Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler sommerhus-genren

I ”Sommer” er hovedpersonen, den nogle-og-tredive årige Peter, godt gift med barn og jetsetliv, men tomhedsfølelsen ligger på lur. ”Sommer” er fyldt med humor. Foto: Vejle Bibliotekerne
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias en række gode bøger, der alle har sommerhuset til fælles.

Vejle: Sidste års sommerferie blev for mange af os tilbragt i et dansk sommerhus. For nogen et ufrivilligt og enkeltstående alternativ til charterferien, for andre blev det så god en oplevelse, at de nu har købt deres eget sommerhus. Og hvordan leves livet så i sådant et dansk sommerhus? Ja, det har danske forfattere naturligvis skildret i litteraturen.

Parforholdsproblemer og livskriser

Der er forskellige kategorier indenfor ”sommerhus-genren”: Først vil jeg nævne nogle parforholdsromaner, for er der et sted og et tidspunkt på året, parforholdet må stå sin prøve, så er det i sommerhuset i sommerferien. Det har Benn Q. Holm og Katrine Grünfeld så mesterligt beskrevet i ”Sommer” og ”Sommerferie”.

I ”Sommer” er hovedpersonen, den nogle-og-tredive årige Peter, godt gift med barn og jetsetliv, men tomhedsfølelsen ligger på lur. ”Sommer” er fyldt med humor.

I ”Sommerferie” forsøger Johanne at opretholde illusionen om den lykkelige kernefamilie med mand og tre børn, men det hele bryder sammen i sommerhusferien på Fanø.

Og så er sommerhuset også et sted, mange søger hen, når de er i krise og trænger til at være alene og ”tænke over tingene”. Det ser vi i to nye, danske romaner. I Steffen Jacobsens ”Detox” har Annes far begået selvmord. Anne lever et liv på kanten, er bange for at have arvet faderens bipolare lidelse. En gribende fortælling om at miste og miste grebet om sig selv. Debutanten Kirstine K. Høgsbroe har inspireret til overskriften på denne artikel. I romanen ”Med hensyn til at blive ny” indfletter hun små dramatiske optrin (forfatteren er også dramatiker), som er trykt som små skuespilmanuskripter, dvs. med lokation, personer og replikker. Nogle af disse scener er hylemorsomme, og det rigtig godt fundet på at indlejre dem, især når man nu er dramatiker og bare kan det der med replikker. Knap så morsomt er det at være hovedpersonen, den yngre kvinde, som er taget i sommerhus. Hun er i krise. En roman om at finde sig selv, om veninder, kærester, forældre, sygdom og sorg.

Annonce

Sommerhusidyl

En anden subgenre er barndomsskildringerne. Og her har jeg haft stor fornøjelse af at læse Amalie Laulund Trudsøs ”Sommerhus”, som er en vidunderlig fortælling med lange somre i sommerhus. Jeg beundrer de forfattere, der som Amalie har så meget føling med det at være barn, at se verden fra barnets perspektiv, så læsere, der som jeg ikke er så god til at huske tilbage, alligevel får tanker, følelser og oplevelser fra egen barndom frem, når vi læser deres værker. Denne bog er fyldt med sand og salt, hybenpulver og brandmænd, leg og sommerferieveninder, forundring over den pubertære storebror og forundring over de voksnes verden og det liv, forældrene havde før de mødte hinanden. Pigens egen begyndende pubertet er nænsomt, fint og rammende beskrevet. Hvis du gerne vil have en modpol til de mange bøger om børn i dysfunktionelle familier, skal du læse denne om en næsten idyllisk opvækst med kærlige forældre - idyllen kun sporadisk afbrudt.

Idyl er der også i skuespiller Malene Schwartz’ barndomssomre i familiens sommerhus. Det har hun skrevet om i erindringsbogen ”Mit Tisvilde”. Her er fine beskrivelser af Tisvilde fra 1940’erne, 1950’erne, hvor solen altid skinnede, hvor dagene var lange, hvor der kun boede gode og rare mennesker. En varm og hyggelig bog med sjove anekdoter.

Og til slut skal nævnes Gitte Justs ”Sommerhuset - at eje en længsel” om journalistens første år som sommerhusejer og danskernes ferieliv gennem 100 år. En rigtig flot bog med masser af fine fotos.

Vælg dine foretrukne blandt de gode danske bøger og tag med litteraturen i sommerhus på Sjælland, Fanø, ved Limfjorden, Sejerøbugten, Tisvilde og Asserbo. Eller tag litteraturen med i sommerhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Irmas brevkasse: Datter vil ikke spise

Annonce