Annonce
Ugeavisen Vejle

Bidende kold uretfærdighed

Cory Lambert spilles overbevisende af Jeremy Renner. Foto: Scanbox

Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekar Katrine Bjærge Skøtt dvd-filmen "Wind River", som forener krimi, natur og indignation over USAs behandling af sin oprindelige befolkning.

Annonce

Store familietragedier, uendelig sorg og bidende kold uretfærdighed. Det lyder måske ikke lige som en film, man har lyst til at hygge med hjemme i sofaen. Men det bør man.

Vildtjægeren Cory finder en ung kvinde død i Wind River indianerreservatet i Wyoming i USA's nordvestlige hjørne med store vidder, storslået natur og få mennesker.

Hun er frosset ihjel, barfodet på flugt gennem sneen. Pigen var veninde med Corys datter, som døde på samme måde nogle år tidligere, og det kaster ham naturligt tilbage i sin egen tragedie. Dødsfaldet betegnes som mord og den unge og uerfarne FBI agent Jane bliver tilkaldt som den eneste, da reservater ikke rangerer højt på prioriteringslisten.

Hendes naive tilgang bliver modtaget med hovedrysten af de lokale, og hun kommer til at mærke trøstesløsheden blandt indbyggerne på egen krop. Hun beder Cory om hjælp, da han kender det enorme naturområde bedst. Og han kender såvel indianernes som de europæiske indvandreres natur. Seeren bliver fra starten fanget ind af den mest utrolige og storslåede smukke natur i Wyomings snedækkede bjerge - en natur, som man kan dø af. Man kan mærke kulden helt ind i knoglerne - både den fysiske kulde, som slår ihjel, og den hjerteskærende kulde, som gennemsyrer indbyggernes fælles resignation.

Taylor Sheridan har tidligere været manuskriptforfatter på "Sicario" og "Hell or High Water", men dette er hans debut i instruktørstolen. Det er tydeligt, at han har et budskab - budskabet om "udkants-USA", hvor dagligdagen er præget af at være helt uden for indflydelse. Der er langt fra den store flodsteppe, som Wyoming betyder, til regeringsbyen Washington DC.

Filmen er en meget spændende krimi/thriller, hvor man bliver fanget af opklaringen og det actionprægede politiarbejde; men det er egentligt sekundært. Den underliggende tone er hele tiden modløshed og sørgmodighed. Det er tragedien, sorgen og uretfærdigheden, som fylder - især bagefter. Midt i al elendigheden og håbløsheden slutter filmen dog med et (meget) lille snert af håb i de to fædres fælles forståelse af deres egen sorg.

Annonce

Underholdning og omtanke

Vi behøver jo ikke at blive mindet om, at mange mennesker i verden lever under forfærdelige forhold; for det ved vi godt. Med denne film bliver man dog mindet om det, og det føles som en spand koldt vand. Det enorme svigt og store uretfærdighed over for en bestemt befolkningsgruppe lader en tilbage med en følelse af forfærdelse. Og man føler også en smule trøsteløshed, når man har set filmen færdig. En svær blanding af en god underholdningsfilm og så tristheden over, hvordan nogle grupper af mennesker (stadig) lever i 2018. Filmen er baseret på virkelige hændelser...

Det skal ikke være en hemmelighed, at filmen også blev lånt med hjem på grund af hovedrolleindehaveren Jeremy Renner, som er kendt fra blandt andet "The Hurt Locker", "Mission Impossible" og "Avengers". Og man bliver ikke skuffet! Han spiller fremragende - og det gør de andre skuespillere for øvrigt også - heriblandt Elizabeth Olsen som Jane og Graham Greene som reservatets egen politichef Ben.

Filmen har vundet flere priser; både i Cannes og som bedste film til American Indian Film Festival. Den kan lånes gennem biblioteket på både dvd, blu-ray samt på www.filmstriben.dk (streaming).

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Nøgne værker i Havnegade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jacob Bank bliver professionel

Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Annonce