Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Sange fra skarnbøtten

- Det er en grum, men også ret humoristisk bog, lyder det fra biblioteket. Foto: Vejle Bibliotekerne
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias Bent Hallers barske og varme fortælling om to drenges slingrende venskab i 1960’erne.

Vejle: Bent Haller kan bare det der med at skrive om de lidt skæve. Også i romanen ”Sange fra Skarnbøtten”, hvor han lader Jørgen fortælle historien om sit venskab med Poul. Jørgen er enebarn i en velstillet sagførerfamilie.

Poul hører til i det sociale boligområde kaldet Skarnbøtten, hvor han vokser op i en familie med en arbejdsløs far, som drikker for meget og bliver voldelig, når han er i arbejde. Jørgen er en stille, usikker dreng, udsat for mobning. Poul har lært at slå fra sig, men har ikke de samme muligheder som en dreng fra et borgerligt hjem. Så de to bliver venner, de kan bruge og supplere hinanden.

Haller bruger selv metaforen om gøgeungen, der bliver plantet i en anden fuglerede og stjæler føde og kærlighed fra de andre fugleunger. Således sniger Poul sig mere og mere ind i sagførerfamilien - om det er bevidst eller ej, skal jeg lade jer selv om at vurdere. Eller er det Jørgens forældre, der endelig får den søn, de drømte om og derfor kaster deres kærlighed (og penge) efter ham?

Annonce

En skæv fortæller

Det er genialt at lade Jørgen fortælle historien. Han er ret naiv - man kunne måske kalde ham lidt småt begavet - men når det bliver fortalt inde fra ham selv, er det noget, man som læser, må udlede af det, han fortæller. For eksempel, når han beskriver, hvordan han som voksen, eneboer, bruger en gammel tehætte som hue! Ja, så ser man ham for sig og tænker sit. Eller når han fortæller om den datter, han får og er alene med, da hun er helt lille. Han fortæller, at datteren tisser ved at lette ben ligesom en hund, og vi kan udlede, at det mere er hunden, der opdrager/passer barnet, end ham. Hun bliver da også fjernet fra hjemmet.

Annonce

Et tidsbillede af 1960’erne

Datterens mor var en del af det kollektiv, som flyttede ind hos Jørgen. Bogen foregår i 1960’erne og 1970’erne og i tidens ånd, på Pouls initiativ, frasiger Jørgen sig sin arvede sommerhusbolig, som så lægger hus til et kollektiv uden privat ejendomsret, uden faste parforhold, fællesmøder osv. Det går et stykke tid, men går så i opløsning.

Jørgens mor går også i opløsning. Hvorfor skal ikke fortælles her. Men først følger hun og sagføreren med tidens ånd. De bliver mere og mere laissez faire i deres opdragelse af Jørgen, sagføreren læser Land og Folk, moren kommer i kollektivtiden anstigende i løse gevandter og bare tæer og er ung med de unge. Bent Haller får skrevet meget fine tidsbilleder frem.

Poul får en karriere som musiker, bygger stort sommerhus tæt ved Jørgens, sandheder kommer frem, de mødes… måske for sidste gang.

Det er en grum, men også ret humoristisk bog. Bent Haller skriver for både børn og voksne. Han er fra 1946 og er stadig meget produktiv og udgiver mindst én ny bog om året.

Tak til Bent Haller for endnu en god, yderst velskrevet og vedkommende historie.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendte erhvervsfolk har holdt på hemmelighed i flere måneder: Nu afslører de planerne om at give Vejle et varigt Tour de France-minde

Annonce
Ugeavisen Vejle

Fie har en dyster side i sig: Hendes krop har netop fået den 12. fortælling om det "mørke" i livet - 'Men jeg er stadig en smilende og mild kvinde'

Annonce
Ugeavisen Vejle

Se kortet over Vejles bedste strande: Her kan du bade i rent badevand

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE

Vejlensere har strikket over 10.000 gule lapper: Sådan skal de nu syes sammen til en gigantisk Tour de France-førertrøje

Ugeavisen Vejle

De græssende dyr hjælper naturen på vej

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Videnskab i børnehøjde

Ugeavisen Vejle

De har mere end 25 års erfaring med skønhed: Tager også mændene under kærlig behandling

Ugeavisen Vejle

Færre unge søger mod de gymnasiale uddannelser i Vejle: På ét gymnasium er rektor dog 'lettet og meget tilfreds'

Ugeavisen Vejle

En billig by- og pendlerbil: Hyundai Bayon er et frisk pust i gadebilledet

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Vi maler byen gul

Ugeavisen Vejle

Vejle-restaurant i midtbyen er lukket: 'Jeg lavede danske mad, som mor ville have serveret den, men det var ikke nok'

Ugeavisen Vejle

Charlotte sagde sit job op og brød med kæresten: 'Nu gider jeg simpelthen ikke mere'

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Forårsstemning på Nørretorv

Annonce