Annonce
Ugeavisen Vejle

Det arkitektoniske mesterværks hårde fødsel

Med sin familiemæssige baggrund og som en af frontfigurerne i Ejendomsselskabet Bertel Nielsen A/S var det svært for Henrik Daugaard at opleve, hvordan projektet var ved at vælte. Men det lykkedes - med hjælp fra Bach Gruppen A/S at komme i mål. Foto: Lars Saugbjerg
Bølgen er et vartegn for Vejle. En drøm, der var tæt på at blive et mareridt, og som på et tidspunkt så ud til at måtte opgives.
Annonce

Vejle: - Når jeg går en tur ved vandet og kigger på Bølgen i dag, kigger jeg på mit hjem. Jeg bor der. Men når jeg kigger på Bølgen, tænker jeg samtidig: Det er godt, at vi blev færdige. Og det er godt, at familiefirmaet Bertel Nielsen stadig eksisterer. Det var meget tæt på at gå galt.

Lido Biografernes direktør Henrik Daugaard tænker tilbage på byggeriet af Bølgen, og han har svært ved at finde en grimasse, der kan passe. Han smiler, men dengang var der ikke noget at grine af.

Ejendomsselskabet Bertel Nielsen A/S tog i 2006 initiativ til Bølgen. Henrik Daugaard, barnebarn til Bertel Nielsen, er en af frontfigurerne i ejendomsselskabet og har fulgt byggeriet på nærmeste hold.

- Gid jeg kunne sige, at det var et byggeri, vi opførte uden problemer. Byggeriet var fyldt med udfordringer, og vi kunne ikke have gjort det alene. Det troede vi bare, fortæller Henrik Daugaard.

Annonce

En redningskrans

Da Ejendomsselskabet Bertel Nielsen A/S præsenterede Bølgen-planerne for vejlenserne, blev de meget positivt modtaget. På en aften blev godt 20 af de første 40 lejligheder solgt eller reserveret. Et år senere, da byggeriet var i gang, sprang folk fra. Finanskrisen slog ind over Bølgen. Kassen smækkede i.

- Og hvis ikke der kom penge, ville det ramme Bølgen, ejendomsselskabet og vores private økonomi, fortæller Henrik Daugaard, der risikerede at miste sin biograf, familiens hus og alt andet af værdi.

Men heldigvis blev ulykken afværget i sidste øjeblik. Der blev kastet en økonomisk redningskrans af Bach Gruppen A/S, hvilket fik de finansieringsmæssige forhold til at falde på plads. I dag ejer efterkommerne af Bertel Nielsen den ene halvdel af selskabet, mens Bach Gruppen A/S ejer den anden.

- De to første bølger blev bygget færdige i 2009, hvorefter projektet lå stille i en årrække. Bach Gruppen insisterede på, at vi byggede det færdigt sammen, og på grund af finanskrisen var det først muligt for Ejendomsselskabet Bertel Nielsen at give grønt lys i 2015, hvorefter det gik stærkt med salget. Jeg havde håbet, at vi kunne sælge 12 lejligheder i 2018. Vi solgte 45, fortæller Henrik Daugaard.

Den sidste bølge er udelukkende udlejning.

- Vi mangler kun at udleje to lejligheder. I forhold til salg er der kun én lejlighed tilbage. Det er penthouselejligheden i bølge fire, smiler Henrik Daugaard - og laver en bølge med sine arme.

Annonce

Prototype

Men vejen til målet var ikke let. Byggeriet af de første bølger var ikke let; der fandtes ikke et boligkompleks magen til.

- Vi brugte sindssygt lang tid på for eksempel kaklerne, for ingen havde lavet noget lignende før. De første bølger var jo prototyper, og for hver dag, der gik, blev det dyrere og dyrere. Der var for mange ting, vi ikke vidste nok om, erkender Henrik Daugaard, der beskriver 2008 som et helvedes år.

- Jeg gik nærmest rundt i en tåge. En apatisk tilstand, hvor jeg ikke vidste, om jeg var købt eller solgt. Det var kaos.

I dag står Bølgen som et arkitektonisk mesterværk ved Svineryggen. Et byggeri, der i den grad sætter Vejle på landkortet - endda verdenskortet. Det unikke bryggeri har høstet stor hæder lokalt, nationalt og internationalt.

- Bølgen er tidløs. Og jeg er da pivstolt af byggeriet. Men det måtte godt have været lettere at komme i mål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jazzmusik i Bredsten Kirke

Ugeavisen Vejle

Klør det dernede?

Ugeavisen Vejle

Svedig blues i Bygningen

Ugeavisen Vejle

Klar til boligkigger-weekend

Annonce