Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En barsk og kærlig barndom

Shuggie Bain vandt den britiske Booker-pris i 2020. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Lone Ulvbjerg dig romanen ’Shuggie Bain’, som er en barsk og hjertegribende fortælling om en opvækst på samfundets bund i 1980’ernes Glasgow.

Vejle: Hvordan kommer man videre i sit liv efter en barsk barndom med omsorgssvigt? For forfatteren Douglas Stuart tog det 10 år at skrive romanen "Shuggie Bain" og på den måde få sluttet fred med sin opvækst. Og det er lykkedes så godt, at romanen er blevet en af årets mest omtalte engelsksprogede romaner. Den har bl.a. har vundet den prestigefyldte britiske Booker-pris, og mange spår, at vi med den har fået en ny litterær klassiker - en moderne Dickens.

Det gav mig lyst til at læse romanen, for som helt ung boede jeg et år i Skotland i starten af 1980’erne og arbejdede på et børnehjem.

Jeg husker levende fornemmelsen af at gå rundt i de skotske storbyers grå, vindblæste og slidte gader. Det var i Thatcher-æraen, hvor økonomiske omvæltninger ramte mange arbejderfamilier, som mistede deres livsgrundlag i mine- og stålindustrien, og arbejdsløsheden blev tårnhøj.

Annonce

Det er i denne tidsperiode, at romanen åbner dørene for os ind til hverdagen i et socialt boligbyggeri i Glasgow, og vi kommer helt ind i stuerne og får sat ansigter på dets beboere. Vi befinder os i et råt kvarter med vold, misbrug og fattigdom og følger drengen Shuggie gennem ti år af barndommen, hvor han vokser op med den enlige mor Agnes.

Hun drømmer om et bedre liv, men håbløshed og tabte drømme bringer hende uundgåeligt ind i en spiral af voldelige forhold og alkoholisme. Agnes forsøger at opretholde værdigheden med makeup og pænt tøj, mens hun drikker bistanden op. Det er barsk læsning om en lille dreng, der må hjælpe sin fordrukne mor i seng, fordi moren har brugt pengene på øl og bingo. Barndommen ses gennem barnets for tidligt voksne øjne, og det er hjerteskærende og autentisk beskrevet.

Den følsomme dreng er ensom og kæmper med sin følelse af at være "queer", feminin og anderledes i det traditionelle maskuline samfund, hvor han hellere vil være "normal". Men mor og søn har et stærkt og kærligt bånd, og i sine lyse stunder opdrager hun sønnen til at være stolt over den person, han er.

Hvorfor læse romanen?

Den barske roman kan lyde dyster med sit trøstesløse tidsbillede og de voldsomme hændelser. Men man skal alligevel læse den, for fortællingerne er båret af menneskelighed, humor og kærlighed. De tragiske skæbner får en værdig plads i verden, og forfatteren har skabt en smuk roman med et smukt sprog uden at romantisere elendighederne.

Realiteterne i romanen rammer læseren i hjertet, og man bliver absorberet i personernes liv, så man virkelig kommer tæt på dem. ‘Shuggie Bain’ er, som når litteratur er allerbedst, stærk med sin almenmenneskelig fortælling om alle de følelser af kærlighed, sorg og vrede, der udgør en tilværelse uanset hvilket samfund, vi vokser op i. Livet er komplekst, og litteraturen kan skabe empati og give indblik i, hvad det vil sige at være menneske - også i Glasgow blandt dens ukuelige befolkning.

Annonce

På vej til tv-skærmen

Filmrettighederne til romanen er solgt, og jeg er spændt på, om den kommende tv-serie genskaber 1980’ernes Skotland, som jeg husker det. Forhåbentlig vil tv-seriens dialog være lige så rig på skotsk sort humor, som bogen er.

Holder du af den skotske dialekt, vil jeg anbefale dig at læse den engelske udgave - eller lytte til lydbogen, som giver fortællingen flere lag og nuancer med sit rå Glasgow slang. Du kan låne den engelske bog og lydbog på eReolen Global.

Forfatteren

Forfatteren Douglas Stuart er født 1976 i Glasgow men har siden han var 24 år boet i New York, hvor han har gjort karriere som tøjdesigner for bl.a. Calvin Klein. I 2020 vandt Douglas Stuart den britiske ‘The Booker Prize for Fiction’, og han lever nu af at være forfatter. Douglas Stuart har dedikeret romanen til sin egen mor, som døde af et misbrug, da han kun var 16 år.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendt ansigt er ny chef: Team Jensen styrer butik og webshop

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs over Atlanterhavet

Ugeavisen Vejle

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Ugeavisen Vejle

Fransk dessertkage med kirsebær

Ugeavisen Vejle

Kom til salmesang på Kirketorvet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort varehus i Sønderbrogade

Ugeavisen Vejle

Ann Malene behandler fra Danmarks - måske - mest idylliske udsigt

Ugeavisen Vejle

Derfor går de med: Erfarne restauratører opgiver deres burgerkæde for at lære vejlenserne at spise socialt

Ugeavisen Vejle

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Ugeavisen Vejle

Pyrenæerne for en verden uden sklerose: Brian fra Vejle cykler til tops for forskningens skyld

Ugeavisen Vejle

Stadig billetter tilbage: Portvinsfesten er for kendere og nybegyndere

Ugeavisen Vejle

Der må være ens regler for alle

Ugeavisen Vejle

Frisørsalonen på Enghavevej skifter ejer

Ugeavisen Vejle

Lasse Madsen klar med one man show i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Kunstner deler kreative tip: Sådan giver du genbrugsguld nyt liv

Ugeavisen Vejle

Gratis tur i et af Vejles ældste huse: Sct Nicolai kirke genoptager rundvisning med guide

Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Ugeavisen Vejle

Vild med dans: Hip hop forbi biblioteket og lær at danse

Ugeavisen Vejle

Birgittes drøm om dyrevelfærd og bæredygtighed er vokset: Den lille Bondegård er et gastronomisk åndehul

Ugeavisen Vejle

Her bliver du våd, når du læser: Dyk ned i en god bog

Ugeavisen Vejle

Unge vejlensere havde for lange vagter på fritidsjobbet

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Døtre peger ting ud - og skændes om, hvem der skal arve hvad

Annonce