Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Tryllebindende fantasy for børn

Denne uges anbefaling er fantasyserien Spellslinger af Sebastian de Castell.
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler formidler Ulrik Eskekilde Nissen fantasyserien Spellslinger af Sebastian de Castell.

Bøger: Hvis du en dag skulle skrive en fantasyroman til børn og unge, hvordan ville du så starte?

Mon ikke du ville have en hovedperson, der af en eller anden årsag har mistet sine forældre, og som har en særlig evne eller et talent, der pludselig vækkes til live? Og så vil du nok inddrage en form for parallel verden, som kun de særligt indviede kender til, samt nogle venner og sammensvorne, der har andre (nødvendige) evner end hovedpersonen. Det lyder grangiveligt meget som Harry Potter eller Narnia – men det er opskriften på snart set alle fantasyromaner til børn og unge skrevet de sidste 70 år. Der er dog undtagelser, bl.a. Spellslinger-serien (på dansk Tryllebinder).

I seriens seks bøger stifter læseren bekendtskab med et velgennemtænkt westernagtigt univers. Det omhandler på ingen måde cowboys og indianere, men bipersonen Ferius Parfax, hovedpersonens mentor, har en del ligheder med de gamle cowboys - dog med mere mystik og meget mere sarkasme og humor. Hun er et bærende element i de første tre bøger i serien og omdrejningspunktet i de Castells udvidelse af universet med to prequels (nummer 0,5 og 0,6) samt i nogle af de korte noveller, som foregår mellem de seks udgivelser. De to prequels hedder henholdsvis Way of the Argosi og Fall of the Argosi, og det er netop, hvad Ferius Parfax er. Hun er argosier. En mystisk nomade, der kortlægger verdens skæbne og udvikling.

Annonce

En sarkastisk egernkat og en tragisk antihelt

Bøgerne byder endvidere på en småondskabsfuld egernkat, magiske korttrick og ikke mindst en antihelt. Seriens hovedperson præsenteres fra start som kvik ung mand, der er ved uddanne sig til mager, en form for troldmand. Desværre for Kellen, som han hedder, har han mistet evnen til at trylle, hvilket er mindre heldigt i et samfund, der udelukkende bygger på magi. Alle, som ikke består magerprøven, bliver andenrangsborgere - tjenere eller snarere slaver for resten af Jan’Tep-samfundet.

For at gøre ondt værre er Kellen søn af to af samfundets dygtigste magere, mens hans lillesøster spås en endnu større fremtid. For hver bog udvides universet markant, og sammen med sine få, men tro venner og forretningspartneren, egernkatten Reichis, oplever Kellen mange fantastiske og opfindsomme lande. I bog fem, Queenslayer (kun de første tre bøger er indtil videre oversat til dansk), kalder egernkatten Kellen for ”a tragic hero” - en ikke-helt, som egentlig bare flygter, indtil det ikke længere er muligt, og dermed ender med at gøre noget mere eller mindre heltemodigt. Kellen passer først og fremmest på sig selv og sin forretningspartner. Han er godt nok på de svages og udstødtes side, men hovedsageligt fordi omstændighederne har gjort, at han selv er en af dem.

Serien har naturligvis ligheder med flere andre fantasyuniverser, men den følger ikke de sædvanlige retningslinjer, hvilket kan være befriende. Nogle af jer kan måske huske tv-serien Firefly fra 2002-2003, som mesterligt blandede humor med rumopera- og westerngenrerne. En rumopera indeholder ofte melodramatiske elementer og en form for ridderromance, der ellers sjældent finder vej i science fiction-genren. Spellslinger­-serienindeholder absolut ingen science fiction-elementer, men der er en form for ironisering af melodramatik og ridderlighed. En form for ”fantasy western opera”.

Spellslinger-serien kan varmt anbefales til både det unge og voksne publikum, som kan lide at dykke ned i nye universer, der ikke tager sig selv alt for alvorligt, men i stedet indeholder humor, ironi, antihelte og ikke mindst en fræk, tyvagtig og sarkastisk egernkat.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ny forretning i Vestergade: Her er stilen helt anderledes end dansk

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Tag med til Mellemøsten i Vejle: Fem stærke bud på ting til boligen - udvalgt af Nader Hassan Ibrahim

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Gadepræst fortæller om sit arbejde ved kirkecafé

Ugeavisen Vejle

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Ugeavisen Vejle

På café i en smart bybil for Mokkaens skyld

Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Ugeavisen Vejle

Hun blev kaldt container-rotten: Dorit åbner forretning på Ternevej

Ugeavisen Vejle

Nu er det officielt: Guldskat er skrumpet men slår alligevel en verdensrekord

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Kunstneren og krimiforfatteren

Ugeavisen Vejle

Circle K er helt elektrisk: Vejle har fået sin første 300 kW ladestander

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Den olympiske fakkel kom til Vejle

Ugeavisen Vejle

Markant hjørneejendom får ny beboer efter at have stået tom i årevis: Det er så oplagt, at du næsten kan gætte, hvem det er

Ugeavisen Vejle

Spiderman er tilbage: Endelig åbner Lido Biograferne og caféen - husk mundbind og coronapas

Ugeavisen Vejle

Professor fra Vejle: Så døden i øjnene og fik to nye lunger

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: En gåtur efter frokosten

Ugeavisen Vejle

Lukkede sin forretning efter 33 år - og begynder nu på et nyt arbejdskapitel: Det bliver en fantastisk frihed

Ugeavisen Vejle

Farvel, burger - goddag, lakrids: Vejles nye slikbutik åbner på det skarpe hjørne ved Nørretorv

Ugeavisen Vejle

Under huden: Vis os din tatovering - vi vil høre din historie

Ugeavisen Vejle

Jelling Musikfestival tilføjer fire danske topnavne til plakaten: Kim Larsens kendte søn spiller for fjerde gang

Ugeavisen Vejle

Spådom holdt stik: Stigning i kommunens folketal slog alle rekorder, og et drengenavn var særligt populært blandt nyfødte

Ugeavisen Vejle

Hun gik på togskinnerne for at tage sit eget liv og var indlagt på psykiatrisk hospital i halvandet år: Sådan kom Trine på rette kurs

Ugeavisen Vejle

Når storesøsteren er mere spændende end lillesøsteren: Hyundai i30 N er en fuldendt fuldblodsracer

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: En norsk stavkirke i Vejles gader

Annonce