Vejle: Den 12. januar er det 46 år siden, at Agatha Christie døde. Alligevel tror jeg ikke, der er nogen af denne artikels læsere, der ikke ved, hvem hun er. Jeg er mere i tvivl om denne bogs anden hovedperson. Er han også kendt blandt Ugeavisens læsere? Jeg kendte ham i hvert fald ikke.
”Dobbeltportræt” er en lille perle af en roman om en aldrende kunstner (f. 1886), der lidt modvilligt tager imod en bestillingsopgave: han skal male et portræt af den berømte krimiforfatter Agatha Christie (f. 1890), som endnu mere modvilligt indvilliger i at sidde model, presset dertil af sit højt elskede barnebarn, der ønsker sin bedstemor foreviget i anledning af hendes 80 års fødselsdag.
Kunstneren, Oskar Kokoschka, og Agatha Christie aftaler at mødes seks gange. Oskars metode består i at få sin model til at snakke, fortælle om sig selv, så han får ”liv” i ansigtet. Men sådan går det ikke lige de første gange, de mødes. Tværtimod har Agatha en enestående evne til at få andre til at fortælle og åbne op, og det sker også her. Oskar fortæller om sin ulykkelige opvækst i et arbejderkvarter i Wien, om hvordan han med kontroversielle udstillinger blev avantgardens yndlingskunstner og hvordan han flygtede fra nazismen. Han ender med at fortælle om et stormfuldt forhold, han havde til Alma Mahler (f. 1879), hvor knust han var, da hun gjorde det forbi og hvad han gjorde af mærkelige ting for at ”erstatte” sin elskede - ja, det skal du selvfølgelig selv læse.
Denne historie, som både betager og forarger den aldrende forfatter, får dog også Agatha til at åbne op for historier i sit liv - også de historier, som ikke er så flatterende. Vi aner en kvinde, som i sit første ægtskab lå under for sin mand og dermed var med til at svigte deres datter. Det er så nænsomt skrevet, men det gør ondt langt ind i enhver moders (og faders) hjerte. En anden historie fra Agatha Christies første ægteskab handler om, at hun gik inkognito, da hendes mand havde en affære og ville skilles. Hun tog på hotel under elskerindens navn! Hendes forsvinden fandt vej til aviserne, og det udviklede sig til vilde historier om, at krimiforfatteren måske selv var blevet udsat for en forbrydelse, at krimiforfatteren måske var blevet kidnappet.
Det er en smuk bog med store samtaler. En smuk bog om det, der blev til dyb respekt mellem to store personligheder, om det, der blev til et venskab mellem to meget forskellige, men begge yderst kreative mennesker, en ekspressionistisk maler og en krimiforfatter, der ifølge Guinness Rekordbog er den forfatter, der har solgt flest bøger i hele verden.
Forfatteren Agneta Pleijel er svensker. Hun er født i 1940, og vi har flere af hendes værker oversat til dansk, senest ”Søster og bror”, som udkom på dansk i 2011. I ”Dobbeltportræt” tager hun udgangspunkt i virkelige personer og virkelige begivenheder. Portrættet af Agatha Christie er blevet malet af Oskar Kokoschka i virkeligheden, prøv selv at ”google” det frem på internettet. Når man ser portrættet, kan man godt forstå, hvorfor Agneta Pleijel har fået lyst til at skrive om deres møde. Der har givetvis også fundet samtaler sted mellem de to, men hvad de snakkede om, er Agneta Pleijels spændende, yderst velskrevne bud.