Annonce
Ugeavisen Vejle

Byplanlæggeren, som elsker små projekter

Birger Lilja Kristoffersen vil som formand for Grundet Lokalråd gerne være med til at gøre området bedre for beboerne - blandt andet ved at udvikle de grønne fællesarealer. Foto: Mette Mørk
Lokalrådet for Grundet blev til på baggrund af en indignation over Vejle Kommunes planlægning i området. Og af stor interesse for at udvikle de grønne fællesarealer.
Annonce

Grundet: Birger Lilja Kristoffersen har det godt med at involvere sig. Han har været projektmager i sit arbejdsliv som arkitekt og byplanlægger. Og han er det også som pensionist.

Han er formand for Grundet Lokalråd, som blev dannet i 2018. Rådet består af repræsentanter for otte grundejerforeninger, der ligger mellem Store og Lille Grundet.

Rådet blev dannet på baggrund af en indignation over en lokalplan, der lagde op til en meget tæt bebyggelse uden de grønne friarealer, som ellers kendetegner området.

- Vi var fortørnede over, at planerne afveg fra de hidtidige planer for området, siger Birger Lilja Kristoffersen, der bor i bofællesskabet Lille Grundet og var med til at etablere det i 1985.

Vi mener, de grønne områder kan gøres meget bedre for mennesker, dyr og planter.

Birger Lilja Kristoffersen

Annonce

Vandt førstepræmie

Det førte til debat, indsamling af underskrifter og en beslutning om, at man skulle have et fælles talerør i form af et lokalråd.

Siden har lokalrådet også arbejdet med udvikling og grønne visioner. Det har blandt andet ført til, at området vandt førstepræmie i en idékonkurrence, Vejle Kommune havde udskrevet.

- Vi mener, de grønne områder kan gøres meget bedre for mennesker, dyr og planter, fortæller han, der vandrer, cykler, ror kajak og i det hele taget nyder naturen.

Der blev indkaldt til borgermøde, og med hjælp fra konsulenter fra "Vild Med Vilje" blev der beskrevet et projekt, som skal bringe liv i de grønne områder. Det handler blandt andet om at forvandle fælles arealer til blomstrende græsland, sommerfuglehaver, naturlegepladser, vådområder og sætte falkekasser op.

Ideerne er givet videre til grundejerforeningerne, som sammen med lokalrådet skal føre dem ud i livet i 2020.

Annonce

Sammen kan vi flytte meget

- Jeg vil gerne være med til at gøre vores lokalsamfund bedre, siger Birger Lilja Kristoffersen om baggrunden for sit engagement.

Han mener, at hvis man gør noget sammen og ikke bare vil være sig selv, så kan man virkelig flytte noget. Det har vist sig, at den holdning deles af mange i området.

Selv følger han med i projektet "Sundhedsskoven", som skal komme patienter på Vejle Sygehus, Kræftens Hus, psykiatrien og borgere i Vejle i almindelighed til gode.

- Det er et godt projekt, som kræver, at de lokale naboer involverer sig.

Et andet initiativ retter sig mod Nørremarkshallen som et samlingssted for det nye og gamle Nørremarken.

- Hallen er ikke indbydende i dag og henvender sig kun til sportsudøvere.

Han forestiller sig, at det tidligere cafeteria kunne opgraderes til brugbare lokaler, og man kan få sat borde og bænke op på det store grønne areal ved hallen, så man får lyst til at mødes der.

Dit lokalråd

De 33 lokalråd er vigtige bindeled mellem lokalområderne og Vejle Kommune. Vi præsenterer formændene for lokalrådene i ugeavisens område. Serien er blevet til i et samarbejde mellem Vejle Kommune, din lokale ugeavis og Vejle Amts Folkeblad.
Annonce

Masser at arbejde med

Der er masser at arbejde med i området. Alene i den grønne vision ligger der ideer til 10-15 år frem i tiden.

- Det gælder om at holde gryden i kog, siger formanden, der glæder sig over kommunal støtte til det lokale udviklingsarbejde med gode råd, penge og kurser.

Og hvordan gik det så med den oprindelige protest over lokalplan 1207?

Jo, der blev lyttet til borgerne og lokalrådet. Antallet af nye boliger blev reduceret, en lille grøn kile blev sikret, og trafikken fra den nordlige del af Grundet blev ikke ført ad Grundet Ringvej gennem den sydlige bydel.

I stedet er der etableret en bussluse, så kun cykler, fodgængere og på et tidspunkt en bus kan føres igennem, fortæller Birger Lilja Kristoffersen.

Birger Lilja Kristoffersen, formand for Grundet Lokalråd

Pensionist, 67 år.

Gift med Winnie, som han har kendt siden 1. klasse. Parret har to voksne sønner bosat i København, et barnebarn og endnu et på vej.

Uddannet arkitekt, primært arbejdet med byplanlægning.

Opvokset i København, flyttede til Vejle-området i 1982 på grund af et godt jobtilbud.

Været ansat hos Vejle Amt, Trekantområdet Danmark, Vejle Kommune, Cowi, Kujalleq Kommune (Sydgrønland).

Med til at etablere bofællesskabet Lille Grundet.

Friluftsmenneske, ror kajak, cykler, vandrer, camperer. Parret har hytte på fjeldet ved Narsaq. Medlem af Nimbus-klubben - kører sommerture på sin veteranmotorcykel.

Vi skal leve i en bedre balance med naturen

Hvad er du mest stolt af i dit lokalområde?

Naturen

Hvis du var ejendomsmægler, hvordan skulle salgsteksten lyde?

Tæt på naturen, tæt på byen. Du kan cykle eller gå og være i teatret eller ved fjorden på 10 minutter.

Hvilken plet viser du en udenbysgæst?

Så skal vi gå op ad bakken, hvorfra vi kan se hele Grundet-området, skoven og Nørremarken.

Hvordan skulle området gerne have udviklet sig om 10 år?

Den grønne vision er realiseret, så vi lever i en bedre balance med naturen. Mange nye initiativer har ført til et større fællesskab mellem beboerne.

Hvad trænger til at blive gjort inden for det kommende år?

Vi skal have realiseret nogle af forslagene i den grønne vision. De mest lavpraktiske som at så blomster i rabatter og oprette høslette.

Din største bekymring for lokalområde?

At bilismen i området fortsat tager til, og at den store udstykning, Grundet Skovby, hægtes på vores område trafikalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Koncert i Mølholm Kirke

Annonce