Annonce
Ugeavisen Vejle

Den amerikanske drøms bagside

- I Skyggebokser er forfatteren ikke bange for at give noget af sig selv for at fortælle historien, lyder det fra biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler samfundslitteraturformidler Paul Brasso Sara Maria Glanowskis aktuelle USA-portræt ”Skyggebokser”.
Annonce

Vejle: “I can’t breathe” – jeg kan ikke få luft, gisper cigaretfuskeren Eric Garner i journalisten og forfatteren Sara Maria Glanowskis alt for aktuelle ”Fortællinger fra kanten af New York”.

Vi er ikke i Nordamerika i dette forår. Men en sommer for seks år siden, hvor en mand døde under en anholdelse. Som et forsvar mod politiets metoder opstår en gruppe cop watchers, politi-iagttagere; frivillige der patruljerer med deres telefoners videokameraer og dokumenterer myndighedernes møder med borgerne. Den fynske forfatter deltager, dramatiserer og dokumenterer på sin billedskabende måde.

Sara Maria Glanowski debuterede sidste sommer med ”Skyggesider”, hvor hun drager ind i de dunklere sider af den amerikanske drøm i tre scener. Den ene i samspil med en cop watcher. Vi er ikke i tvivl om, hvor iagttagerens sympati ligger. Den anden hos en hvid ekstremist, der ikke kalder på sympati, men alligevel forstås som et menneske, der kæmper med at lægge tidligere holdninger og gerninger bag sig. Og den tredje; et intenst portræt af det umulige liv som professionel, kvindelig bokser. Vor samtidsfortæller har selv været i ringen.

Forfatteren er ikke bange for at give noget af sig selv for at fortælle historien. Det bliver ikke en afhandling gemt bag statistikker, tendenser og beregnende politikerudtalelser. Det er mennesker af kød og blod – og spildt blod - som Sara Maria Glanowski lader os møde i et solidarisk portræt, inden det blev stiligt at demonstrere solidaritet herhjemme.I New York er forfatteren med sin villakvartersbaggrund nær Odense Å ikke forvist til at iagttage og nikke anerkendende fra afstand. Hun er med. Hvor der svedes, hvor der slås og hvor ideologien er uforståeligt uforsonlig. Medrivende, oplysende, inddragende og ja underholdende.

Disse tunge emner - det er brutale billeder, hun fremmaner med sin fængslende pen – kan være godt være en befriende læseoplevelse, når de er formidlet med en fængende indlevelse.

Annonce

Guide til de dunkle sider

Sara Maria Glanowski banker åbent, ærligt, fordomsfrit lyttende på døre, vi sjældent kommer bag og deler gavmildt oplevelsen som en begavet, vidende guide til de dunkle sider.

Hun formår at samle tre historier i ét; kvinderne, der bokser, de sorte, der tre generationer efter, at borgerrettighedsbevægelserne sikrede dem lige muligheder, oplever uretfærdighed fra myndighederne og den hvide ekstremist, der martres med den identitet, han fik og har svært ved at løsrive sig fra.

Der er langt fra bund til top i mulighedernes land, lige meget hvilken kulør ens ydre har, må den SS-tatoverede erkende. Grumme tatoveringer kan fjernes fra kroppen, men hvad med sindets brændemærker?

Vi har herhjemme et overvældende fokus på uretfærdighed i USA, men vi magter endnu en bog, når den er oplevet, fængslende skrevet og kommer ind under huden på de mennesker, den lever blandt.

Og så kan bogen i vor tid med hurtige sociale medier, korte tv-klip, debatindlæg baseret på følelser og utallige ekspreskommentarer jo dykke lidt dybere og give et grundigere billede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Jacob Bank bliver professionel

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Annonce