Annonce
Ugeavisen Vejle

Den gamle troubadour kan endnu: En aften i selskab med Sebastian

Sebastian står på scenen i Vejle Musikteater 10. februar. I 2021 har troubadouren stået på scenen i fem årtier. PR-foto
Sebastian har i de seneste fem årtier solgt to millioner plader, skrevet sange til en lang række musicaler, lavet den første danske rap, komponeret en ballet og spillet flere end 2000 koncerter. Til februar står han på scenen i Vejle Musikteater til sin 50-års jubilæumskoncert
Annonce

Vejle: "Når lyset bryder frem", "Måske ku vi", "Du er ikke alene", "Romeo", og "Hodja fra Pjort".

Man bliver i godt humør, når man skal skrive om Knud Christensen, eller kort og godt Sebastian. For selv om han var ung i 60'erne og fyldte 70 i december, lever og drømmer han fortsat musik.

Og når han til februar står på scenen i Vejle Musikteater til sit 50 års jubilæumsshow, vil jeg helt sikkert være en af mange blandt publikum - også selv om Sebastians stemme i dag ryster en smule. Slidt af smøger og koncertturnéer, der afløste hinanden i en evig sløjfe op gennem 70’erne og 80’erne.

Annonce

Et langt musikalsk liv

Der er nemlig sket meget, siden Sebastian udgav sit første album. I 1972 udkom "Den store flugt" med eventyrlige "Når lyset bryder frem", poetiske "Rose" og protesten "Hvis du tror, du er noget". 56 uger på hitlisten, og 57.000 solgte plader blev det til allerede dengang.

Troubadouren i trompetbukser, bølgende, lyst pagehår og akustisk guitar turnerede herefter skiftevis landet rundt og indspillede nye plader de næste to årtier, som foreløbigt kulminerede i "Stjerne til Støv" fra 1981, der længe var hans bedst sælgende album.

Albummet er nu blevet overhalet af "Skatteøen" og efterhånden måske også af "Ronja Røverdatter".

Annonce

Et klingende navn

Fem årtier med Sebastian har også budt på mange pudsige oplevelser. Som eksempel anekdoten om troubadourens kunstnernavn.

"Du kan ikke hedde Knud, det kan du nok se, mand," sagde pladeselskabsmanden René Gosvig fra Mørks Musikforlag.

"Hvorfor ikke?" spurgte Sebastian og prøvede at se ud som om, han ikke kunne forstå det.

Sådan gengives samtalen af musikjournalist Torben Bille i Sebastian-biografien "Når lyset bryder frem".

På vej ud fra optagelsen begyndte diskussionen om hans navn.

Gosvig stak Sebastian en liste med navne, der kunne begå sig internationalt, men fik den tilbage med lutter minusser. Og som Sebastian husker det, troede han, at han stadig hed Knud Christensen, indtil han blev ringet op af en radiojournalist, der ville tale om den nye plade. Journalisten blev ved med at kalde ham Sebastian, som også var navnet på pladeomslaget.

Annonce

Jubilæumsturne

Her 50 år senere har han under navnet Sebastian solgt to millioner plader, skrevet sange til en lang række musicals, lavet den første danske rap, komponeret en ballet og spillet flere end 2000 koncerter.

Og vi får helt sikkert en masse af hans kendte numre, når den gamle troubadour står på scenen i Vejle Musikteater 10. februar.

Det sker i øvrigt i selskab med Niels Henriksen, elguitar, der har medvirket i Sebastians band siden 1973, Michael Friis, bas og kapelmester, der har været med siden 1979, Klaus Menzer, trommer, der har været med siden 1998, Perry Stenbaeck, guitar, strengeinstrument og kor, der har medvirket i Sebastians band siden 1999, Misen Groth, sang, der har været med siden 2009, Gry Harrit, sang, der har været med siden 2009, Anne Sejer, sang og percussion, der har stået på scenen sammen med Sebastian siden 2018, og Peter Dencher, keyboards,harmonika og kor, der også har været med siden 2018.

Henrik Kjærgaard er jubilæumturneens lydmand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce