Annonce
Ugeavisen Vejle

De ringer fra New York: Vejle-virksomhed med 20 ansatte har verdensry

I forbindelse med indvielsesfesten drøfter maleri- og muralkonservator Theodora Boyadzhieva, Konserveringscenter Vejle gel-afrensning på skulpturer med konservatorkollega Anette Aalling. Foto: Stjernegaard Fotografi
Konserveringscenter Vejle er netop blevet udvidet for 30 millioner kroner. Det har plads til at gemme og beskytte kulturarv og giver rådgivning på verdensplan om, hvordan sjældne gamle ting og oldsager bevares til fremtidige generationer.

Vejle: De ved godt, hvor de skal ringe hen, folkene på Metropolitan Museum of Art på 5th Avenue i New York, hvis de sidder med et spørgsmål om konservering. De ringer til Vejle.

På sin hjemmeside præsenterer "The Met" sig med "New York-talk" som "et af verdens største og fineste" kunstmuseer. Så det var ikke hvem som helst, der lod fem medarbejdere sidde i møde for at høre, hvordan de gør på Konserveringscentret i Vejle. Dermed også sagt, at konserveringscentret ikke er "hvem som helst".

- Vi har også været ude for, at et museum i Australien bedt om gode råd, og den henvendelse gik ud til alle museer i Australien samt til centret på Maribovej i Vejle, fortæller direktør Lise Ræder Knudsen.

Annonce

Udvider for 30 millioner kroner

Konserveringscentret med det internationale ry har netop oprustet med en tilbygning til 30 millioner kroner. For det beløb har man fået en tilbygning på 2900 kvadratmeter, så der nu er i alt 10.500 kvadratmeter at arbejde på. Det har blandt andet gjort det muligt at samle arbejdet i Vejle. I 2018 fusionerede centret med Konserveringscenter Vest i Ølgod, og nu er der 20 medarbejdere samlet i Vejle.

Byggeriet har været forsinket af både coronaen og besvær med at finde og fastholde underleverandører i den ophedede byggebranche. Bygningen, der skulle være klar i marts, blev først afleveret nu, og magasinet var tre en halv måned forsinket.

Byggerierne er projekteret af Tegnestuen Mejeriet og udført af entreprenør Anton Knudsen A/S.

Opgaverne er konservering, restaurering, udstillingsteknik og rådgivning samt magasinering af kunst- og kulturarv. Der udføres også arbejde for kirker, erhvervsvirksomheder og private.

Annonce

Nye kunder strømmer til

Sikkerhed og kvalitet er i top og nye kunder strømmer til, så medarbejderstaben er blevet udvidet for at kunne følge med opgaverne.

Vi valgte at sætte grænsen for rummets størrelse ved, at det skulle kunne rumme togvogne.

Lise Ræder Knudsen, direktør for Konserveringscenter Vejle

Men hvad har man så fået for pengene? Svaret er et konserveringsværksted i kæmpestørrelse.

- Vi valgte at sætte grænsen for rummets størrelse ved, at det skulle kunne rumme togvogne, fortæller Lise Ræder Knudsen.

Lige ordet jernbanevogn vælger hun med velberådet hu. En kommende opgave for konserveringsværkstedet bliver at sætte Danmarks første kongevogn i stand. Den har senest fungeret som kolonihavehus, og den har det af forståelige årsager ikke for godt. Vognen er fra 1854, hvor kong Frederik den Syvende fik den ved åbningen af jernbanelinjen Flensborg-Husum.

Ingen kan se det, men dette maleri fra Randers Kunstmuseum viser under de øverste lag malering et helt andet motiv. Foto: Konserveringsværkstedet i Vejle

Ud over det egentlige konserveringsarbejde med at sætte ting i stand, så tilbyder konserveringscentret også at opbevare ting for museer. Det sker i klimastyrede omgivelser. Desuden rådgiver centret om bekæmpelse af skadedyr, der er alle konservatorers arvefjende. Der bruges tre metoder: Frysning ned til minus 38 grader, varmebehandling op til 56 graders varme inklusive befugtning samt placering i iltfri nitrogenomgivelser. Fællesmagasinet har samtidig den fordel, at det er lykkedes at reducere energiforbruget med 98 procent.

- Noget af det mest spændende er at få en detektivopgave, hvor man skal kunne løse hvad som helst - også ud over standardopgaverne. Vi skal kunne få genstandene til at tale til os og give oplysninger fri.

Da maleriet kom under røntgenapparatet, viste sig dette motiv under de nu synlige lag maling. Foto: Konserveringsværkstedet i Vejle

Hvad det helt konkret betyder, illustrerer hun med et eksempel. Fra Moesgaard Museum fik konserveringscentret en vinkrukke, der var omkring 2000 år gammel. Der var svage rester af bogstaver, og det lykkedes for centret at få dem frem, så man kunne se, hvad der oprindelig stod på krukken. Et andet eksempel er, at et maleri blev røntgenfotograferet, og det blev afsløret, at der var et helt andet maleri under det øverste lag maling.

Konserveringscentret i Vejle er landets største og har 34 museer som kunder, og det svarer til en tredjedel af landets museer. Der udføres også arbejde for kirker, erhvervsvirksomheder og private.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ny forretning i Vestergade: Her er stilen helt anderledes end dansk

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Tag med til Mellemøsten i Vejle: Fem stærke bud på ting til boligen - udvalgt af Nader Hassan Ibrahim

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Gadepræst fortæller om sit arbejde ved kirkecafé

Ugeavisen Vejle

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Ugeavisen Vejle

På café i en smart bybil for Mokkaens skyld

Egtved Posten

Nissen med den gule fører-hue vandt fotokonkurrencen

Ugeavisen Vejle

Hun blev kaldt container-rotten: Dorit åbner forretning på Ternevej

Ugeavisen Vejle

Nu er det officielt: Guldskat er skrumpet men slår alligevel en verdensrekord

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Kunstneren og krimiforfatteren

Ugeavisen Vejle

Circle K er helt elektrisk: Vejle har fået sin første 300 kW ladestander

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Den olympiske fakkel kom til Vejle

Ugeavisen Vejle

Markant hjørneejendom får ny beboer efter at have stået tom i årevis: Det er så oplagt, at du næsten kan gætte, hvem det er

Ugeavisen Vejle

Spiderman er tilbage: Endelig åbner Lido Biograferne og caféen - husk mundbind og coronapas

Ugeavisen Vejle

Professor fra Vejle: Så døden i øjnene og fik to nye lunger

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: En gåtur efter frokosten

Ugeavisen Vejle

Lukkede sin forretning efter 33 år - og begynder nu på et nyt arbejdskapitel: Det bliver en fantastisk frihed

Ugeavisen Vejle

Farvel, burger - goddag, lakrids: Vejles nye slikbutik åbner på det skarpe hjørne ved Nørretorv

Ugeavisen Vejle

Under huden: Vis os din tatovering - vi vil høre din historie

Ugeavisen Vejle

Jelling Musikfestival tilføjer fire danske topnavne til plakaten: Kim Larsens kendte søn spiller for fjerde gang

Ugeavisen Vejle

Spådom holdt stik: Stigning i kommunens folketal slog alle rekorder, og et drengenavn var særligt populært blandt nyfødte

Ugeavisen Vejle

Hun gik på togskinnerne for at tage sit eget liv og var indlagt på psykiatrisk hospital i halvandet år: Sådan kom Trine på rette kurs

Ugeavisen Vejle

Når storesøsteren er mere spændende end lillesøsteren: Hyundai i30 N er en fuldendt fuldblodsracer

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: En norsk stavkirke i Vejles gader

Annonce