Annonce
Ugeavisen Vejle

De gode gamle dage på gågaden i Vejle: Fem steder vi ikke bare glemmer

Mange vil kunne huske burgere, bagte kartofler og milkshakes fra Hendé, der åbnede i 1979.  Arkivfoto: Allan Simonsen
Verden forandrer sig, og forandring fryder. Men en gang imellem er det sjovt at tænke tilbage på steder, der har været med til at forme vejlenserne og livet i byen. Her har du fem steder, der alle på hver deres måde var fyrtårne i Vejles bybillede.

Vejle: - Jeg glemmer aldrig den første smag af det søde, gyldne flødebolsje...

Reklamen fra den tyske slikproducent er skrækkelig, men på ét punkt rammer den hovedet på sømmet. I gamle dage var alting godt - ja, bedre end godt.

I de gode gamle dage kælkede vi i meterhøje driver hver vinter, solen skinnede fra en skyfri himmel om sommeren, og badevandet var varmt. Gågaden vrimlede med mennesker, butikslivet blomstrede og alle var bare lidt mere glade, opstemte og positive.

Husker du? Det gør vi. Her beskriver avisen fem steder, der var engang. Fem steder, som nogle vejlensere helt sikker savner. Det er ren nostalgi.

1 Hendé

Det var hos Hendé, mange fik smag for bagte kartofler. Burgerne var da også gode. Venner og veninder, unge mænd og kvinder frekventerede stedet, der gennem årene havde forskellige placeringer i Vejle, blandt andet i Søndergade og i Torvegade, hvor der i dag er Eventyr Sport. Kun i Vejle kunne man besøge Hendé, der åbnede i 1979 - som "den første burgerbar i Jylland", skrev avisen 17. december for 42 år siden. Menuen stod blandt andet på milkshakes, bagte kartofler med skinke og dressing - og selvfølge en klassisk Hendé Burger.

2 El Paso

De legandariske sadler i baren hos El Paso. Arkivfoto: Steenberg Reklamefoto

Skål! El Paso er en by i Texas, men El Paso var også et værtshus, som Tove Andersen og Tonny Lauritsen åbnede i Torvegade 11. Stedet slog saloondørene op i 1974. I omkring 20 år satte vejlenserne sig til rette i sadlerne og på de solide træstole i det smalle, lidt dunkle lokale. Væggene var beklædt med store træbjælker og på flere sæder lå der koskind. I bund og grund et brunt værtshus, hvor der blev skænket i store krus, drukket af flasken - og af de små glas, gerne fyldt med Gammel Dansk.

3 Drejeskiven

Mangen en lp-plade og cd-skive i og omkring Vejle har dette lille gule klistermærke monteret på bagsiden, hvilket vidner om, at albummet er købt hos Jørgen Andersen i Drejeskiven. Arkivfoto

Det er så let i dag. Musikken spiller næsten af sig selv, "uden sjæl", vil mange mene. I de gode gamle dage glædede musikelskere sig til det næste besøg hos Drejeskiven i Orla Lehmannsgade, hvor der var rift om de nye udgivelser. Nålen sad i rillen, bøfferne sad på ørerne - og alle kunder kunne blive klogere på tidens lyd. Og når man stod dér, blandt de sorte og blanke skiver, var man en del af noget stort. Et musikalsk sammenhold på tværs af alder, status og køn. Drejeskiven lukkede i år 2000.

4 McDonald´s

Hjørneforretningen lukkede i 2016. Arkivfoto: Flemming Larsen

Svanen kan stadig ses på muren, hvor det tidligere Svane Apotek lå placeret. Men der er ingen tegn på, at "den gyldne måge" har hængt på bygningen for enden af Nørregade. Det har den dog, i hvert fald indtil 2016, hvor McDonald's i hjørnebygningen på Dæmningen lukkede efter 21 år. I dag er det lidt svært at forestille sig en midtby uden en af de helt store fastfood kæder. Selv om ingen ønsker byen beklædt med burgeraffald, var den lille Mc-D et velplaceret, hyggeligt mødested for unge - og alle dem, der havde det bedst med walk-in fremfor drive-in.

5 Under palmerne

En lørdagsfrokost med fri entre til livemusik i Torvehallernes væksthus var et tilløbsstykke. Arkivfoto

En lørdag formiddag på gågaden kunne sagtens ende under palmerne i Torvehallerne, hvor der blev skænket kolde fadøl til lyden af livemusik. En gratis oplevelse, hvor forskellige orkestre skabte fantastisk stemning i Væksthuset. Om det var Søren Krogh, der fortalte historier med sin musik - eller en udenbys trio, der leverede insisterende bossanova og lyttevenlig standard-jazz, kunne komme ud på et. En lørdagsfrokost for 20 år siden - med gratis livemusik, en sandwich og en fadbamse - fik altid mundvigene til at pege opad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Rock i Byparken: Her er navnene

Annonce