Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Fra hjemløs til verdensstjerne

Biblioteket anbefaler i denne uge musik: Ella Fitzgerald - en af jazzhistoriens største sangere.
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler musikformidler Christian Møller Nygaard Ella Fitzgeralds ikoniske Song Books.

Vejle: Den 21. november i 1934 tager livet en noget uventet drejning for en 17-årig hjemløs pige i Harlem, New York. Om aftenen holder Apollo teateret nemlig en talentkonkurrence, som pigens venner har opfordret hende til at deltage i. Pigen er tæt på ikke at tage afsted, men da hendes venner kalder hende en "kylling", bukker hun under for presset og må afsted. Til konkurrencen er hun fast besluttet på at danse for dommerne, men da hun venter på at det skal blive hendes tur, ser hun The Edward Sisters stepdanse og må erkende, at hun på ingen måde kan leve op til deres niveau. På vej på scenen beslutter hun sig derfor for, at hun i stedet vil synge for dommerne, og med ét ændres hendes liv.

Pigen var Ella Fitzgerald - en af jazzhistoriens største sangere - og den aften i 1934 sang hun sig ikke kun ind i dommernes hjerter. Hun sang sig ind i den amerikanske selvforståelse som et mulighedernes land med meget små trin på den sociale rangstige. Den hjemløse pige fra gaden går nemlig fra et liv med kriminalitet og fattigdom til at være god for mere end 10 millioner dollars. En historie, som næsten er lige så smuk som hendes vidunderlige stemme - en stemme som særligt må beundres for sin enorme kontrol og flotte vibrato.

Vejen til Ella Fitzgeralds enorme succes var dog ikke snorlige, og det er først i 1938, at hun opnår sit helt store gennembrud med sangen ”A-Ticket A-Tasket” med Chick Webbs orkester. Sangen ligger nr. 1 på Billboard i hele ti uger. I årene efter finder hun dog ikke for alvor sit fodfæste som solosanger, og hun optræder oftest som sidekick, blandt andet sammen med Louis Armstrong og Louis Jordan. På trods af at Fitzgerald er med på en række hits i disse konstellationer, er hun fanget i et univers af swing, blues og bebop, og hendes potentiale som solist forløses ikke for alvor i disse år.

Annonce

Det store gennembrud

Det store vendepunkt for Fitzgerald starter i 1953, da hun skriver kontrakt med pladeselskabet Verve, og kommer under Norman Granzs vinger. Granz har store visioner for Fitzgerald og mener, at hun skal lave en ”Song Book” serie, hvor hun indspiller musik af de største sangskrivere - blandt andet Cole Porter og Gershwin-brødrene.

Granz forståelse af, og ikke mindst vision med, Fitzgerald, ramte plet. Den første plade, ”Ella Fitzgerald Sings the Cole Porter Song Book” fra 1956, bliver en kæmpe succes, og her forløses Fitzgeralds kunstneriske potentiale som sanger for alvor. Der var ingen, der som Fitzgerald med sin vokal og artikulation kunne få lyrikken til at betyde noget og derved bevæge lytteren i en grad, som man ikke anede mulig. Ira Gershwin udtalte bl.a. om sangerinden: ”Jeg havde ingen anelse om hvor gode vores sange var, før jeg hørte Ella Fitzgerald synge dem”, og det er uden tvivl Fitzgerald, som har defineret måden, hvorpå disse sange skal synges. En stil, der stadig gøres efter i dag, hvorfor det er min anbefaling at give disse ”Song Books” et lyt, og start endelig med ”Ella Fitzgerald Sings the Cole Porter Song Book”.

For at forstå skiftet i hendes tilgang til musikken med Granz, kan man lytte til sangen ”Oh lady be good”, som både er optaget i 1947 med Bob Haggart, og igen i 1959 på ”Ella Fitzgerald Sings the George and Ira Gershwin Song Book”. Den første udgave er up-tempo og med Scat, den anden udgave er en langsom sjæler med strygere sunget med stor indlevelse og inderlighed, og sammen repræsenterer de Ella før og efter Granz.

Fitzgerald tryllebandt for sidste gang publikum i New Yorks Carnegie Hall i 1991. Hun takkede af i 1996, og kunne kigge tilbage på en karriere som må huskes for hendes Song Books, beundres for hendes gennembrud som sort kvindelig musiker, og elskes for hendes varme vokal som kunne sætte swingninger i selv de stiveste hofter.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

80 år er ingen alder: Helt anderledes end alle de andre

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Japanske skønheder med flotte former: Svenn fra Vejle solgte for millioner af kroner af dem, og der var blomster til fruerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Ugeavisen Vejle

Skoleelever med til at redde restaurationsbranchen: Det er megafedt at lave mad, siger Liv Kynde, og hun har ikke noget imod skæve arbejdstider

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Her er der plads til alle

Ugeavisen Vejle

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Ugeavisen Vejle

Skoleelever kræver hotellignende standard: Får efterskole i Vejle til at bygge om for millioner

Ugeavisen Vejle

Christina og Louise er jævnaldrende frisører: Og derfor er deres nye salon atypisk

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

Ugeavisen Vejle

Ny behandling i Vejle: Kvinder skal have styr på deres underliv

Ugeavisen Vejle

Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej: Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Ugeavisen Vejle

Slut med verdens bedste hummus: Vejles måske mindste fødevarebutik kører på sidste vers

Ugeavisen Vejle

Det sker for første gang i 230 år: Kendt hus får storslået  udsmykning

Ugeavisen Vejle

Her ligger en godt gemt by i Vejle: Justitsministeren klippede snoren til stort nyt uddannelsessted

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: 16-årig søn løj for os

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Læs en dansk klassiker til Klassikerdagen

Ugeavisen Vejle

En velskabt model til fingerspidserne: Men der skulle tre forsøg til

Ugeavisen Vejle

Her er bare bryster helt naturligt: Anne Ditte tager imod i sit  atelier på loftet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort bjælkehus opført i Nørreskoven

Ugeavisen Vejle

Gode spisesvampe: Fugtig sommer har givet optimale vilkår

VEJLE

Vejle Spildevand skal opspore corona i vandet fra dit toilet: Smitten kan måles i kloakken, inden du bliver syg

Tørring Folkeblad

Trods bugnende ordrebøger: Mangel på arbejdskraft får sognegårds-forpagter til at kaste håndklædet i ringen

Ugeavisen Vejle

Kelvin legede med dukker som barn: I hans nye frisørforretning får du mere end en klipning

Annonce