Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Frede og Selma sætter spot på børns følelser og hverdagsliv

Trine Bundgaards bøger om Frede og Selma handler om de tilsyneladende små ting i hverdagen, som faktisk er store og fylder meget for børnehavebørn. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler børnebibliotekar Kate Bech billedbogsserien om hverdagsungerne Frede og Selma.

Vejle: Trine Bundsgaards skønne billedbogsserien "Hverdagsungerne" om Frede og Selma sætter spot på børns følelser og hverdagsliv. Bøgerne om Frede og Selma handler om de tilsyneladende små ting i hverdagen, som faktisk er store og fylder meget for børnehavebørn: at føle sig lidt forladt eller uoplagt, at blive uvenner med sin bedste ven, at savne sin far.

"Hverdagsungerne Frede og Selma" passer perfekt til børn i alderen 3-6 år, og til højtlæsning i børnehaven eller derhjemme. Der er fire billedbøger i serien, og bøgerne handler om situationer og følelser fra hverdagen, som alle børn kender til. Trine Bundsgaards korte sætninger og mundrette replikker gør bøgerne lette at læse op, og Charlotte Pardis humoristiske og meget udtryksfulde illustrationer supplerer og uddyber teksten på bedste vis. Tekst og billeder er lige til at spejle sig i for ethvert barn i børnehavealderen.

Hverdagen set fra barnets perspektiv

Vi møder Frede og Selma for første gang i ”Frede og Selma og et ret højt træ”’. Der er larm i børnehaven, der er nogen, som griner. Frede griner ikke, han gider slet ikke at være i børnehave i dag. Derfor sætter han sig ud i garderoben for sig selv. Der sidder han så bare, indtil en pige stiller sig foran ham. Pigen hedder Selma, og hun er ny i børnehaven, og hun forsøger at få gang i en snak med Frede. Frede siger ikke noget, han rejser sig bare og går, men heldigvis følger Selma efter Frede. Og de ender med at klatre op i et træ. Frede har aldrig været så højt oppe før, og det gør ondt i hænderne, men da de sidder ved siden af hinanden oppe i træet gider Frede godt at snakke. Sådan begynder venskabet mellem Frede og Selma.

Selma kan godt lide træer, og for Frede var det noget af et humørboost, at det lykkedes at klatre op i træet.

Tilfældigvis læste jeg fornylig en artikel i tidsskriftet ”Vera” om trivsel og glæde i børnehaven set ud fra et børneperspektiv. Artiklens forfatter, antropolog Anette Boye Kock, fortæller, at forskningsresultater peger på, at det gode ved at gå i børnehave handler om at lege og have det sjovt sammen med sine kammerater. Spørg man børnene, er det bedste ”at lege”, og det er glædesfyldt at have kropslige kompetencer. Set i det lys er der gode identifikationsmuligheder i ”Frede og Selma og et ret højt træ”.

Annonce

Hvordan gik det i børnehaven i dag?

I ”Frede flipper ud” glæder Frede sig til at bygge en hule med Selma, ligesom de gjorde i går, men nu er Selma optaget af at spille Ludo med Frida og Aya. Frede føler sig totalt usynlig, og lige pludselig går hans arm amok så Ludo-brikkerne vælter rundt. Alle siger noget dumt til hinanden, men inden børnehavedagen er slut, får Selma og Frede raget kastanjerne ud af ilden og bygget en hule sammen. Og de får talt om konflikten ved Ludospillet. Frede og Selma får sat ord på deres følelser. Og læsning af ”Frede flipper ud” - eller en af de andre bøger i serien - giver børn og forældre en mulighed for at snakke om det, børnene oplever i børnehaven. ”Børn og deres forældre er jo væk fra hinanden mange timer hver dag, og børnene oplever en hel masse i børnehaven, som kan være svære - og svære at huske. Og der kan en bog være med til at hjælpe børn og forældre med at få snakket om, hvordan det egentlig går i børnehaven” fortæller forfatteren til serien, Trine Bundsgaard.

Frede flippede ud, men han fik styr på sig selv, og talt ud med Selma. Ingen tvivl om, at selvkontrol og gode kommunikative kompetencer er værd at gå efter. Frede og Selma er godt på vej. Bundsgaard og Pardi portrætterer børn og deres virkelighed kærligt og med lidt bid. Hverdagsungerne kan læses i vilkårlig rækkefølge.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Biltest: DS 3 E-Tense er en luksuriøs bybil

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Vil du bo i Vejles midtby? Grønt lys for boligprojekt med 120 lejligheder - gult lys for et mindre byggeri

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Sådan har ingen vist pandemien før: Billeder med masser af dramatik

Ugeavisen Vejle

Her er finalefeltet til Årets Bil: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Ugeavisen Vejle

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Ugeavisen Vejle

Ingen adgang for mænd: Singlekvinder vil spise brunch sammen i ny klub, og det vil de tale om

Ugeavisen Vejle

Har du nerver af stål: Så besøg Dystopias spøgelseshus i kælderen på Det Gamle Rådhus

Ugeavisen Vejle

Midtjyde fandt kærligheden i Vejle: Chris åbner skrædderi i Vestergade

Ugeavisen Vejle

14-årige Freja var ramt af kræft i nyren:  - I år holder hun lysets tale og skal få vejlenserne til lommerne

Ugeavisen Vejle

Kom til halloween i Metodistkirken

Ugeavisen Vejle

Uuuuhyggelige nattevandringer for alle på fredag

Ugeavisen Vejle

Stiller din nabo eller kollega op? Se de 103 kandidater, du kan sætte kryds ved 16. november

Ugeavisen Vejle

Da Gulddreng blev til Malte blev han ramt af en hammer: Men tre steder fandt han roen til at finde tilbage til sig selv

Egtved Posten

Har du årets store juletræ: Så højt skal det være, og Vejle er gået på jagt

Ugeavisen Vejle

Mens vi venter på den nye tyske kansler

Ugeavisen Vejle

Min ven er sin kæreste utro: Han er til helt unge piger

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: I middelalderen lå der en borg på denne plads

Ugeavisen Vejle

Eleverne fra Campus Vejle har styr på "trick n' treat": - Vi har et unikt samarbejde med byens butikker

VEJLE

Se billederne: Show, sjov og sammenhold - cheerleaderne i Vejle har en fest og vil gerne dele den med publikum

Ugeavisen Vejle

Skal dyste om en af branchens mest eftertragtede priser: Topkokke skal nyfortolke kartoflen i konkurrence i Vejle

Ugeavisen Vejle

Det må jeg bare erkende: Jeg er til modeller med kvindelige former

Ugeavisen Vejle

Kan blive tvunget til at droppe Black Friday: Se hvilken speciel branche, der bare er vildt ramt

Ugeavisen Vejle

De fik hver 10.000 kroner: Lions Vejle Munkebjerg uddelte kontanter til to modtagere, og pengene kommer mennesker med særlige behov til gode

Annonce