Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Meget mere end en billedbog

Billedbogen ”Vild symfoni” ser på overfladen ud som de fleste andre klassiske, smukt illustrerede billedbøger, men den rummer langt mere end det, mener biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Kirsten Husted ”Vild symfoni”, der med teknologien forener børnebogen med musikken.
Annonce

Vejle: Bestsellerforfatteren Dan Brown er kendt for sin filmatiserede spændingsroman ”Da Vinci mysteriet”, men han besidder også en stor forkærlighed for musik og for at fortælle gode historier for børn.

Det åbenbarer sig i hans første billedbog til børnene, ”Vild symfoni”. Bogen handler om den lille musedirigent Maestro Mus og hans musikalske dyrevenner. Til bogen har Dan Brown komponeret en klassisk symfoni, som helt gratis kan downloades via en app.

Maestro Mus rejser verden rundt for at samle sig et orkester fuld af dyrevenner. Musens drøm er at få lov til at dirigere en symfoni for alle sine venner. Alle dyr i bogen har hver især deres helt egen lyd og unikke egenskaber, hvilket de legende rim fortæller om. Vi hører den fjollede dansebjørn, den hoppende kænguru, de travle biller og den store djævlerokke fra havets dyb. Med en smartphone kan bogens sider scannes, så det originale soundtrack spiller, alt i mens der læses.

Billedbogen ”Vild symfoni” ser på overfladen ud som de fleste andre klassiske, smukt illustrerede billedbøger, men den rummer langt mere end det. Dykker man længere ned i Dans Browns musikalske bog, viser det sig, at den også rummer gåder, små moraler og ordspil, tilsat en lille smule ”Find Holger” i form af en lille bi, som gemmer sig på hver eneste side. Der er også skjulte koder og bogstaver i bogen, som tilsammen danner navnet på et instrument, hvis de samles rigtigt. Bagerst i bogen er der en dobbeltside, som kan foldes ud. Dertil kommer den helt unikke klassiske musik, som Dan Brown har komponeret til bogen.

Det er nok de færreste der ved, at Dan Brown har komponeret og spillet musik, fra han var fem år gammel? Moderen var kirkeorganist, og sønnen tilbragte som barn mange timer med at lytte til klassisk musik. Før Dan Brown blev en succesrig forfatter, studerede han komposition på universitetet i nogle år.

Annonce

Introduktion til den klassiske musik

Med billedbogen ”Vild symfoni” ønsker Dan Brown at give sin fascination af klassisk musik videre til den næste generation. Nogle forældre er usikre på, hvordan de introducerer deres børn for klassisk musik. Ofte fordi de ikke synes, at de ved nok om den. Dan Brown forklarer i et interview til Politiken, hvorfor det er så vigtigt, at børn møder musikken i hele dens store mangfoldighed:

”Musik træner din fantasi. I musikken er du selv nødt til at skabe billeder. Du lærer et andet sprog, der er universelt og båret af følelser. Og derudover er det at spille musik med til at udvikle din hjerne. Det har en målbar fysiologisk effekt at træne andre dele af hjernen end dem, du bruger til matematik eller til at læse”.

Dan Brown har et meget stort og ambitiøst ønske med ”Vild symfoni”, og det er, at alle børn i hele verden, uanset baggrund, gennem billedbogen, får mulighed for at lære den klassiske musiks særlige tonesprog at kende.

Jeg anbefaler ”Vild symfoni”, fordi bogen både fungerer som en hyggelig og sød billedbog, men også som en bog, hvor man går på opdagelse i den klassiske musiks verden. Idéen med, at hvert dyr har en lyd, giver børn en fin mulighed for at øve sig i at lytte til orkestermusik. De trænes i lytte efter stemninger og de enkelte instrumenter (dyr) i symfoniorkesteret. Rimene fortæller små historier om dyrene og deres særlige personligheder træder tydeligt frem. Bogen er velegnet som højtlæsningsbog og musikformidling til børn fra ca. 4 – 8 år.

Musikken er indspillet af Zagreb Festival Orchestra, og bogen illustreret af den ungarske tegner Susan Batori. For at få den totale oplevelse af bogens unikke lydunivers, skal læseren downloade den gratis app, via bogens QR-kode. Og naturligvis har billedbogen også sin egen hjemmeside, www.wildsymphony.com, hvor Dan Brown video-fortæller om ”Vild symfoni”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce