Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Politiets biler - bilnørderi for voksne

Hvis du er interesseret i politiets biler, bør du kigge nærmere på denne bog, der tager politiets køretøjer under kærlig behandling. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler bibliotekar Anita Elleby bogen "Politiets biler" af tidligere vicepolitikommissær Erik Kristoffersen og journalist Jakob Andresen.

Vejle: Har du nogensinde oplevet en patruljevogn indefra og undret dig over mærke eller model? Eller er du bare interesseret i politiets biler? Så bør du kigge nærmere på denne bog, der tager politiets køretøjer under kærlig behandling.

”Politiets biler” er udgivet i 2018 i hundredeåret for købet af den første egentlige politibil i Danmark.

Det er sjældent at møde en bog for voksne, der handler om politiets biler, og bogen er rigt illustreret med fotos af de mange forskellige bilmærker og modeller, som politiet gennem tiden har benyttet sig af: Opel Kaptajn, Volvo Amazon, Ford Taunus, Opel Rekord, Mercedes Sprinter, VW Passat og mange andre.

Annonce

Det hele startede med "Badekarret"

I sommeren 1917 lejede Frederiksberg politi en åben vogn i fire måneder, fordi det blev for dyrt med lejede drosker (taxier). Allerede i efteråret samme år blev det besluttet, at politiet skulle indkøbe egne køretøjer. Samme udvikling kan man følge hos Københavns Politi, der i 1918 tog "Badekarret" i brug. Det var en specialbygget udrykningsvogn med plads til 10 betjente bygget hos Thomas B. Thrige i Odense. Tilnavnet "Badekarret" skyldtes det noget ufikse udseende.

Det var en stor lettelse i politiets arbejde at kunne transportere sig selv og dets "kunder", hvilket først skete i større omfang i 1950’erne. Inden da måtte betjentene benytte sig af eksisterende transportmidler på tværs af landsdelene. Det kunne således været nødvendigt at transportere arrestanter i toget, hvis de skulle flyttes fra et fængsel til et andet.

Annonce

Teknisk udvikling og masser af udstyr

Politiet i Danmark har i vore dage til hver en tid omkring 2.500 biler på landsplan, og de udskiftes typisk efter at have kørt 100.000 km. Et afsnit i bogen præsenterer, hvilke krav Rigspolitiet stiller i forbindelse med indkøb af nye køretøjer. Der er tale om en lang række krav til såvel køreegenskaber som specialudstyr.

Modellerne har med tiden skullet tilgodese behovet for bedre plads, blandt andet til politifolk iført sikkerhedsvest og en stadigt stigende mængde udstyr i bagagerummet. I dag er patruljevognen et moderne kommunikationscenter, der konstant er online, hvilket blandt andet er nødvendigt for den automatiske nummerpladegenkendelse.

Politiet i Grønland og på Færøerne har andre behov, når det gælder patruljevogne. De skal kunne lidt mere end dem i andre politikredse i Danmark, og man vil derfor her se politiet køre i terrængående firehjulstrækkere.

I bogen er der også blevet plads til et afsnit om politimorderen Palle Sørensen. Som i resten af bogen er fokus på bilerne, og der er fotos af de implicerede biler: politiets Ford Zephyr Mk III og Volvo PSV544 samt Palle Sørensens Simca Versailles.

Forfatterne bag bogen er tidligere vicepolitikommissær Erik Kristoffersen og journalist Jakob Andresen. Erik Kristoffersen gik på pension i 2013 efter en lang karriere i Politiet, hvor færdsel og køretøjer havde spillet en central rolle gennem det meste af hans arbejdsliv. Jakob Andresen blev færdiguddannet som journalist i 2011 og arbejder til daglig i DR Nyheder. Han har gennem flere år interesseret sig for både biler og politiets arbejde.

Fortællingen om politiets biler er i sig selv et stykke danmarkshistorie, der på fascinerende vis afspejler den utrolige tekniske udvikling gennem 100 år.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

FestiVejle: Heksen overlever et år mere, mød hende på Rådhustorvet

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Stuur, stuur nummer i Vissingsgade

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Sådan får dit barn en aktiv sommer i Vejle

Ugeavisen Vejle

Italiensk frokost og farverige cocktails: Hyggelig indvielse af ny cocktailbar

Ugeavisen Vejle

'Egtvedpigens Fodspor' blev kvalt i sin egen succes: Vejle Kommune er mere tys-tys med ny vandrerute

Ugeavisen Vejle

Sommerferien begynder på biblioteket: Mød en kendt YouTuber

Ugeavisen Vejle

Musical i Vejle: Morten med i Midt om Natten

Ugeavisen Vejle

Gentagne oversvømmelser: Sportsfiskernes klubhus skal rives ned og bygges igen

Ugeavisen Vejle

Vejle skal have grønne busser: Vil reducere CO2-udledningen med 75 procent

Ugeavisen Vejle

Test af Kia Sorento: Skal man vælge plug-in hybrid eller diesel

Ugeavisen Vejle

Populær podcast: Nu som show i Vejle Musikteater

Ugeavisen Vejle

Tramp i pedalerne: Voksne skal træne cykelbalance og trafiksikkerhed

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En barsk og kærlig barndom

Ugeavisen Vejle

Kun fantasien sætter grænser på kunstnerisk Summer Camp

Ugeavisen Vejle

Kåret som årets tillidsrepræsentant i Vejle Kommune

Kultur

Irmas brevkasse: Datter vil ikke spise

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Byens gamle hospital

Ugeavisen Vejle

Nancy kan ikke lade være med at skrive: Har netop udgivet nye bøger i sin fantasy-serie

Ugeavisen Vejle

Se billederne: Revyen i Skyttehuset svirper til politikerne

Ugeavisen Vejle

Navne: EDC Erhverv ansætter Arne Kristensen som partner

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Teaterfest i Skyttehushaven: Shakes lover kærlighed til alle

Ugeavisen Vejle

Glem alt om tøjkrise: Fem trin til at finde din personlige stil

Annonce