Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: YouTube for strikkenørder

De løse ender er bare nogle af de strikkenørder, du kan møde på YouTube. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias en inspirerende videopodcast for alle strikkeelskere.

Vejle: Hvis du ikke har prøvet at se videoer på YouTube, har du måske indtryk af, at YouTubere er unge, smarte mennesker, der lever af at reklamere for produkter - såkaldte influencers.

Men YouTube er meget mere end det. YouTube er for eksempel også for strikkere og det i alle aldre. YouTube er en guldgrube, hvis du lige skal have vist en strikketeknik. Hvis der står i din strikkeopskrift, at du skal strikke german short rows og har glemt, eller ikke ved, hvordan man gør. Ja, så kan du søge på YouTube.com, og så skal der nok være en venlig sjæl, der har lavet en tutorial (som man kalder det i YouTube sproget) og viser med film og lyd, hvordan du gør.

Udover såkaldte tutorials kan du finde masser af strikkepodcasts, som mange strikke-YouTubere kalder det, selvom vi oftest forbinder ordet podcast med lydreportager. Ved en typisk strikkepodcast viser YouTuberen, hvad hun/han selv har fået strikket færdig siden sidst, hvad vedkommende er i gang med at strikke, hvad vedkommende drømmer om at strikke. Og hvad får seerne så ud af det?

Annonce

Det kan give inspiration til kommende strikkeprojekter, det kan være anbefalinger/anmeldelser af forskellige typer og mærker af garn, strikkepinde og strikkeopskrifter. Det er hyggeligt at kigge med og kan for seeren føles som at være med i en fysisk eksisterende strikkeklub. Fænomenet strikkepodcast voksede da også meget under COVID-19 lockdown. Flere sprang ud som YouTubere, og flere kiggede med og følte et (strikke-)fællesskab - om end det kun foregik via skærmen.

Strikkehygge med De løse ender

At det så også kan føre til fysiske strikkevenskaber er vore lokale strikkepodcastere ”De løse ender”, alias Helle fra Brejning og Merete fra Egtved, et eksempel på.

De sprang ud som YouTubere for knap 3 år siden. Siden har de lavet 33 afsnit af deres strikkepodcast ”De løse ender”, i alt 30 timers udsendelser med strikkeinspiration, hygge og højt humør og med over 2500 faste følgere/seere fra hele landet (og udlandet). Medierne har også fået øje på ”De løse ender”, så der har været bragt en stor artikel i Hjemmet, og de har været med i radioprogrammet ”Det Gode selskab” på P5. Og så har det har resulteret i masser af strikkevenner, fortalte Helle og Merete ved et arrangement på Børkop Bibliotek for nylig. For de bliver jo genkendt, når de bevæger sig ud i verden. Folk kommer og hilser, når de for eksempel er til strikkefestival på Fanø. ”De løse ender” trak 40 strikkende kvinder til Børkop Bibliotek, der kom for at møde dem ”rigtigt”. Det blev et par timer med masser af hygge, masser af inspiration, snak og klikkende strikkepinde fra de 40 fremmødte, hvor de fleste kom fra omegnen og Vejle, men der var også strikkere fra Silkeborg og Holstebro.

Det er gratis for seerne at kigge med på en strikkepodcast som ”De løse ender”. YouTube tjener penge på reklamer, men tilbyder også en reklamefri version mod betaling. ”De løse ender” tjener ikke noget på det. Det er noget, de gør, fordi de synes, det er sjovt, og fordi de selv nyder at kigge på andres strikkepodcast.

Der findes strikkepodcast, der har det som levevej. Det er gratis at se alle podcast, men nogle YouTubere appellerer til seerne om at donere penge, donere så meget, som man kan undvære, så meget, man synes ”det er værd”. Det er altså frivilligt, om seerne vil betale for at kigge med.

Et eksempel er den meget professionelle kanal ”Fruity knitting”, som har været drevet af et australsk ægtepar bosiddende i Tyskland. De har vist egne strikkeprojekter, lavet interviews med designere og garnproducenter og de har lavet rejsereportager. Forrige år var de for eksempel på Fanø, hvor de viste Fanødragter, var på det lokale bryghus og interviewede strikdesigneren Christel Seyfarth. Oftest er fokus på håndarbejdet i strikkepodcast, men nogen gange kommer der også privatliv ind. Det gjorde der også i ”Fruity knitting”, da manden fik kræft og døde. Denne private tragedie blev delt med kanalens over 70.000 abonnenter.

Denne artikel handlede om strik på YouTube, men den kunne lige så godt handle om alle mulige andre hobbyer. Har du en hobby, findes der sikkert også en YouTube-kanal ”nær dig”.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Eksport af oste fra DOFO

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Konen drikker alt for meget

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En rigtig julehistorie for hele familien

Ugeavisen Vejle

Hed december med sexlegetøj og blid bondage: De er pivfrække i Vejle Ø

Ugeavisen Vejle

Hver tredje vejlenser har en i omgangskredsen: Det bør være en pligt at hjælpe, og man får det godt med sig selv

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Her er alle navnene: Rock i Byparken har programmet klar til 2022

Ugeavisen Vejle

Psykiater i Vejle: Dette er din superkraft - brug den, hvis du vil være glad og lykkelig

Ugeavisen Vejle

Skøjtebanens køleanlæg er kollapset: Kommunen lejer sig til is i Mariaparken

Ugeavisen Vejle

Islandsk trold mere levende end nogensinde: Hun tager børnene med på en rejse

Ugeavisen Vejle

Glem alt om luksusfælder: Slut med at unge skal gå konkurs

Ugeavisen Vejle

Bryggen i Vejle bliver elektrisk: Her får du alt at vide om elbiler

Ugeavisen Vejle

Vejles nye værtinde: Navnet er Victoria - og du må spørge hende om alt muligt

Ugeavisen Vejle

Lukket café skabte problemer bag lågen: Men så trådte Tortilla Flats til

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Som at tage et bad i honning

Ugeavisen Vejle

Nu er sidste etape af rækkehuse åbnet for udlejning: Der er rift om boligerne trods kras kritik

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Svigermor styrer hele familien

Ugeavisen Vejle

Mange er vilde med det: Den sjove og rå Dacia Duster er fortsat Old School

Ugeavisen Vejle

Her blev juletræerne hentet: Se video, da det tunge grej måtte i brug, og da kommunens mand røg til tops i juletræet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Rostævne i Vejle Havn

Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Ingen jul uden havregrynskugler

Ugeavisen Vejle

Vejlenser vinder 50.000 kroner: Simon er frankofil, og vil bruge pengene på mad og teknikker

Ugeavisen Vejle

Tyve stak af med milliondyr luksusbil: Nu udlover Kenneth en kæmpe dusør

Annonce