Vejle: "Read outside your comfort zone."
Sådan står der på et skilt uden for den antikvarboghandel, som djævleuddriveren Samuel Stern driver i Edinburgh. Og det kan jeg kun støtte op om! Altså at du udfordrer dig selv i din læsning: prøver nye genrer, prøver nye forfattere, prøver nye formater.
Jeg læste uden for min komfortzone med tegneserien ”Samuel Stern - et nyt mareridt”. Ikke fordi, det er en tegneserie - det læser jeg gerne - men fordi, det er en gyser. Det er første bind i en serie om Samuel Stern, som er antikvar OG eksorcist, og det er mest i sin egenskab som det sidste, han er aktør i værket.
Vi følger et par, hvor manden er blevet arbejdsløs, han drikker for meget, han omgås suspekte typer, han laver suspekte småjobs for disse suspekte ”venner”. Konen er efter ham, og pludselig begynder deres datter at opføre sig mærkeligt. Konen søger hjælp hos en katolsk præst og han tilkalder Samuel Stern. Ved deres første møde bider pigen hovedet af et firben… og så udvikler det sig. Hun render i øvrigt rundt med en uhyggelig klovnedukke, Mr. Puddles, som giver mindelser om andre gysere.
Hvordan det hele ender, skal du selvfølgelig selv læse. Jeg slugte tegneserien, den er elementært spændende, rigtig fint tegnet i sort/hvid i klassisk italiensk stil, men da det er en gyser, er der også en del makabre detaljer. Persontegningerne er gode. Der åbnes en smule op for skyggesiderne i Samuel Sterns liv (noget med en datter, han ikke ser), og den katolske præst virker heller ikke helt ”ortodoks”- han har sine egne metoder. Så der er god grobund for flere bind med flere spændende historier, hvor karakterner får lov at udfolde sig.
Idémanden bag serien er italiener, Gianmarco Fumasoli. Luigi Formisano har tegnet og Massimiliano Filadoro har skrevet teksten.
Flere grafiske gys
Har du fået blod på tanden og ønsker at læse flere gysertegneserier, kan jeg også anbefale Richard Corbens illustrerede udgave af de klassiske Edgar Allan Poe gysernoveller i bogen ”De dødes sjæle”. Richard Corben har en meget farverig stil, der passer godt til det gotiske og groteske i Edgar Allan Poes historier.
Eller du kan sætte tænderne i tegneserien lavet over Bram Stokers ”Dracula”. Russell Punter har skrevet teksten og Valentino Forlini har illustreret med masser af detaljer og farver, og bogen har et efterord om, hvordan myten om Dracula er opstået.