Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Skyggen over det lette liv

Romanen Farvel til Berlin er absolut stadig læseværdig, lyder det fra biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekar Lisbeth Roed Christopher Isherwoods ”Farvel til Berlin” forlægget til musicalen ”Cabaret”.

Vejle: Christopher Isherwoods roman ”Farvel til Berlin” blev oprindelig udgivet i 1939. Forlaget Turbine genudgav den nyoversat i 2019 og har den med i deres Klassikerserie. Romanen er absolut stadig læseværdig. Den ER en klassiker og dermed evigt aktuel.

Isherwood var britisk forfatter, men blev amerikansk statsborger i 1946. ”Farvel til Berlin” er det litterære forlæg til musicalen og filmen ”Cabaret”. De fleste husker nok Liza Minelli i én af sine glansroller, som kabaretsangerinden Sally Bowles.

Romanen er også omsat til skuespil med titlen ”I am a camera”. Med netop denne sætning begynder romanen. På den måde etablerer forfatteren sin fortælleposition som passivt iagttagende. Christopher Isherwood boede i Berlin fra 1929 til 1933 og bogens fortæller har da også udlændingens blik på byen. Der er en ironisk distance til det fragmenterede og dekadente miljø, han befinder sig midt i.

Handlingen foregår i Berlin i perioden 1930-1933. Isherwood bor til leje i et pensionat hos frøken Schröder. Gennem ham lærer vi som læsere de andre lejere at kende, for eksempel jodlerinden frøken Mayer, den prostituerede frøken Kost og bartenderen Bobby. I pensionatet bor også Sally Bowles. En 19-årig naiv og selvoptaget kabaretsangerinde, som drømmer om at blive skuespiller og gift med en rig mand.

Isherwood underviser en jødisk pige Natalia Landauer i engelsk og lærer også hendes familie at kende. Familien, som tilhører det bedre borgerskab, udsættes for forskellige former for chikane, og først alt for sent indser de faren ved, at nazisterne får mere magt.

Annonce

Hvor går grænsen for "normalt"

Isherwood giver os indlevende portrætter af de mennesker han møder. Han beskriver de store sociale og økonomiske forskelle, der eksisterer næsten side om side i den hæsblæsende metropol. Netop kontrasterne er et af de gennemgående og effektive virkemidler i romanen. På en tur til øen Rügen beskriver han det lette ferieliv og de lyse badestrande. Byen Berlin står dermed tilbage som en mørk og skummel storby. Truet af ond nazisme og med en befolkning der krampagtigt forsøger at leve ”det lette liv”.

Christopher Isherwood beskriver og reflekterer over den tiltagende vold, død og trøstesløshed, borgerne udsættes for og lever med. Hvert kapitel i romanen tilføjer et nyt lag af dekadence og desperation til indtrykket af Berlin i tiden op til nazisternes magtovertagelse i 1933. Et centralt tema i bogen er, hvad folk vil finde sig i, og hvad de anser for at være ”normalt”, når deres livsvilkår ændres som følge af sociale og politiske forandringer.

En spændende og foruroligende tid – og en spændende, foruroligende og altid aktuel roman. Ja, faktisk havde Vejle Musical Teater planlagt at invitere Sally Bowles til byen og opbygge Kit Kat Club i Vejle, men vor tids foruroligende urede, coronaen, har væltet mange planer, så den prisvindende musical "Cabaret" er udskudt et år. I mellemtiden kan vi så på forskud sige goddag til "Cabaret" ved at læse det litterære forlæg "Farvel til Berlin".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce