Annonce
Ugeavisen Vejle

Denne fejl begår du sikkert, når du skænker nytårschampagnen: I årets guide bliver du klogere på de perlende bobler

Troels Knudsen, indehaver af Anduma Vinbar i Vejle, sørger for, at dit champagnevalg rammer plet. Husk også, at selve glasset har betydning for champagneoplevelsen. Foto: Lars Saugbjerg
Champagne er livseliksir - det er smagen af god stemning. Vineksperten Troels Knudsen fra Anduma Vinbar i Vejle giver dig et par gode fif, inden du skænker champagne i glasset på årets sidste dag.

Vejle: Det er den mest romantiske drik i verden. De perlende bobler har i århundrede været indbegrebet af glamour, fest og livsglæde. Så naturligvis skal der champagne til, når vi siger farvel til det gamle år - og goddag til det nye. Her i artiklen kan du forhåbentlig blive klogere på den berusende drik. Troels Knudsen, der driver Anduma Vinbar i Grønnegade i Vejle, klæder os på til boblefesten.

- Det er mit klare indtryk, at der bliver drukket mere champagne end tidligere. Året rundt, faktisk. Antallet af niche-importører, der beskæftiger sig med champagne, er stigende. Efterspørgslen er til stede. Vi har pengene, og generelt er danskerne blevet et mere vin-drikkende folkefærd, konstaterer Troels Knudsen.

Drop champagneglasset

Så godt som alle nyder bobler på årets sidste dag. Mange begår dog en fejl.

-  Det er en misforståelse, at vi skal drikke champagne af høje, smalle glas, siger Troels Knudsen.

I de smalle glas kan vinen ikke åbne sig, duften "falmer" og smagen kommer ikke til sin ret.

- Brug i stedet et almindeligt vinglas, der måske er tykt på midten og smallere i toppen. Duften, aromaen, bliver fanget og samlet i glasset, siger vineksperten, der opfordrer til, at man i højere grad betragter champagne som vin - og ikke blot en boblende drik.

- I et vinglas er der måske lidt færre bobler, men oplevelsen er mere vinøs. Sørg for, at champagnen ikke er meget kold. Tag den ud at køleskabet en halv time før, den skal drikkes.

Annonce

Tør eller sød

Endnu en klassisk fejl er, når folk drikker den dyreste og måske bedste champagne klokken 24.

- Jeg anbefaler, at man drikker den bedste til dronningens nytårstale, for det er på dette tidspunkt, at smagsløgene er friske. Klokken 24 har man fået hummersuppe, mørbrad, rødvin, cognac og måske en cigar. Så kan man jo intet smage, fastslår Troels Knudsen.

Vil du drikke champagne, når rådhusklokkerne ringer og der er kransekage på bordet, bør du vælge en "demi sec". Sødt skal nemlig serveres med sødt.

- En demi sec indeholder op til 50 gram restsukker per liter. Man kan også væge en spansk cava, demi seco, der ofte er billigere. Eller hvis man vil have det ekstra sødt, en italiensk Moscato D'Asti.

- En flaske "brut", som de fleste foretrækker nytårsaften, indeholder maks. 12 gram sukker per flaske. Den egner sig glimrende som appetizer eller til en fiskeforret. Personligt er jeg mest til den helt tørre "ekstra brut", der er meget tør og frisk, siger Troels Knudsen.

I min verden er der ingen grund til at bruge champagnepenge til kransekagen klokken 24. Så kan man lige så godt købe en cava med sødme.

Troels Knudsen, Anduma Vinbar
Annonce

Growers

Mange går efter de kendte champagnemærker. Men husk, at de store vinhuse ikke nødvendigvis er de bedste. Store champagner kan også komme fra små producenter.

- Inden for de seneste 10-15 år er mange vinbønder, der tidligere har leveret druer til de store champagnehuse, selv begyndt at lave vin. De er begyndt at blive mere synlige i markedet, og det er også disse producenter, jeg har i vinbaren. Man får i min optik mere for pengene, påpeger Troels Knudsen.

Man kalder disse producenter for "growers".

- Det er bønder, der laver alt selv; fra markarbejde, kælderarbejde til salg.

Annonce

Champagnemetoden

Luk øjnene og smag med mere end kun tungespidsen. Ind i mundhulen med den perlende drik. Så ser du de maleriske og velplejede vinmarker i den nordfranske Champagne-region for dit indre.

Champagne

Det fortælles, at Dom Pérignon, en munk i Hautvillers-klostret for 300 år siden, opfandt eller udviklede champagnen. Gennem sine 47 år i klostret forfinede han fremstillingsprocessen. I begyndelsen forsøgte han at mindske det brus, som blev dannet i de lokale vine under eftergæringen. Men efterhånden blev boblerne i Dom Pérignons vine en attraktion i stedet for en skavank - og det blev starten på den champagne, vi nyder i dag.

- Champagne er et seriøst produkt, der kræver meget arbejde, og derfor er bundprisen også meget høj, lyder det fra Troels Knudsen, der - i korte træk - beskriver champagnemetoden.

Metoden hentyder til, at andengæring foretages på flasken, hvorved der dannes kulsyre.

- Der findes otte druer. Det er primært chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, man bruger - men de fem andre er også på vej til at blive populære champagnedruer, ikke mindst på grund af klimaforandringer. Producenten starter med at lave en hvidvin, og den bliver ofte lagret. Når vinen hældes på en champagneflaske, tilsætter man sukker og gær, hvorefter der kommer en kapsel på. Nu starter så en andengæring, som giver boblerne. Det er forskelligt hvor lang tid man lader vinen ligge med "bærmen", altså gæren, men på et tidspunkt skal de døde gærceller ud af flasken. Man sørger for, at bærmen ligger i toppen, og så bliver flaskehalsen frosset. Nu kan man så fjerne kapslen og skyde bærmen ud, hvorefter der ofte bliver tilsat sukker, inden der kommer en rigtig prop på, forklarer Troels Knudsen.

Måske kommer der lidt færre bobler, når du skænker i et vinglas, men duften og smagen udfolder sig bedre. Foto: Lars Saugbjerg

Langt de fleste champagner er i øvrigt ikke årgangsvin.

- Det er non-vintage, altså et blend af forskellige årgange. Producenterne har store lagre med ståltanke og fade med vin, der er klar til at gennemgå andengæring på flaske. Tanken er jo, at man hvert år kan frigive et produkt, der ensartet.


Jeg drikker kun champagne, når jeg er lykkelig eller når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene; og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig - undtagen når jeg er tørstig.

- Madame Lilly Bollinger, champagneproducent (1899 - 1977)

I samarbejde med Champagneshoppen arrangerer Anduma Vinbar en champagnedag. Den finder sted i vinbaren i Grønnegade onsdag 29. december klokken 12 til 17.

- Der vil være gratis smagsprøver, og et varieret udvalg af champagne fra små, dygtige producenter, lover Troels Knudsen.

Champagnedag

I samarbejde med Champagneshoppen arrangerer Anduma Vinbar en champagnedag. Den finder sted i vinbaren i Grønnegade onsdag 29. december klokken 12 til 17.

- Der vil være gratis smagsprøver, og mulighed for at købe den helt rigtige nytårschampagne. Vi præsenterer et varieret udvalg af champagner fra små, dygtige producenter, lover Troels Knudsen.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Der blev fyret 15.000 klimakroner af om året: Nu kan Stefan drikke rødvin for pengene

Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejles svar på Emil fra Lønneberg sørgede for at byens udsatte fik deres livs bedste måltid

Annonce
Ugeavisen Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Alice lader dine drømme gå op i guld: Ny guldsmed i byen skaber personlige vielsesringe og mere til

Ugeavisen Vejle

Så mange vil gerne drive ishusene ved to af Vejles strande: Sikærs forslag har skubbet efterspørgslen i vejret

Ugeavisen Vejle

Ny og helt anderledes restaurant åbner på Vejles gågade: Restauratør vil give gæsterne et show ved bordet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort optog i Nørregade

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: I would prefer not to

Ugeavisen Vejle

Musvitten - mejsen med det sorte slips

Ugeavisen Vejle

Statens Serum Institut har øje på Vejles unge: Trekantområdet topper kedelig liste, og det handler om sex

VEJLE

Nyt spisested på markant hjørne: Du skal købe mindst tre pizzaer ad gangen - til gengæld kommer de i en flot, gul æske

Annonce