Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Giv et kys i julegave

Et kys er ikke ”bare” et kys, men bliver brugt i mange sammenhænge ud over den romantiske mellem elskende og den kærlige/tilknytningsfremmende mellem børn og forældre. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias en imponerende og tankevækkende ny bog om kyssets kulturhistorie af den lokale forfatter Karen Skovbjerg.

Vejle: Karen Skovbjerg fra Tørskind har lavet en kraftpræstation af en bog: ”Kysset - en kulturhistorie”. For flere år siden fik hendes mand, Ulrik Gräs, den idé, at hun skulle skildre kyssets kulturhistorie. Og den ide greb hun, om end hun måske ikke lige havde tænkt igennem, at det ville komme til at tage flere år.

Karen Skovbjerg har arbejdet som journalist på Jyske Vestkysten frem til 2015, så arbejdet med at skrive, formidle, researche og analysere ligger bestemt ikke fjernt for hende. Og det kan i den grad mærkes. Pennen flyder, og det er et virkelig gennemarbejdet værk. Der er henvisninger, citater, eksempler og illustrationer fra videnskab, kunst, litteratur, film, musik, filosofi, psykologi, mytologi, religion og politik. Det er imponerende og virkelig interessant.

Men hvordan kan man skrive 270 sider om kys? Jo, det kan man sagtens, når man går langt tilbage i historien, når man rejser jorden rundt, og når man ser kapiteloverskrifterne i bogen: Erotiske, Spirituelle, Hellige, Forpligtende, Politiske, Fatale, Helende. Et kys er jo ikke ”bare” et kys, men bliver brugt i mange sammenhænge ud over den romantiske mellem elskende og den kærlige/tilknytningsfremmende mellem børn og forældre. Og kysset skifter betydning historisk set og har forskellige betydninger alt efter, hvilken kultur man færdes i.

Annonce

Kys, kultur og videnskab

Karen Skovbjerg inddrager flere videnskaber, så læseren kommer godt omkring ”kysset”. Hvad sker der rent fysiologisk, når man kysser? Hvordan er kysset opstået? Hvordan opfattes kysset i forskellige kulturer? Findes der kulturer, der slet ikke kysser? Kys kan danne relationer, men også markere magtstrukturer, være provokerende, være protestmiddel.

Du bliver klogere på verden gennem denne bog set gennem kyssets kulturhistorie. Hvordan kan man tolke, at Pave Johannes Paul II kyssede jorden i Kastrup Lufthavn, da han besøgte Danmark i 1989? Hvad ligger der i ”Judaskysset”? Hvad betyder det, når de kongelige kysser offentligt? Vidste du, at det var forbudt at kysse offentligt i Japan indtil 1980? Hvem har verdensrekorden i at kysse? Sådan bugner bogen af tolkninger af kys, fakta om kys og kulturhistorie set gennem ”kysset”.

Det er ikke en bog, man lige bliver færdig med, men tager frem igen og igen. Så den er en oplagt gaveide til den alment interesserede læser (det har andre end jeg tænkt: Mette Frederiksen har fået den i fødselsdagsgave, har hun fortalt i et Facebook-opslag).

Så hermed en stor opfordring til at give denne bog i julegave. Gerne flankeret af et ægte kys. Om det så skal være et næsekys, fredskys, kindkys eller erotisk tungekys er op til giveren og kommer an på hvem, modtageren er.

God kyssejul!

Annonce
Ugeavisen Vejle

Der blev fyret 15.000 klimakroner af om året: Nu kan Stefan drikke rødvin for pengene

Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejles svar på Emil fra Lønneberg sørgede for at byens udsatte fik deres livs bedste måltid

Annonce
Ugeavisen Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Alice lader dine drømme gå op i guld: Ny guldsmed i byen skaber personlige vielsesringe og mere til

Ugeavisen Vejle

Så mange vil gerne drive ishusene ved to af Vejles strande: Sikærs forslag har skubbet efterspørgslen i vejret

Ugeavisen Vejle

Ny og helt anderledes restaurant åbner på Vejles gågade: Restauratør vil give gæsterne et show ved bordet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort optog i Nørregade

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: I would prefer not to

Ugeavisen Vejle

Musvitten - mejsen med det sorte slips

Ugeavisen Vejle

Statens Serum Institut har øje på Vejles unge: Trekantområdet topper kedelig liste, og det handler om sex

VEJLE

Nyt spisested på markant hjørne: Du skal købe mindst tre pizzaer ad gangen - til gengæld kommer de i en flot, gul æske

Annonce