Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: #SoMebøgerforunge

De tre romaner skildrer nuanceret, genkendeligt og solidarisk med de unge livet på de sociale medier; jagten på likes, drømmen om at blive influencer; seriøst lækker selviscenesættelse.
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler børnebibliotekar Kate Langgaard Bech ungdomsromanerne ”Likehunter”, ”Se mig” og ”Hybenhjerter” - nuancerede romaner for de 11 til 16-årige, der handler om identitet, selvværd og selviscenesættelse på de sociale medier.

Vejle: TikTok, Snapchat, Facebook og Instagram er en del af langt de fleste børn og unges daglige liv. De 12-18-årige bruger i gennemsnit 156 minutter om dagen på sociale medier (kilde: Mediernes udvikling i Danmark 2020).

For nylig omtalte medierne en blogger og influencer, der gennem flere år havde udgivet sig for at være uhelbredeligt kræftsyg. Influencerens positive updates om livet som patient blev fulgt af mange, og hun var et forbillede for kræftsyge. Selv var hun ikke kræftsyg, viste det sig, og hendes profil på Instagram er nu lukket.

Selviscenesættelse på de sociale medier er det gennemgående tema i ”Likehunter”, ”Se Mig” og ”Hybenhjerter”. Historien i ”Hybenhjerter” er meget tæt på nyheden om den falske blogger og influencer, og for Sara i ”Likehunter” og Alberte i ”Se mig” er spørgsmålet også, om de i længden er tro mod sig selv i deres profiler på nettet.

Annonce

Drømmer din datter om at blive influencer?

Silja i Sara Ejerbos ”Likehunter” gør i hvert fald, og Siljas stenalderforældre fatter ikke en dyt.

Silja i ”Likehunter” er på Insta, og hun drømmer om at kunne leve af at være influencer. Hun tænker hele tiden på Insta-posts, tager lækre billeder og tjekker likes. Det lykkes for Silja at blive ringet op af en agent (OMG), og det går godt for Silja, men hvor langt vil hun gå for at få flere følgere? De sponserede posts gør det svære at tagge med #ægtemig.

Alle der er aktive på de sociale medier kender sikkert til ønsket om at få mange likes. Romanen tematisere fint, hvad der kan ske, hvis antallet af likes og følgere bliver meget styrende for indholdet af opslag. ”Likehunter” er især for unge mellem 13 og 16 år. Romanen er fra serien Spurt, som er en god serie med korte bøger til unge

Annonce

Se mig!

Hovedpersonerne i Sanne Søndergaards roman ”Se mig” er Alberte og Zira. Gennem mange år var de uadskillelige og de allerbedste veninder, men noget gik galt mellem dem, og nu, hvor de går i 1. g på det samme gymnasium, gør de alt for at undgå hinanden. Uden Alberte er Zira alene, og selvom hun klarer sig godt i skolen føler hun sig dum, og selvom hun er ret pæn, oplever hun det ikke sådan. Hun hader sin mørke kropsbehåring og dellerne på maven.

Mens Zira er i krise, går det anderledes godt for Alberte. Hun bliver populær i pigegruppen på gymnasiet, og hun får stor succes som YouTuber. Alberte vinder Guldtuben. Hun er cool og kontrolleret på videoerne, tagger med #loveyourself og #truelove, og deler masser af gode råd ud, men hvor rolig og glad er Alberte egentlig i virkeligheden?

Sanne Søndergaards roman ”Se mig” er en realistisk roman om teenagerliv med identitetskrise, perfektionisme, selviscenesættelse og selvhad, og den kan læses af unge fra 14 år.

Annonce

Alt er ikke som det ser ud til

Lea i Jane Susanne Andersens ”Hybenhjerter” er også aktiv på de sociale medier. Hun er på Insta. Lea har ikke blot én profil på Instagram, hun har mange. Hun har profilen ”Veronika” og tagger med #ungmedcancer, og hun har ”Minna”, der optræder som Veronikas mormor. For at få ”ægte” mormorbilleder til Minna-profilen sniger Lea sig ind på et tilfældigt plejehjem. Minna er dement, men efter gentagne besøg hos Minna for at få flere mormorbilleder, opstår der en relation mellem de to.

Leas mange profiler giver hinanden kram og hjerter. I det virkelige liv får Lea ikke så mange kram. Siden bruddet med veninden Emilie, har hun været ret ensom, og Lea bliver mere og mere opslugt af det liv hun sætter i gang på Instagram. De mange hjerter og kommentarer hun modtager, holder hende fast i spillet, og det bliver svært for Lea at genetablere venskabet til Emilie og klassekammeraterne.

Susanne Andersens ”Hybenhjerter” kan læses af unge fra 11 års alderen. Den har fået Orlaprisen i kategorien ”Bogen man ikke kan lægge fra sig”, - og det kunne jeg da heller ikke. Som læser får man stor sympati for hovedpersonen Lea, selvom hun er på dybt vand med de mange falske profiler. Hun er ensom, og opslagene på de sociale medier giver hende en slags opmærksomhed og anerkendelse. Lea vil gerne genvinde sin gamle venindes tillid, men hun har svært ved at indrømme, at hun har begået nogle fejl. Romanen tematiserer ensomhed, løgn og sociale medier; og den ender med et håb om, at venskabet med Emilia kan genetableres.

De tre romaner skildrer nuanceret, genkendeligt og solidarisk med de unge livet på de sociale medier; jagten på likes, drømmen om at blive influencer; seriøst lækker selviscenesættelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce