Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Gå om bord på brudeskibet

Romaner begynder alle med en håbefuld skibsrejse til et nyt liv. Foto: Vejle Bibliotekerne
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias tre medrivende romaner, der alle starter med en håbefuld skibsrejse til et nyt liv.

Vejle: Forfatteren Jojo Moyes fik sit gennembrud til de danske læsere med ”Mig før dig”, som udkom på dansk i 2012. Den handler om en servitrice, der får job som handicaphjælper for Will, der er blevet lam. Et møde, der ændrer begges liv.

Siden har alle Jojo Moyes’ bøger været meget efterspurgte, og hendes første roman fra 2006 var også noget særligt. Med titlen ”Brudeskibet” skildrer den 650 unge kvinders sørejse fra Australien til England, hvor de skal genforenes med de engelske soldater, de forlovede sig med under 2. verdenskrig.

Sejladsen varer seks uger og skildrer rigtig fint de spændinger, der opstår mellem alle de unge kvinder og den mandlige del af besætningen. Vi får især fire af kvindernes historier oprullet og får gengivet breve og dagbogsnotater.

Annonce

For nogle når drømmen at briste, før de overhovedet går i land i England. De når at modtage telegrammer, mens de er ombord, med ordlyde som ”Du er ikke ønsket her” eller ”Jeg er allerede gift”. Mens andres drøm går i opfyldelse, og de bliver mødt med åbne arme af deres tilkommende og den nye svigerfamilie.

Jojo Moyes har blandt andet sit stof til denne roman fra virkelighedens verden, da hendes mormor var ombord på sådan et ”brudeskib”.

Julie Otsuka

Den japansk/amerikanske forfatter Julie Otsuka har skrevet en lignende historie i bogen ”Og vi kom over havet” fra 2014. Her har japanske, mandlige emigranter fundet japanske brude via brevkorrespondance.

De kommende brude skal tage sørejsen til USA og skabe sig et liv/familie der. Al kommunikation er foregået via brev, og de japanske mænd har skrevet om deres succes i USA:

"Jeg ejer en gård, Jeg driver et hotel, Jeg er direktør for en stor bank."

Men da de japanske kvinder går i land i USA, møder de en flok ældre, slidte mænd, der næsten intet ejer og må knokle til dagen og vejen som opvaskere, frugtplukkere, daglejere. Vi følger kvindernes liv i USA, og de oplever mange af de problemstillinger, som mange emigranter møder. Og da Pearl Harbour så bliver bombet af Japan under 2. verdenskrig, ja, så bliver det slet ikke nemt at være japaner bosiddende i USA.

Det er en intens, grum og meget gribende roman.

Annonce

Isabel Allende

I Isabel Allendes ”Håbets rejsende” fra 2020 gifter Victor sig med sin gravide svigerinde, der er blevet enke efter Victors bror. De må gifte sig, for at hun kan komme med ombord på det skib, der skal sørge for deres flugt fra Europa til Chile.

Isabel Allende debuterede med den flotte ”Åndernes hus”, som indeholdt magiske elementer i sin fortælleform. I denne er hun mere dokumentarisk. Hun skildrer en periode på 50 år fra Den spanske borgerkrig (1938) til Pinochets fald i Chile (1991). Bogen har et mylder af personer, men forfatteren har et imponerende overblik og får samlet alle tråde, og der venter masser af spænding, kærlighed og måske en enkelt tåre til læserne.

Hermed en opfordring til at ”gå ombord” i bøgerne om brudeskibe.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Der blev fyret 15.000 klimakroner af om året: Nu kan Stefan drikke rødvin for pengene

Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejles svar på Emil fra Lønneberg sørgede for at byens udsatte fik deres livs bedste måltid

Annonce
Ugeavisen Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Alice lader dine drømme gå op i guld: Ny guldsmed i byen skaber personlige vielsesringe og mere til

Ugeavisen Vejle

Så mange vil gerne drive ishusene ved to af Vejles strande: Sikærs forslag har skubbet efterspørgslen i vejret

Ugeavisen Vejle

Ny og helt anderledes restaurant åbner på Vejles gågade: Restauratør vil give gæsterne et show ved bordet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort optog i Nørregade

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: I would prefer not to

Ugeavisen Vejle

Musvitten - mejsen med det sorte slips

Ugeavisen Vejle

Statens Serum Institut har øje på Vejles unge: Trekantområdet topper kedelig liste, og det handler om sex

VEJLE

Nyt spisested på markant hjørne: Du skal købe mindst tre pizzaer ad gangen - til gengæld kommer de i en flot, gul æske

Annonce