oktober, men han mangler allerede varer: 'Jeg skulle være hurtig, inden andre fik ideen'

Ugeavisen Vejle

Herremagasin indsamler sækkevis af tøj til hjemløse og misbrugere: Kom gerne forbi med det du har, lyder opfordringen

Annonce