Annonce
Ugeavisen Vejle

Covid-19: Diabetespatienter er bekymret

I Vejle Kommune lider 4.125 borgere af type 2-diabetes og 625 af type 1-diabetes. Arkivfoto
Mange mennesker med diabetes er bekymrede for at blive smittet med covid-19 og for at blive alvorligt syge, hvis det sker. Det viser ny dansk forskning, som Diabetesforeningen har bidraget til.
Annonce

Vejle: 4.750 mennesker i Vejle Kommune har diabetes.

En ny undersøgelse viser, at 56 procent af diabetikerne frygter, at deres lidelse vil medvirke til, at de bliver alvorligt syge, hvis de får covid-19. Og samtidig er 28 procent bange for, at de ikke kan styre deres diabetes, hvis de bliver syge med coronavirus.

Den store bekymring blandt diabetespatienter er ikke blevet mindre af, at der gennem corona-krisen har været stor usikkerhed om, hvem der er i risikogruppen for at blive alvorligt syg.

I Diabetesforeningens lokalafdeling i Vejle kender de til problemet med corona-bekymringer.

- Vi har i lokalforeningen være nødsaget til at lukke alle vores aktiviteter ned, siger lokalformand Tommy Bro Christensen i en pressemeddelelse.

- Man skal naturligvis følge de generelle retningslinjer, og måske være særligt opmærksom på at spritte hænder af og holde afstand i forhold til andre, tilføjer han.

Annonce

Indsnævrer risikogrupperne

I begyndelsen opererede Sundhedsstyrelsen med et forsigtighedsprincip, hvor alle med diabetes blev regnet i risikogruppen på baggrund af, hvem man normalt vurderer til at være i risikogruppen for influenza. Nu har man imidlertid data til at indsnævre risikogrupperne yderligere.


Vi skal nok regne med, at definitionen af risikogrupper og hvem, der er i øget risiko, løbende vil blive opdateret i takt med, at der kommer flere data.

Ulrik Pedersen-Bjergaard, overlæge


Sundhedsstyrelsen opererer nu kun med en gruppe af personer i øget risiko i forhold til den brede befolkning. Her er diabetikere, der har et velreguleret langtidsblodsukker under den anbefalede værdi, ikke i højrisikogruppen.

Men det er diabetikere med et dårligt reguleret blodsukker (HbA1c > 70 mmol/mol) - uanset diabetes-type. Og de skal især være varsomme, hvis de samtidig lider af svær overvægt med en BMI over 30, hjertekarsygdom eller svær nyresygdom.

Annonce

Hold øje med anbefalinger

Ingen ved, hvor længe COVID-19 vil være i vores samfund. Og vi kender ikke det fulde billede af, hvordan virussen påvirker mennesker med diabetes, så derfor bør man stadig tage sine forholdsregler, mener overlæge.

- Vi skal nok regne med, at definitionen af risikogrupper og hvem, der er i øget risiko, løbende vil blive opdateret i takt med, at der kommer flere data. Min bedste anbefaling er at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer for samvær og hygiejne, tilstræbe et fornuftigt langtidsblodsukker og at tale med sin læge, hvis man har konkrete bekymringer, siger Ulrik Pedersen-Bjergaard, overlæge på Nordsjællands Hospital. /lasau

Diabetes i tal

Mindst 267.350 danskere lider af diabetes. Type 2-diabetes er mest udbredt og udgør mellem 80 og 90 procent af det samlede antal tilfælde

I Vejle Kommune lider 4.125 borgere af type 2-diabetes og 625 af type 1-diabetes.

Antallet af mennesker med type 2-diabetes forventes at stige til 7.347 i 2030.

Det anslås desuden, at 1.308 har type 2-diabetes uden at vide det.

Tallene stammer fra Sundhedsdatastyrelsens Register for udvalgte kroniske sygdomme og svære psykiske lidelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

En grammofonpladekunstner

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Julemarked på Søndertorv

Annonce