Annonce
Ugeavisen Vejle

Derfor rækker Vejle Kommunen hånden ud: Der er brug for sorgstøtte i Vejle Kommune

Peder Hummelmose glæder sig over, at Vejle Kommune nu tilbyder en gratis samtale med en sorgvejleder. Kommunen har støttet projektet med 300.000 kroner. Pressefoto
Siden 2015 har Vejle Kommune hjulpet ældre i sorg. Nu har Sundheds- og Forebyggelsesudvalget udvidet sorgstøtten, så alle over 18 år, som mister en ægtefælle eller samlever, kan få en gratis samtale med en sorgvejleder fra Vejle Kommune.

Vejle: Hvert år dør 55.000 danskere, som efterlader fire nærtstående i gennemsnit. For mange er tiden efter uoverskuelig og præget af savn. Sådan oplevede Morten Trebbien det også, da hans kone døde i 2015.

Her hjalp det at gå til sorgsamtaler hos Kræftens Bekæmpelse. Samtidig gjorde det ham bevidst om, at ikke alle fik den nødvendige hjælp til at håndtere sorgen. Derfor glæder han sig i dag over, at Vejle Kommune udvider sin sorgstøtte til efterladte under 65 år.

Det betyder, at alle over 18 år, som mister en ægtefælle eller samlever, fremadrettet kan få en gratis samtale med en sorgvejleder i kommunen. Tidligere gjaldt det kun ældre over 65 år,

Annonce

- Da min kone døde føltes det som at blive hugget midt over. Heldigvis kom jeg i et godt forløb, men det gav ikke mening for mig, at efterladte under 65 år ikke fik støtte som dem over 65 år, og derfor tog jeg kontakt til politikerne. Jeg ved, at det ville være i min kones ånd at kæmpe for, at andre også ville få støtte, for det kan kun blive lettere for os alle, hvis vi sætter fokus på tab og sorg.

Udviddet sorgstøtte

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune står bag den udvidede sorgstøtte, som der er investeret 300.000 kr i.

- Hvis du er under 65 år, har du ofte børn, som også påvirkes af sorg. Samtidig har de fleste af dem et arbejde og et netværk. Der er på den måde meget på spil for disse efterladte. Derfor vil vi med en udvidelse af sorgstøtten give dem nogen at tale med, mens de også kan blive guidet i gennem alt fra sorgorlov til støttegrupper for børn. Forhåbentlig vil det hjælpe, siger Peder Hummelmose, udvalgsformand i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune i en pressemeddelelse.

Rundt om sorgstøtte

  1.  Der er både mulighed for at få en fysisk og en telefonisk sorgsamtale.
  2. Man kan bestille en samtale ved at sms MISTET til 1910, ringe til 2459 4216 og indtale en besked, eller sende en e-mail til sorgvejleder@vejle.dk derefter tager vejlederne kontakt hurtigst muligt.
  3. Læs mere om sorgsamtalerne på www.vejle.dk/borger/mit-liv/sundhed-og-omsorg/sundhed-og-forebyggelse/sorgstoette-til-dig-der-har-mistet/
  4. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune står bag den udvidede sorgstøtte, som der er investeret 300.000 kr i.

Ræk ud og sæt ord på
En af dem, som står klar til at tage imod de efterladte under 65 år, er sorgvejleder Jane Langberg Nielsen. Hun er overbevist om, at kontakten med en sorgvejleder kan gøre en forskel – her kan de dele alle følelser, få støtte og blive guidet.

- Nogen føler, at de midt i sorgen skal tage hensyn til andre. De vil ikke belemre deres familie eller venner, som måske også bearbejder en sorg. Her kan samtalerne med en uvildig fagperson være en hjælp, fordi vi har ikke har nogle aktier eller følelser i klemme, så de efterladte kan frit dele deres tanker om tabet, fremtiden eller det praktiske derhjemme.

Hun understreger i den forbindelse, at pårørende samtidig spiller en vigtig rolle. De kan nemlig fortælle den efterladte om muligheden for sorgstøtte – måske det kan være skridtet til at søge hjælp.

Peder Hummelmose slår på, at der behovet er til stede.

- Efter et dødsfald er der en risiko for, at efterladte bliver ensomme, mister deres arbejde og netværk, og derfor skal vi støtte op om dem. Det gør vi ved at give dem nogle værktøjer til at håndtere sorgen, i mens vi håber, at deres omgivelser også vil hjælpe med at henvise til tilbuddet, så vi i fællesskab sørger for, at de får den nødvendige hjælp.Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort optog i Nørregade

Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: I would prefer not to

Annonce
Ugeavisen Vejle

Musvitten - mejsen med det sorte slips

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Statens Serum Institut har øje på Vejles unge: Trekantområdet topper kedelig liste, og det handler om sex

VEJLE

Nyt spisested på markant hjørne: Du skal købe mindst tre pizzaer ad gangen - til gengæld kommer de i en flot, gul æske

Ugeavisen Vejle

Ny forretning i Vestergade: Her er stilen helt anderledes end dansk

Ugeavisen Vejle

Tag med til Mellemøsten i Vejle: Fem stærke bud på ting til boligen - udvalgt af Nader Hassan Ibrahim

Tørring Folkeblad

Gadepræst fortæller om sit arbejde ved kirkecafé

Ugeavisen Vejle

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Ugeavisen Vejle

På café i en smart bybil for Mokkaens skyld

Annonce