Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Naturvidenskab i striber og streger

Ulrik Eskekilde Nissen anbefaler en række gode tegneserier, som giver indblik i videnskabens verden. Foto: Vejle Bibliotekerne
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler formidler Ulrik Eskekilde Nissen en række gode tegneserier som giver indblik i videnskabens verden.

Vejle: ”Hvordan læser man en tegneserie?” - Det spørgsmål fik jeg i forbindelse med en præsentation af tegneserier for en 6. klasse sidste år. Spørgsmålet viste med al tydelighed, at jeg var startet et forkert sted i min præsentation. I stedet for nedslag i tegneseriens historie skulle jeg have fokuseret på, hvad en tegneserie egentlig er, og hvad den kan.

På papiret - så at sige - kræver tegneserien mindre af læseren, da man ikke selv skal skabe et indre billede af handlingen. Omvendt skal man som læser kunne skabe sammenhæng mellem flere lag. I læsningen skal man kunne gendanne den sammenhængende fortælling, som tegneserieskaberen har nedbrudt i en række visuelle nedslag. I tegneserieruderne.

Når vi har lært at læse en tegneserie, lærer vi også at sanse i videre forstand med øjnene. Den grønne, talende klat på en tallerken, ved vi, ikke smager godt, og vi ved, at de kurvede linjer, som stiger op fra en masse, indikerer, at det er ildelugtende. På samme vis ved vi, at når nogen tegnes med pegende fingre og flere arme på samme tid, så er der tale om en intens og hyperenergisk person. Som fx med en ung Ludwig Wittgenstein i ”Logicomix”.

Annonce

Skulle jeg selv lave en tegneserie, kan jeg ærligt sige, at historien om matematikkens kamp i begyndelsen af det 20. århundrede for at finde et uigendriveligt logisk fundament og ståsted, ikke ville være det første emne, der ville falde mig ind. Heldigvis tænker andre anderledes. ”Logicomix” er en fremragende tegneserie, og man bliver utvivlsomt klogere af at læse den - om perioden, kulturelt og videnskabeligt, om historiens store logikere og matematikere samt ikke mindst forskeres passion og lidenskab. Stregen er smuk, og forfatterne har lavet et imponerende forarbejde.

Den biografiske tegneserie

Siden Art Spiegelmans ”Maus”, som stod i sin endelige form i 1991, er der kommet mange fantastiske biografiske og historiske tegneserier. ”Maus” var skelsættende. Den vandt i 1992 Pulitzerprisen for litteratur. I hyldesten var det dog væsentligt for flere litteraturkritikere at understrege, at Spiegelman ikke tegner tegneserier, men forfatter historier. Underforstået, at tegneserier ikke er på niveau med ”rigtig” litteratur. Gad vide om de har vidst, hvordan man læser en tegneserie.

For et par år siden udkom en biografisk tegneserie om Marie Curie med dansk ophav. Udgivelsen er illustreret i stringent collageform. Teksten er pædagogisk i et let forståeligt sprog og med et klart ærinde: en hyldest til en af naturvidenskabens helt store. Som læser er man ikke i tvivl om, at målgruppen i høj grad er børn og unge. Som voksenlæser savnes nuancer og en grad af sentimentalitet, men til højtlæsning eller selvlæsning for større børn vil den kunne skabe indsigt i et ekstraordinært og vigtigt liv.

År 2022 er hundredeåret for Danmarks første nobelpris i fysik til Niels Bohr. Det fejres i form af den landsdækkende kampagne Videnskabsår22. I tegneserieøjemed kan du møde Bohr i udgivelsen ”Tabte somre” fra sidste år - en kontrafaktisk thriller, der bl.a. inddrager kvantefysikken og den årelange diskussion mellem Niels Bohr og Albert Einstein. 2020 var tohundredeåret for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Anledningen førte til intet mindre end to biografiske tegneserier: ”Ørsted. Han satte strøm til verden” og ”HCØ. Kampen om videnskaben”. Førstnævnte er traditionel i sin opbygning og inddrager i højere grad Ørsteds levede liv, mens sidstnævnte er en forskerbiografi, som meningsfuldt springer frem og tilbage i tiden. De komplementerer hinanden godt, og begge understreger tegneseriens bredde og gennemslagskraft. Både som underholdning og vidensformidling. Snupper I begge med hjem fra biblioteket, vil jeg anbefale at indlede med ”Han satte strøm til verden”.

Sidste anbefaling må du indtil videre læse på enten tysk eller engelsk. ”The Adventures of Alexander von Humboldt” bygger på Andrea Wulfs biografiske værk om von Humboldt ”Opfindelsen af naturen”. I en smuk blanding af naturalistisk og naivistisk stil skildres den opdagelsesrejsende naturforskers femårige ekspedition i Sydamerika. Endnu et glimrende eksempel på tegneseriens utrolige spændvidde.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendte erhvervsfolk har holdt på hemmelighed i flere måneder: Nu afslører de planerne om at give Vejle et varigt Tour de France-minde

Annonce
Ugeavisen Vejle

Fie har en dyster side i sig: Hendes krop har netop fået den 12. fortælling om det "mørke" i livet - 'Men jeg er stadig en smilende og mild kvinde'

Annonce
Ugeavisen Vejle

Se kortet over Vejles bedste strande: Her kan du bade i rent badevand

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE

Vejlensere har strikket over 10.000 gule lapper: Sådan skal de nu syes sammen til en gigantisk Tour de France-førertrøje

Ugeavisen Vejle

De græssende dyr hjælper naturen på vej

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Videnskab i børnehøjde

Ugeavisen Vejle

De har mere end 25 års erfaring med skønhed: Tager også mændene under kærlig behandling

Ugeavisen Vejle

Færre unge søger mod de gymnasiale uddannelser i Vejle: På ét gymnasium er rektor dog 'lettet og meget tilfreds'

Ugeavisen Vejle

En billig by- og pendlerbil: Hyundai Bayon er et frisk pust i gadebilledet

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Vi maler byen gul

Ugeavisen Vejle

Vejle-restaurant i midtbyen er lukket: 'Jeg lavede danske mad, som mor ville have serveret den, men det var ikke nok'

Ugeavisen Vejle

Charlotte sagde sit job op og brød med kæresten: 'Nu gider jeg simpelthen ikke mere'

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Forårsstemning på Nørretorv

Annonce